Çantasında 7 madde var

Güncelleme Tarihi:

Çantasında 7 madde var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2012 00:00

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir saat boyunca, Euro krizinden Türkiye ilişkilerine, Suriye meselesinden İsrail krizine, AB’nin geleceğinden Noel ve yılbaşı gecesi ne yapacağına kadar samimi bir hava içinde konuştuk. Merkel önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Ankara’ya geliyor ve çantasında 7 önemli dosya var. Fatih Çekirge, Celal Özcan ve Ahmet Külahçı’dan oluşan Hürriyet ekibinin izlenimleri şöyle:

Haberin Devamı

1-Kıbrıs’ta adım atılmalı. Mesela limanlar açılabilir.

2-Merkel, İsrail ile Türkiye arasında bozulan ilişkiden rahatsız. İlişkiler artık karşılıklı küçük adımlarla düzelmeli. Almanya bu konuda arabulucu olmaya hazır.

3-Türkiye’nin ekonomik başarısı ciddi bir şekilde önemseniyor. Bu konuda bazı ortak projeler ve yatırımlar için düğmeye basılmış.

4-Türkiye ile Ermenistan arasında gerginlik Berlin’de sıkıntı yaratıyor. Yakın geçmişte Türkiye ile Ermenistan Cumhurbaşkanları ve dışişleri bakanları arasında başlayan yumuşamanın devamı için Merkel Erdoğan’dan ricada bulunacak.

5-Bilim akademilerine üçte bir oranında hükümetin atama yapması AB standartlarına göre sıkıntı yaratıyor. Merkel bilim özgürlüğünün altını çizecek.

6-Merkel, Esad’ın bu şekilde iktidarda kalmasından rahatsız. Türkiye’nin bu konda üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını düşünüyor. Hem NATO ortaklığı, hem de iki ülke dostluğu çerçevesinde hem Patriotlar, hem de gerekli destek verilecek.

Haberin Devamı

7-Almanya Türkiye’nin AB sürecini tıkamayacak. Ancak AB müktesebatı için müzakereler en ince detayına kadar sürecek.

Yılbaşında kaz pişirecek

MERKEL, Noel’de ülke sakin olduğu için dinlenmek ve stres atmak üzere kayağa gidiyor. Ancak yılbaşında evde kalacak ve kaz pişirecek. Yoğun iş trafiğine rağmen Başbakan Merkel’in kendini fit tutmasının sırları var. Bu sırların başında işinden büyük keyif almak ve insanlarla çalışmak geliyor. Birinci sırrı iyi uyumak, ikinci sırrı yürüyüş yapmak, bahçede çalışmak ve taze hava almak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!