Çapkın general hesap veriyor

Güncelleme Tarihi:

Çapkın general hesap veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

İzmir'deki NATO üssünde görevliyken emrindeki subayların eşleriyle ilişki kuran Amerikalı general, askeri mahkemeye çıkarılıyor.

Türkiye'deki görevi sırasında en az 4 kadınla ilişki kurduğu saptanan 53 yaşındaki emekli Tümgeneral David Hale, ‘‘Bir subay ve centilmene yakışmayacak davranışlarda bulunmak’’ başlığı altında 7 ayrı suçtan yargılanacak. Resmi açıklamasında yalan söylediği de iddia edilen Hale, suçlu bulunursa rütbesi geri alınacak, emekli aylığı kesilecek ve belki hapis cezasına da çarptırılacak.

Tehditle ilişki

Hale, 1996-1998 yılları arasında bir kadını cinsel ilişkiye zorlamış, diğer üçüyle de aşk serüvenleri yaşamıştı. Skandalın ortaya çıkması üzerine soruşturma başlatılmış ve Tümgeneral Hale 1998 şubatında emekli edilmişti. Hale'in ilişkiye zorladığı Donnamaria Carpino'nun ifadesine göre general, ‘‘Eğer benimle birlikte olmazsan, kocanın zina yaptığını üstlerine söylerim’’ diye tehdit etti. İzmir'deki üste görevli albay kocasının zinadan suçundan yargılanmasını istemeyen Carpino da mecburen Hale'le cinsel ilişkiye girdi. Bu ilişki dört ay sürdü.

İlk general

ABD'de 1951 yılında kabul edilen yönetmelik uyarınca subaylar ömür boyu askeri yasalara göre yargılanıyor. Amerikan ordusunda zina yasak olduğu için, Tümgeneral Hale artık emekliye ayrıldığı halde askeri mahkemede yargılanacak. Hale, askeri mahkeme önüne çıkarılan ilk general olacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!