Çek başbakana robot jesti

Güncelleme Tarihi:

Çek başbakana robot jesti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2003 10:38

Japonya Başbakanı, Prag'da onuruna verilen yemeğe, Çekçe konuşan robot Asimo'yla birlikte katıldı.

Haberin Devamı

Prag’da Japonya başbakanı için verilen akşam yemeğinin konukları arasında Asimo adlı robot da vardı. Japonca ve Çekçe konuşabilen robot Çek başbakanın elini sıkıp  “robot” sözcüğünün Çekçeden geldiğini söyledi. Japon başbakan Junichiro Koizumi, “robot” sözcüğünü ilk kullanan Çek yazar Karel Capek’i anmak için Asimo’yu beraberinde getirdi. 

Prag’daki Hrzansky Sarayı’nın yemek salonuna giren Asimo, Çek başbakanın elini sıkarak Çekçe “Başbakan Koizumi’yle birlikte Çek Cumhuriyeti’ne, ‘robot’ sözcüğünün doğduğu yere iyi niyet elçisi olarak geldim” dedi. 

Japon firma Honda tarafından üretilen ve şu anda dünyanın en gelişmiş robotu olan Asimo, Japonca da konuşabiliyor, merdiven çıkabiliyor ve insan seslerini ayırt edebiliyor.

Asimo’nun Prag’a geliş nedeni, robot sözcüğünü ilk kullanan Çek yazar Karel Capek’i anmak. Robot sözcüğü, Çekçede “angarya iş” anlamına gelen robota’dan geliyor ve  ilk olarak Capek tarafından 1921’de kullanılmış. Capek, Rossum’s Universal Robots (Rossum’un Evrensel Robotları) adlı oyununda, tekrar edilen basit işleri yapabilen, insana benzer yaratıkları anlatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!