Çek fotoğrafını Mio’yla git otomatik çektiğin yere

Güncelleme Tarihi:

Çek fotoğrafını Mio’yla git otomatik çektiğin yere
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 00:00

Takside giderken Mio ile fotoğraf çekti ertesi gün Mio’yu oto-mobiline taktı ve Mio, Hasan Amca’yı fotoğrafı çektiği yere götürdü. Hasan Amca bu işe çok şaştı.

Bİzİm Yayın Yönetmeni Yurtsan Atakan, alem adam. Yine nereden bulmuşsa bulmuş garip bir cihaz tutuşturdu elime. Taşınabilir küçük bir televizyon gibi bir şey. "Hasan Amca" dedi bana, "Uzun zamandır bizim için yeni ürün test etmiyorsun. Al bak sana teknoloji harikası yepyeni bir cihaz. Hem fotoğraf makinesi, hem navigasyon cihazı".

"Buyur", dedim, "Navigasyon da ne?"

Meğer o anda bulunduğun yeri uydular aracığılığıyla her an tespit eden ve gideceğin yerin yolunu ekranındaki haritadan gösteren cihazlara deniyormuş. Elime tutuşturduğu Mio C720’nin ise diğer navigasyon cihazlarından önemli farkı üzerinde bir de fotoğraf makinesi olmasıymış. Bu fotoğraf makinesi sayesinde, istediğin yerin fotoğrafını çekiyormuşsun ve cihez fotoğrafı çektiğin yerin tam koordinatlarını hafızasına kaydediyormuş. Sonra o fotoğrafı tıkladığında, o anda nerede olursan ol cihaz sana fotoğrafın çekildiği yere gidebilmen için yolu tarif ediyor, yol boyunca rehberlik ediyormuş.

Pek inanmadım ama peki dedim. Otomobili sabah bizim kerataya verdiğimden Hürriyet’e taksiyle gelmiştim. Dönüşte de taksiye bindim. Biraz da etrafı göreyim diye şoföre sahil yolundan gitmesini söyledim.

Görmeyeli sahilyolu ne değişmiş. Tüm sahil koca bir park. En garibi de neredeyse her adım başı bir çocuk parkı inşa edilmiş. Bizim torun çocuk parkına gitmeye bayılır. Birbirinin aynısı çocuk parkları birer ikişer önümden geçerken bir baktım uzay üssü gibi bir çocuk parkı.

Hemen Mio’mu çıkardım. Fotoğrafını çektim. Ertesi gün torunu aldım bak seni nereye götüreceğim, sürpriz dedim. Sürpriz dedim mi yeni bir çocuk parkına götüreceğimi biliyor kereta. Sevinç çığlıklarını basıverdi.

Taktım Mio’yu otomobilimin ön konsoluna, oturttum torunu çocuk koltuğuna, çıktım yola.

Mio’yu açıp evelsi gün çektiğim fotoğrafa dokunmamla, Mio ekranındaki haritada rotayı anında çizdi. Çıktık yola, Mio sürekli yol tarif ediyor. 100 metre sonra sola sap... İlerideki ilk kavşaktan sağa dön... Sağa sapacaktın kaçırdın, rotayı yeniden çizdim, şimdi 50 metre ileriden U dönüşü yap...

Torun da bayıldı bu işe. Dede, nasıl biliyor diye sorup duruyor.

Çocuk parkını elimle koymuş gibi buldum da, ahiret sorularından kurtuldum.

Mio C720’nin farklı özellikleri

Mio'nun C720 modeli diğer marka ve modellerden bazı çarpıcı özellikleriyle ayrılıyor. Birini hemen söyleyeyim: C720, 2 megapixel kamerasıyla fotoğrafını çektiğiniz yerin koordinatlarını otomatik kaydedip,Êsadece resme tıklayarak istediğiniz zaman fotoğraftaki yere ulaşmanızı sağlıyor.

Kutusunda önceden yüklenmiş haritası ve aksesuarlarıyla kullanıma hazır gelen ve 4,5-5 saatlik pil kapasitesi bulunan Mio C720’deki 20-kanallı GPS Algılayıcı sayesinde en yeni SiRFstar III GPS algılama teknolojisiyle navigasyonu her türlü şartta yapılabiliyorsunuz.

Parlak geniş 4,3 inç (11 cm) ekrana sahip cihazda, Türkiye dahil Batı ve Doğu Avrupa haritası da yüklü. Şimdi gelelim diğer özelliklerine: Mio C720, fotoğraf ve video çekebilmenin yanı sıra video izleme olanağı da sağlıyor. Ayrıca, kartvizit tarama özelliğiyle yanınızda kartvizit taşımanıza gerek kalmıyor. Kartvizit üzerindeki tüm bilgileri Mio'nun 2 GB'lık hafızasında saklayabiliyorsunuz.

Cihazı inceledikçe "nasıl bir çağın içindeyiz" diye düşünmekten kendimi alamadım. Bilmem, gençler de benim kadar ince eleyip sık dokuyan türden mi? Eğer öyleyseler, aldıkları navigasyon cihazında birçok ayrıntıyı da görmek isteyeceklerdir. C720, Türkiye'de 45 ilin detaylı haritalarını ayrıca tüm Türkiye'nin şehirlerarası yollarını içeriyor. Hafızasında, eczane, benzin istasyonu, ATM bile yüklü. Bu da sizi ihtiyacınıza göre en yakın yerlere hızlıca ulaştırıyor.

Bu cihazla kendinize özel POI (Point of Interest ) yaratabiliyorsunuz! "Hasan Amca Türkçeyi mi unuttu?" demeyin diye açıklıyorum: Yani ihtiyaç duyabileceğiniz yerlerin programlanmış halini C720’ye kaydedebiliyorsunuz.ÊHani şu sizin çok iyi bildiğiniz, neredeyse her cihazda bulunan "sık kullanılanlar" özelliği gibi bir şeyÉ C720'ye sevdiğiniz veya daha önce gittiğiniz mekan ve yerleri haritaya tıklayıp isim eklemek gibi kolay bir işlem. Aynı zamanda Bluetooth özelliği sayesinde de cep telefonu rehberinizi aktarabiliyor, aracınızda telefonunuzu senkronize ettikten sonra "eller serbest" görüşme yapabiliyorsunuz. Albim Bilgi İşlem AŞ tarafından piyasaya sunulan bu yararlı cihazı 799 dolar+KDV'den satın alabiliyorsunuz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!