Canlı yayın densizliği

Güncelleme Tarihi:

Canlı yayın densizliği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘Aydın Valisi bombalı saldırıda öldü’ diye anons yaptılar, ortalık karıştı

Radyoda canlı yayın sırasında ‘Aydın Valisi bombalı saldırıda öldü’ anonsu, yürekleri ağızlara getirdi. Canlı yayına gelen faks mesajını kontrol etmeden okuyan sorumsuz radyocunun neden olduğu skandal, Aydın'ı ayağa kaldırdı. Her şeyden habersiz makamında çalışan Vali Muharrem Göktayoğlu, yazılı açıklama yaparak hayatta olduğunu kanıtlamak durumunda kaldı. İstanbul'dan yayın yapan Best FM'in neden olduğu yayın skandalı, dün sabahki ‘Sesli Gazete’ programında yaşandı. Radyonun Haber ve Program Müdürü Musa Özuğurlu, saat 09.50'de program devam ederken, Turan Kaymaz imzalı, Aydın-UBA mahreçli faksı aynen okudu. Radyonun Haber ve Program Müdürü de olan Uğurlu'nun, sözkonusu ajansın aylar önce kapandığını düşünemeden okuduğu faksta, Aydın Valisi Muharrem Göktayoğlu'nun bombalı suikast sonucu yaşamını yitirdiği, koruması ve şoförünün de öldüğünü yazılıydı.

AYDIN KARIŞTI

Vali Göktayoğlu'na suikast haberi bomba gibi düştü. Tüm haberciler olayı araştırmaya başladı, Aydınlılar ise panik içinde olup biteni öğrenmek için telefonlara sarıldı. Valilik, Emniyet Müdürlüğü ve gazete bürolarının telefonları kilitlendi. Vali Göktayoğlu, haberi kendisine telefon edenlerden öğrendi. Emniyet Müdürü Tekin Akın vilayete gelip Göktayoğlu ile durum değerlendirmesi yaptı. Polis, faks metninin altında adı olan Turan Kaymaz'ı aramaya başladı. Ancak tüm çabalara karşın böyle bir kişi bulunamayınca faksın sahte isimle geçildiği anlaşıldı. Vali Muharrem Göktayoğlu, hemen bir basın açıklaması yaptı. Haberin asılsız olduğunu beliten Vali Göktayoğlu açıklamasında, ‘‘İstanbul'da merkezi bulunan BEST FM Radyo Yayıncılık tarafından, bugün (dün) saat 09.50 sıralarında flaş haber olarak, Aydın Valisi'nin aracına bombalı saldırı düzenlendiği şeklinde bir haber geçildiği öğrenilmiştir. Bu haberin gerçekle bir ilgisi yoktur’’ dedi.

KEŞKE OKUMASAYDIM

Best FM'in Haber ve Program müdürü olan, aynı zamanda 'Sesli Gazete' programını sunan Özuğurlu, Best FM'in 4'üncü Levent'teki merkezinde Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Özuğurlu, ‘‘Şimdi geri dönüp baktığımda, teyit edilmeden faksın okunmaması gerektiğini düşünüyorum’’ dedi. Hergün 08.00-10.00 saatleri arasında yayınlanan programı sunarken, 7 kişilik haber merkezlerinde çalışan arkadaşlarından birinin faksı önüne koyduğunu belirten Özuğurlu, ‘‘Aydın'daki temsilcimizi aramalarını söyledim. Ancak, gelen bütün faksları okuduğum için bu faksı da ‘Arkadaşlarımız araştırıyor, ama böyle bir faks elimize ulaştı' diyerek okudum’’ dedi. Özuğurlu, canlı bağlantı kurdukları Aydın temsilcilerinin kentte herşeyin yolunda olduğunu söylemesi üzerine elyazısı ile yazılmış olan bu faksın, ‘kötü bir şaka ya da Vali'ye bir mesaj' olduğunu düşündürttüğünü belirtti. Faks metninin altındaki imzanın yanındaki UBA yazısı için de ‘u' harfi net gözükmediğinden ‘h'ye de benzettiğini belirten Özuğurlu, ‘u' olsa da bu harflerin aylar önce kapanan Ulusal Basın Ajansı (UBA) değil yerel bir ajansın da adını simgelediğini sandığını söyledi.

BİR BULURSAK...

Aydın Valisi'nin olanlar üzerine Anadolu Ajansı'na açıklama yaptığını söyleyen Özuğurlu, ‘‘Bu şanssız olay yüzünden hakkımızda dava açılabilir. Ancak bu faksı gönderen kişi de emniyet yetkilileri tarafından araştırılıyor. Bulunursa biz de onu dava edeceğiz’’ dedi.

Hata ettim

Haber merkezlerine gelen bilgiyi, doğruluğunu araştırmadan canlı yayın heyecanıyla dinleyicileriyle paylaşan Musa Özuğurlu 3 yılı aşkın süredir Best FM'de çalışıyor. 1 yıl Anadolu Ajansı'nda çalıştığını, yerel gazetecilik ve radyoculuk yaptığını söyleyen Özuğurlu faksı araştırmadan okumasının hata olduğunu kabul etti.

Vallahi ölmedim

Canlı yayında, bombalı saldırıda şoförü ve korumasıyla birlikte öldüğü duyurulan Aydın Valisi Muharrem Göktayoğlu, hayli zor anlar yaşadı. Vali bey ‘‘Vallahi ölmedim’’ dercesine yaptığı yazılı açıklamada, ‘‘Bırakın bombalı saldırıyı, herhangi bir vatandaşla tartışmam bile olmadı’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!