Caz ülkesinden gelen konuklar

Güncelleme Tarihi:

Caz ülkesinden gelen konuklar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2001 02:06

Hardcore (damardan vaziyeti) tekno seven adam, caz ile dans eder mi demeyin. Önce DJ Tabula Rasa'yı dinleyin, sonra karar verin. George'da ‘‘Universal Jazzland Nights’’da çalacak olan DJ Tabula Rasa, herkese türler arasında gezinmeyi öneriyor.

Size yukarıdaki satırları öneren DJ Tabula Rasa, nam-ı diğer Kerim Selçuk boşu boşuna Tabula Rasa adını almamış. Latince bir sözcük olan Tabula Rasa boş sayfa ya da işlenmemiş çocuk zihni gibi anlamlara geliyor.

Aynı zamanda Universal Müzik Türkiye'nin Klasik ve Caz Yapımlar Müdürü olan Selçuk, bu sözcüğü ilk kez çok sevdiği Arvo Part adlı Estonyalı bestecinin eseri sayesinde duymuş ve çok beğenmiş.

DJ Tabula Rasa'nın ilk göz ağrısı genç bir üniversite öğrencisiyken Ankara'da CSO (Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası) konserleri sayesinde tanıyıp sevdiği klasik müzik olsa da, George gecelerinde daha çok elektronik caz çalıyor. Tabii ki plaktan ve DJ kabinine geçerek.

Profesyonel anlamda yaklaşık bir yıldır DJ'lik yapan DJ Tabula Rasa, şimdiye kadar daha çok özel partilerde çalmış. Her iki işi gereği de türleri sınıflandırmak zorunda kalıyor ama ayrım yapmıyor.

Teşvikiye George'da her salı gecesi düzenlenen ‘‘Universal Jazzland Nights’’da DJ Tabula Rasa'nı yanı sıra her ay bir gece ‘‘Jazzland Recordings’’ sanatçıları konuk olacak. Şirkete bağlı olan isimler arasında ilk akla gelenler Beady Belle, Bugge Wesseltoft, Wibutee, Sidsel Endresen ve Audin Klive.

Ayrıca elektronik cazdan hoşlananlar aynı mekanda Ekim'in son Salı gecesi Beady Belle'i canlı olarak izleme şansına kavuşacak.

Bilgi için (0212) 231 47 55


Portishead ve Massive Attack’ın hemşerileri


Bağrından Portishead ve Massive Attack gibi güzellikler çıkaran İngiltere'nin dost ve kardeş şehri Bristol'u temsilen 19 Ekim Cuma gecesi saat 23.00'de Smith & Mighty ikilisi çalacak. Yer: Bablyon.


Aslında Smith & Mighty'nin hikayesi, yetiştikleri Bristol'un müzikal geçmişiyle bire bir örtüşen bir çizgi izliyor. On yıl öncesine kadar Massive Attack, Tricky, Portishead ve Roni Size gibi öncü müzisyenlerle birlikte anılmaya başlamışken mükemmel 45'likler ve ‘‘Bass is Maternal’’ adlı olağanüstü çıkış albümlerine karşın ilk başlarda hak ettikleri ilgiyi göremediler. İnişli çıkışlı bir kariyer ve plak şirketleriyle sürtüşmelerin ardından ‘‘More Rockers’’ adıyla kurdukları kendi şirketlerinden ilk albümlerini 1995'te yayınladılar.

Ancak makus talihleri 1998'te DJ Kicks serisi için hazırladıkları albümle değişti ve Smith & Mighty'nin dehası tekrar gözler önüne serildi. İkili Peter D. Rose'u da aralarına alarak Roni Size ve DJ Krust gibi yapımcıların da remixleriyle renklenen çarpıcı ‘‘breakbeat’’ ve drum&bass parçalarına imza attılar. Hip-hop, reggae, soul ve dub aşkıyla yanıp tutuşan şarkıların bir araya geldiği bir başyapıt olarak nitelendirilen son albümleri ‘‘Big World Small World’’ son yıllarda Bristol'den çıkan en heyecan verici albümlerden biri olarak kabul ediliyor müzik otoritelerince. Bilgi için: (0212) 292 73 68


Avrupa tekno’sunun büyük şefi Maslak’ta

Gothic Techno'nun babası ünlü DJ, 20 Ekim'de İstanbul'u sallayacak. Adamın adı Sven Vath, yer Maslak Venue. Hip Productions tarafından 20 Ekim gecesi gerçekleştirilecek partide Avrupa'nın yetiştirdiği en büyük DJ olarak nitelendirilen Sven Vath plak çevirecek.

Sven Vath'ı yalnızca bir müzisyen olarak nitelemek haksızlık olur. O klasik tabirle söylersek; müzik 37 yaşındaki Alman DJ'in yaşam biçimi. 18 yaşında Frankfurt'un ünlü kulübü Dorian Gray'de başladığı DJ'lik kariyeri boyunca, Vath'ın imzasını attığı pek çok ilkten bahsedebilmek mümkün.

