Carry trade’ci korktu dolar 1.22 YTL’yi gördü

Güncelleme Tarihi:

Carry trade’ci korktu dolar 1.22 YTL’yi gördü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2007 00:00

Yüksek riskli mortgage kredileri ilişkin kaygılar carry trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) yapan yatırımcıların paniğine neden oldu.

Japon Yeni ile işlem yapan yatırımcıların satışları gelişmekte olan ülke piyasaları olumsuz etkiledi. Dolar öğle saatlerinde Türkiye’de 1.22 YTL’ye tırmanırken, bono bileşik faizi ise yüzde 16.75 seviyesine çıktı. Ancak bu seviyelerden gelen satışla dolar 1.21 YTL’ye geriledi. Hisse senetleri piyasasında ise endeks yön belirlemeye çalıştı. Endeks günü yüzde 0.74 değer artışıyla tamamladı.

ABD EKONOMİSİ KORKUTUYOR: ABD’de finans şirketlerinin yıl sonuna ilişkin zarar rakamları global piyasalarda havanın bir anda toz duman olmasına neden oldu. Özellikle Cuma günü ABD’nin en büyük bankalarından Wachovia’nun açıklaması ve Barclays Capital hakkındaki söylentiler ve ABD’in en büyük emlak şirketi Fannie Mae’nin zararını ikiye katlaması yatırımcılarda moral bırakmadı. Japon Yeni ile borçlanarak, gelişmekte olan ülkelerde carry trade işlemi yapan yatırımcılar, panikleyerek Türkiye gibi ülkelerde satışa geçti. Dün bu satışın etkisi özellikle döviz piyasasında kendini gösterdi.

YEN 18 AYIN EN YÜKSEĞİNDE: Carry trade pozisyonlarındaki kapatma işlemleri de Japon Yeninin değerlenmesine yol açtı. Yen, Euro karşısında hızla yükselişe geçerken, dolar karşısında ise 18 ayın yüksek seviyesine çıktı. Böylece uzun zamandır dolar karşında rekor üstüne rekor kıran parite bu işlemler nedeniyle gerilemeye başladı. Cuma günü 1.47 seviyesini aşmış olan Euro dolar paritesi dün 1.45 seviyelerine indi.

FAİZ YÜZDE 17’YE DAYANDI: Yabancı yatırımcılar YTL’den hızla çıkış yaparken, döviz alımları eşliğinde dolar bankalar arası piyasada hızla tırmanışa geçti. Cuma günü 1.1986 YTL seviyesinden kapanan dolar, dün sabah açılışta 1.2040 YTL’den güne başladı. Öğle saatlerinde 1.22 YTL’yi test etti. Bu seviyelerden gelen satışlar ise doların yeniden 1.20 YTL düzeyine gerilemesini sağladı. Dolar serbest piyasada günü 1.21 YTL’den tamamladı.

İMKB TEMKİNLİ İYİMSER: Hisse senetleri piyasası da güne satıcılı başladı. Ancak ABD vadeli işlemlerinde yönün yukarı olması endeksin iyimser haraketine neden oldu. Yön belirlemekte zorlanan endeks, günün tamamında yüzde 0.74 oranında değer artışıyla günü 54.084 puandan tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!