Çankırı’daki sığınmacılara BM incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Çankırı’daki sığınmacılara BM incelemesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2008 16:40

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği heyeti, incelemelerde bulunmak üzere Çankırı’ya geldi.Çankırı’da 2 gün kalan heyette BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Metin Çorabatır, Kalıcı Çözümler Uzmanı Katja Çilenti ve Özge Hassa ile sığınmacılarla iletişim kurabilmek için tercümanlar yer aldı.

Çankırı’da geçici barınmaya tabi tutulan 39’u İranlı, 122’si Iraklı olan sığınmacılarla doğrudan görüşen heyet bu insanların karşılaştıkları sorunları belirledi. Heyet daha sonra Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi’nde Çankırılı basın mensupları ile bir araya geldi.

Basını bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Metin Çorabatır, mülteciler ve sığınmacılar hakkında kamuoyunda yeterli bilinçlenmenin oluşmadığını belirterek, “Amacımız bu tür ziyaretler ve toplantılarla hem sorunları yerinde tespit etmek, hem de sizler aracılığı ile kamuoyunun bilinçlendirilmesini sağlamaktır. Hiçbir insan yaşadığı topraklardan, hiç bilmediği, dilini dahi konuşamadığı bir bölgeye isteyerek gitmek istemez. Yaşadıkları ülkeden her ne sebeple olursa olsun ayrılmak zorunda bu insanlar geçici olarak belli bölgelerde belirli kurallar çerçevesinde barınıyorlar. Çankırı’da da bir süredir sığınmacı olarak özellikle İran ve Irak uyruklu insanlar bulunuyor. Bizler sığınmacılarla yaptığımız görüşmelerde ve edindiğimiz izlenimlere göre Çankırı’da sığınmacıların sosyal bir sorun yaratmadığını gözlemledik. Emniyet yetkililerinin davranışları, halkın yaklaşımı son derece pozitif. Elbette bu insanların çoğunluğu varını yoğunu geldikleri yerlerde bırakıp sığınmacı durumuna düştüler. Bu nedenle ciddi ekonomik sıkıntı yaşıyorlar. Daha da önemlisi bir çoğu psikolojik travma halinde. Sığınmacılara iyi davranmak bir insanlık görevi” diye konuştu.

BM Türkiye Yüksek Komiserliği uzmanlarından Özge Hassa da Türkiye’de 30 ilde yaklaşık 12 bin mülteci ve sığınmacının bulunduğunu belirterek, “Bu insanların yaşadıkları bölgelerde ekonomik ve psikolojik çok ciddi sorunları var. Kurumumuz % 98’i bağış, % 2 si de Birleşmiş Milletler katkısı olmak üzere sınırlı bir bütçe ile faaliyetini sürdürmektedir. Bu neden le 2006 yılı Haziran ayında yürürlüğe giren uygulama talimatı ile mülteci ve sığınmacılara nasıl yardım yapılabileceği belirlendi. Yardım yapılabilmesi için uzun bir araştırma süresi gerekiyor. Bu süre içinde sığınmacılar ciddi problemlerle karşı karşıya kalıyor. Kiralık ev bulmakta zorlanıyorlar, dil bilmedikleri için tercüman konusu ciddi bir sorun oluyor. Hastalandıklarında ilaç almakta zorlanıyorlar. Çankırı’da da bu konularda elbette sıkıntı var ama vatandaşların ve yerel yöneticilerin olumlu bakışı ile sorun ciddi boyutlarda değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!