Nedendir bilinmez, uzun yıllar Alman medyası tarafından görmezden gelinen Sven Vath'ın ilk solo albümleri ‘‘Accident in Paradise’’ ve ‘‘The Harlequin, the Robot and the Ballet Dancer’’ ile dünya çapında yakaladığı başarıları ona 1994 yılında İngiltere ve ABD'de ‘‘Almanya'nın tek pop starı’’ ünvanını kazandırdı. Kendi ülkesindeki itibarının artması için çalışmalarının kendi memleketi sınırlarının dışında sükse yapması gerekmiştir yani. Neyse, sonunda ‘‘European Techno’’ sound'unun büyük şefi ilan edildi Sven Vath.

Kendi müziğini kendisi pazarlayan ilk Alman kulüp DJ'i olma ünvanını da elinde bulunduran Sven Vath, girişimci ruhuyla da Alman müzik piyasasında ayrıcalıklı bir yere sahip. ‘‘Omen’’ isimli ilk kulübünü 1988'de Frankfurt'ta açan Vath, 1991'de kendi prodüksiyon firması EyeQ'u kurdu. 1997'de mali güçlükler nedeniyle EyeQ'u, 1998'de de Omen'i kapatan ünlü DJ bu hayak kırıklıklarından umutsuzluğa kapılmaz. Peki ne yapar? Bir yıl sonra, halen Almanya'nın en büyük yapım ve organizasyon firması olan Cocoon Booking'i faaliyete sokar. Şirket şu an tıkır tıkır işliyor.

Sven Vath, İstanbul'a 2001 yılı dünya turnesi kapsamında geliyor. Hip Production organizasyonuyla İstanbul'a gelen Vath, Maslak Venue'de önümüzdeki Cumartesi gecesi sahne alacak. U.F.U.K.'in performansıyla başlayacak ve ardından Vath'ın sahne almasıyla sabahın ilk ışıklarına kadar devam edecek partinin kapılarının açılış saati 23.00, bilet fiyatlarıysa 20 milyon lira. Bilgi için (0212) 263 08 19


İstanbul gece hayatının en eski kulüplerinden biri olan Roxy, caz ruhunu ve atmosferini kulüp geleneği içinde yaşatmayı amaçlıyor. Roxy bu aydan itibaren her salı gecesi ‘‘Jazz Günleri’’ düzenlemeye başladı. Yerli ve yabancı müzisyenlerin performanslarının yanı sıra genç yeteneklere de yer verilen programda trio'dan big band'e uzanan geniş bir yelpaze yer alacak. Saat 23.00'te başlayan programın bu haftaki konuğu Cem Tuncer Dörtlüsü. Bilgi için: (0212) 249 12 83 - 245 65 39 ya da www.roxy.com.tr

Techno müziğinin en büyük isimlerinden biri olan Dave Angel geçtiğimiz günlerde bir mix albüm yayınladı. 'Trust The DJ: Dave Angel' ismini taşıyan albümde Nick Holder, Bryan Zentz ve Mr G’nin yanında Angel'ın kendisi de yer alıyor. Albüm ilk olarak www.daveangel.com web sitesinden satışa sunuldu. Angel, son olarak ‘‘The End’’ isimli kulüpte hapiste yatan kardeşi Richard Gooden yararına düzenlenen gecede çaldı. Gecede Carl Cox, Jim Masters, Grooverider ve Bryan Gee de yer aldı.

Dünyanın en büyük uluslararası müzik şirketlerinden EMI, caz ve Broadway repertuvarını daha da güçlendirmek amacıyla müzik aleminin iki dev adamı Arif Mardin ve Ian Ralfini ile çok yönlü bir anlaşmaya imza attı. Bu anlaşmaya göre Mardin ve Ralfini ‘‘Manhattan Records’’ isimli müzik şirketini yeniden hayata geçirecek.

Kendini artık son derece klas bir R&B solisti olarak kanıtlayan Mary J. Blige beşinci stüdyo albümü ‘‘No More Drama’’ yı çıkardı. Jimmy Jam, Terry Lewis, Missy Elliot, Chucky Thompson, SwizzBeats, Rockwilder, The Neptunes, Dr. Dre, Ron Lawrence, Kenny Flav ve Mary J'in şarkı ve prodüksiyonlarından oluşan bu yeni albüm Eve, Grease, Hakeem ve Missy'nin vokal katkılarıyla tamamlandı.


etkinlik takvimi


Elektronik dans müziği ve özellikle techno konusunda öncü sayılan, Glastonbury/Tribal Gathering gibi dev festivallerde çalan, DJ-mix albümlerine yeni bir bakış açısı getiren, Plastikman/F.U.S.E. gibi değişik isimler altında minimal albümler yayınlayan DJ/prodüktör/remixer/promoter Richie Hawtin 17 Ekim'de S.O.A.P. Industries organizasyonu ile Galatasaray'daki eski Magma Music Club veya Milk olarak da bilinen mekanda. Bilgi için: (0212) 244 38 97, 293 11 23 ya da www.mute.com, www.m-nus.com

Transfussion Records'un ardındaki adam olan Stuart Patterson ve Underworld'ü keşfeden Boy's Own Collective'in yaratıcısı Terry Farley 16 Ekim Salı gecesi (23.00) Liman'daki partide bir arada çalacak. (0212 292 39 92)

Depeche Mode sevenlere iyi haber. ‘‘Depeche Mode Countdown To Live Party’’ 17 Ekim Çarşamba gecesi 22.00'de Babylon'da (0212 243 45 27)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!