Cargill Türkiye, 100 milyon doları kurtardı, gözünü bölgeye dikti

Güncelleme Tarihi:

Cargill Türkiye, 100 milyon doları kurtardı, gözünü bölgeye dikti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2008 00:00

90 milyar dolar cirolu gıda devi Cargill, 2000 yılında faaliyete başlayan Bursa Orhangazi fabrikası tarım arazisi üzerine kurulduğu için bir kaç kez üretime ara vermek zorunda kalsa da, 100 milyon dolarlık yatırımının geri dönüşünü gerçekleştirdi.

ABD’nin halka açık olmayan en büyük şirketleri arasında sayılan Cargill, Türkiye’deki ikinci yatırımı Bursa, Orhangazi mısır işleme tesisi sık sık davalarla karşılaşmış, tarım arazisi üzerine kurulan fabrikaların affını kapsayan ve şu anda Meclis’in gündeminde olan yasa ’Cargill Yasası’ olarak anılmaya başlamıştı. Cargill Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu ile Murahhas Üye Mustafa Sayınataç, yaklaşık 100 milyon dolara mal olan Orhangazi tesisinin bugüne kadar yatırımı amorti ettiğini söyledi.

300 MİLYON DOLAR YATIRIM: Türkiye’de faaliyetlerine 1960’larda başlayan Cargill, ilk yatırımını 1989’da Kurtköy’de nişasta ve tatlandırıcı tesisi ile gerçekleştirmişti. Murat Tarakçıoğlu, Cargill’in Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirdiği yatırımların 300 milyon doları aştığını vurguladı.

BÖLGESEL ATILIM: 150 yıl önce kurulan, 60 ülkede 150 bin çalışanı olan Cargill’in tüm dünyada bin civarında tesisi var. Türkiye dışında bölgede tesisi olmadığını ve Afrika, Ortadoğu, Orta Asya’ya yönelmek üzere harekete geçtiklerini belirten Murat Tarakçıoğlu "20 ülkeyi mercek altına aldık. Cargill Türkiye olarak Mısır’da bir tesis almak için hazırlık yapıyoruz. Ayrıca Suudi Arabistan ve Kazakistan’da da yatırım için araştırıyoruz. Bölge ülkelerinde atacağımız her adımı Türkiye’den yöneteceğiz" diye konuştu.

480 MİLYON YTL CİRO: Mayıs 2007’de biten mali yılda 480 milyon YTL ciro yapan Cargill Türkiye, Türkiye’de gıda, hububat-yağılı tohumlar, finans-risk yönetimi ve demir-çelik olmak üzere 4 ana iş kolunda faaliyet gösteriyor. Demir-çelik faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Tarakçıoğlu şunları söyledi: "Yassı ve uzun demirleri Türkiye’den alıp ihraç ediyoruz. 200-300 bin tonluk ihracattan 200 milyon dolar civarında gelir elde ediyoruz. İthalatta ise 50-100 milyon doları geçmiyoruz." Gıda faaliyetlerinden elde ettiği 300 milyon dolar civarındaki ciro kadar Cargill’in demir çelik ticareti yapması dikkat çekti.

Cargill’lerde 20 Türk çalışıyor

MURAT Tarakçıoğlu, dünyanın dört bir yanındaki Cargill ofis ve fabrikalarında yönetici olarak çalışan Türk vatandaşlarından gurur duyduklarını vurgulayarak şöyle konuştu: "20 arkadaşımız yurtdışı Cargill tesislerinde görev yapıyor. Bizler ekip olarak bilgiyi artık ithal değil, ihraç ediyoruz. Türk çalışanlar Cargill’de özellikle tercih ediliyor. Bu durumu, insanımızın bilgi düzeyinin ve potansiyelinin ne denli yüksek olduğunu göstermesi açısından bir ölçü olarak kabul edebiliriz."

Kakao büyürse yatırım getirir

2007’de Türkiye’de üretmedikleri kakao, soya ve aroma gibi ürünleri de pazara sürdüklerini belirten Murat Tarakçıoğlu, bu kategorilerde gerekli büyüklüğe ulaşılması halinde yatırımı düşünebileceklerini söyledi. Tarakçıoğlu söz konusu ürünlerde geçen yıl 30 milyon Euro ilave ciro yaptıklarını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!