Cannes’da Türkiye’yi ‘Esma’ temsil edecek

Güncelleme Tarihi:

Cannes’da Türkiye’yi ‘Esma’ temsil edecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2010 00:00

Haberin Devamı

Bir işçi kadının kocasının borçlarını ödeme çabasını anlatan Esma adlı kısa film, 12-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 63. Cannes Film Festivali’nde gösterilecek. Bu yıl festivale Türkiye’den katılan uzun metrajlı film yok.

SENARİSTLİĞİNİ ve yönetmenliğini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Çalışkan’ın yaptığı, başrollerini Bilge Seçkin, Barış Celiloğlu, Emrah Elçiboğa’nın paylaştığı Esma, kısa film dalında Türkiye’yi bu yıl Cannes Film Festivali’nde temsil edecek.
Film, Antalya Altın Portakal Film Festivali, İstanbul Film Festivali, if! İstanbul Bağımsız Film Festivali’nin ardından Cannes Film Festivali’nde gösterilecek. Cannes’dan gelen davet mektubunu açtığı anı “İtiraf edeyim önce heyecandan anlamadım. İlk filmim olduğu için Cannes’a gidebileceğimizi düşünmüyordum” diyerek anlatan Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mektubun ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden telefon geldi. Hüseyin Ülger kutlayıp desteklediğini belirtti. Zaten Esma bakanlık desteğiyle çekildi. Cannes, filmlerin bahtını açar. Esma adlı işçi kadının hikâyesi bundan sonra daha fazla izlenecektir.” Çalışkan filmin farklı sınıflara mensup kadınlarla kurduğu ilişkiyi ise şöyle anlattı: “Kaba kurgu bittikten sonra, işçi sınıfı ve orta sınıftan kadınlara izlettik. Onların önerileri doğrultusunda bitirdik. Yurtiçi ya da yurtdışından orta ve üst orta sınıfa mensup kadınlar ve hatta erkekler Esma’yı yalancılıkla suçlarken, işçi sınıfına mensup ya da siyasi olarak işçi sınıfına yakın duran kadınlar Esma’yı anlıyor ve savunuyor. Esma aslında kadınlara soruyor: Kimsiniz, nerede duruyorsunuz?”

Zarafetin dansı

Haberin Devamı

GELENEKSEL Çin dansının en iyi temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Shen Yun Gösteri Sanatları Grubu, 21 ve 22 Mayıs tarihlerinde iki gösteri yapmak üzere İstanbul’a geliyor. 5 bin yıllık Çin kültürünü danslarıyla İstanbul’a taşıyacak olan grubun gösterileri Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Şişli Belediyesi’nin ev sahipliğinde Türkiye’ye gelecek olan Shen Yun, 40 kişilik canlı orkestra ve 60 dansçıdan oluşuyor.
Amerika-New York merkezli bağımsız bir gösteri grubu olan Shen Yun, geleneksel Çin sanatını, dünya çapındaki dansçıları, çarpıcı kostümleri, seyirciyi adeta farklı dünyalara götüren arka fon görüntüleri, güçlü davul ritimleri, Doğu ve Batı müzik tekniklerini özgün ve mükemmel bir uyum ile harmanlayan canlı orkestrası ile coşkulu ve göz kamaştırıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Gösterinin biletleri www.biletix.com adresinden satın alınabilir.

Tablet yerine para

Haberin Devamı

İRAN, İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum’da bulunan silindir tableti alamayınca, 300 bin sterlin (yaklaşık 685 bin TL) istedi. “Cyrus Cylinder” (Silindir Kralı) isimli tabletin üzerinde çivi yazısıyla yazılmış yazılar, dünyadaki ilk insan hakları deklarasyonu olarak biliniyor. İran, bir sergi için tableti İngilizlerden istemiş ve olumlu yanıt almıştı. Müze önce silindiri ocak ayında vereceğini açıkladı, ancak daha sonra bu tarihi temmuza uzattı. İran bu erteleme nedeniyle müzeyle olan bağını kopardı.

98 metrede resital

ALMANYA’nın Hamburg kentinde 25-29 Mayıs’ta düzenlenecek “Türk Geceleri” programı öncesinde dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, 98 metre yükselikteki Emporio Tower’ın çatı katında bir resital verdi. Say’ın piyanosu, Elbphilharmonie ve Emporio Tower’ın sahibi olan Union Investment Real Estate şirketi tarafından organize edilen basın toplantısı öncesinde, 98 metre yüksekliğindeki kulenin 24. katına vinçle çıkartıldı. Çok sayıda Alman ve Türk gazetecinin de katıldığı tanıtım toplantısında Say, Aşık Veysel’in “Kara Toprak” ve Mozart’ın “Türk Marşı” eserleriyle, kendi bestesi olan Black Earth’ü (Kara Toprak) çaldı.

Cortes’le dans eden yandı

Haberin Devamı

FLAMENKO dansının önde gelen isimlerinden olan Joaquin Cortes, dans merkezi ve restoran açacağı vaadiyle yatırımcıdan topladığı 700 bin Euro’yu hortumlamakla suçlandı. Cortes, İspanya’nın başkenti Madrid’de görülen davada bir yıl tecilli hapis cezasına çarptırıldı. 41 yaşındaki dansçı, kız kardeşi Mariana Pedraja ve avukatıyla 1998 yılında Madrid’de bir flamenko merkezi açmak için anlaşma yaptı. Ancak 4 yıl sonra bu amaç uğruna toplanan paralar, dansçının lüks yaşamı için çarçur edilince yatırımcılar davacı oldu.

Bond’u kriz durdurdu

EFSANEVİ İngiliz karakter James Bond serisinin 23’üncü filmi, MGM stüdyolarındaki problemler nedeniyle askıya alındı. MGM’nin geleceğinin belirsiz görünmesi ve satış sorunları nedeniyle alınan karar, en çok 3’üncü kez 007’yi oynayacak olan Daniel Craig’i üzdü. EON şirketinden yapımcılar Michael Wilson ve Barbara Broccoli, 2011 ya da 2012’de gösterime girmesi planlanan filmin çekimlerinin süresiz olarak beklemeye alındığını açıkladı. Craig, “Barbara ve Michael’ın kararına güveniyorum ve çekimlerin başlanmasını sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

GÜNÜN AJANDASI

Erbil’in 50. yılı

Haberin Devamı

SANAT yaşamında 50. yılını geride bırakan ressam Devrim Erbil’in “Resmin Şiiri” isimli sergisi Galeri Işık Teşvikiye’de açıldı. Sergide Devrim Erbil’in usta boyama tekniği ile büyük tuvallere yansıttığı İstanbul resimlerinin yanı sıra ağaç üzerine yaptığı çeşitlemeler, doğa etütleri ile kendini ifade ettiği gravür, serigrafi çalışmaları ve sanatsal baskılarından da örnekler yer alıyor. Erbil’in sergisi 8 Mayıs Cumartesi gününe kadar görülebilir. www.galeriisik.com

Ünlü eserler sahnede

İSTANBUL Devlet Opera ve Balesi, sezonun son bale çeşitlemesi “Concerto Barocco-Creatures-Mi Favorita”dan oluşan programıyla bugün Kadıköy Süreyya Operası’nda. 20. yüzyıl dünya bale repertuvarının önde gelen eserleri Concerto Barocco, Creatures ve Mi Favorita, Paris Operası’nın başdansçılarından José Martinez ile koreograflar Patrick De Bana ve George Balanchine’in dansçılarından Nanette Glushak yönetiminde sahneleniyor. Bilet satış için:  0 216 346 15 31 /120 - www.idobale.com

Dört el piyano

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Ankara Müzik Festivali’nde bu akşam Hande Dalkılıç ve Rüya Taner konseri var. Saat 20.30’da MEB Şûra Salonu’nda başlayacak konserde Dalkılıç ve Taner, ilk yarıda ayrı ayrı ikinci yarıda ise dört el programı ile başkentlilerle buluşacaklar. Dalgılıç konserde F. Chopin, Taner ise F. Liszt’in eserlerini seslendirecekler. Konserin ikinci bölümünde ise ikili dört el piyanoda E. Grieg, M. Ravel ve J. Brahms çalacaklar. Konserin biletleri tam 20, öğrenci 15 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!