Son dakika... Çanakkale'de orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2023 20:05

Son dakika haberine göre; Çanakkale'de dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını sonrası bazı köyler tahliye edilirken havadan ve karadan alevlere müdahale sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangınla mücadelede son durumu anlatırken, "Hayati tehlikesi olan bir vatandaşımız yok. Yangının önü kesildi, düne göre daha avantajlıyız." ifadelerini kullandı. Yangına müdahale eden bir ekip, rüzgarın yön değiştirmesiyle alevlerin ortasında kaldı. Bakan Yumaklı, "Bazı kahramanlar, iyi ki varlar" diyerek o anları paylaştı. Öte yandan orman yangınının çıktığı ilk anların görüntüsü ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Çanakkale'deki yangın 12.30 sıralarında merkeze bağlı Kayadere köyüne yakın ormanlık alanda çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yükselen alevlere, ekipler hem havadan hem de karadan müdahale ediyor. Rüzgarın etkili olduğu bölgede ekipler, yangını kontrol altına almak için yoğun mücadele veriyor. Yangın yerleşim yerlerini de tehdit ederken bölgeye yakın olan Kayadere köyü ile Damyeri mevkinin tedbir amaçlı boşaltıldığı ve vatandaşların yurtlara yerleştirildiği açıklandı. Çanakkale-Çan karayolu da trafiğe kapatıldı.

İŞTE ORMAN YANGINIYLA İLGİLİ SON GELİŞMELER...

00.53
BAKAN YUMAKLI: ARKADAŞLARIMIZDA YOĞUN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORLAR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’de devam eden yangında son gelişmeleri aktardı. Bakan Yumaklı, “Bugün Çanakkale yangınında 36’ncı saatteyiz. Bugün ülkemizde 16 orman yangını çıktı. Bunlardan 14’ü kontrol altına alındı. 2 tanesi hala devam ediyor, bir tanesi az önce de söylediğim gibi Çanakkale yangını. Diğeri de Eskişehir’de devam eden yangın. Her 2 yangında da kontrol altına almak için ekiplerimizin müdahalesi devam ediyor. Gece boyunca da devam edecek. Gün içerisinde Eceabat’ta bir yangın meydana geldi. Vatandaşımızın yapmış olduğu kaynak işleminden meydana gelen yangın, maalesef gün içerisinde güçlerimizin bir bölümünü de oraya kaydırmak durumunda kaldık. Eskişehir’deki yangın balya yapma makinesinden dolayı çıktı. Günün sonunda baktığınızda yangınların yüzde 90’ın üzerinde insan kaynaklı olduğunu söylememiz doğru olur. Tüm vatandaşlarımızı duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz. Bugün, dünden daha iyi durumdayız, Çanakkale yangınıyla alakalı. Hem nem hem sıcaklık hem de rüzgar itibariyle bütün şartlar düne göre lehimize devam ediyor. Gün içerisinde yoğun enerji ile mücadele ettik. An itibariyle o süreçlerin tamamını geçtik. Sadece vadinin içerisinde sıkışan bir bölüm zorladı. Arkadaşlarımızda yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyorlar. 8 uçak, 30 helikopter, 790’a yakın arazöz ve iş makineleri beraberinde 3 bin 100’e yakın personelimiz ile mücadeleyi devam ettirdik. Şuan itibariyle 4 gece görüş helikopteri ve diğer unsurlar aynı şekilde mücadeleye devam ediyorlar. Gün içerisinde tedbir gayeli boşalttığımız 9 köyümüz vardı, 2 köyümüz de dahil oldu. Bu köylerimiz için tehdit söz konusu değil. Bu süreçte en büyük tesellimiz can kaybımızın olmaması. Dumandan etkilenen 7 vatandaşımız oldu. Onlarda tedbiren müşahade altında tutulmaya devam ediyorlar. Eskişehir’deki yangına da 1 uçak, 5 helikopter, 33 arazöz ve iş makinesi ile beraber 200 personel ile müdahale ediliyor. Çanakkale Çan yolu hala ulaşıma kapalı. Bu sabahtan itibaren çift yönlü olarak Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatılmıştı, uçaklarımızın su almasına engel olmaması adına. Saat 22.00 itibariyle de sabaha kadar Çanakkale Boğazı tek yönlü trafiğe açılmış oldu. Gün boyu canını hiçe sayarak mücadele eden personel ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

21.50
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: “Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin saat 22.00’den itibaren kuzey-güney tek yön olarak açılması planlanmaktadır.”

Haberin Devamı

20.20 BAKAN YUMAKLI: ECEABAT İLÇESİNDE BAŞLAYAN ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bugün başlayan orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Çanakkale’nin Merkez ilçesinde dün başlayan yangını kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan müdahalemiz gece boyunca da aralıksız devam edecek.” ifadelerini kullandı.

18.40
JANDARMADAN TAHLİYE ANONSU

Çanakkale’de dün başlayan ve 9 köyün tahliye edildiği yangında, Valiliğin bugün 6 yerleşim yerinin daha tahliye edileceğini duyurmasının ardından jandarma ekipleri bölgede tahliye anonsu yapmaya başladı. Ekipler, tahliyesine karar verilen köyler arasında yer alan Aşağıokçular köyünde megafonlarla tahliye anonsu yaptı. Anonslarda, "Sayın vatandaşlar can ve mal güvenliğiniz için hazırlıklarımızı yapıp, köyden çıkalım. Aracı olmayan vatandaşlar için köy meydanında araç sağlanacaktır" denildi. Köylülerden büyük bir bölümünün yapılan anonsların ardından güvenli bölgeye gitmek üzere harekete geçtiği görüldü. Tahliye edilen köy sakinlerinin KYK yurduna yerleştirileceği bildirildi. 

16.52 
6 YERLEŞİM YERİ İÇİN DAHA TAHLİYE KARARI

Haberin Devamı

Çanakkale Valiliği, 6 yerleşim alanının daha tahliye edileceğini duyurdu. Açıklamada, "İlimiz merkez Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen yangın rüzgarın da etkisi ile büyüme eğilimi göstermiştir. Aşağı Okçular köyü, Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlısı Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyü tedbir amaçlı boşaltılacak olup, vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu’nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir" denildi.

Haberin Devamı

16.10 ÇANAKKALE'DE BİR YANGIN DAHA

Çanakkale'de 1500 hektarlık alanda etkili olan büyük yangın tamamen söndürülmeden, tarihi yarımadada yeni bir yangın başladı. Gelibolu Yarımadası'nda, Küçük Anafarta köyü ile Suvla Koyu arasında bulunan makilik alanda yangın başladı. Ekipler yangına müdahale etmeye başladı.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

15.10 BAHÇELİ'DEN SOSYAL MEDYADAKİ İDDİALARA TEPKİ

MHP lideri Devlet Bahçeli, Çanakkale'de devam eden yangın ilgili olarak, "Allah’ın izniyle son kıvılcımın söndürülmesine kadar mücadele sürecektir. Elbette yangınların nasıl ve neden çıktığı ilerleyen günlerde ayrıntısıyla tespit edilecektir. Ancak sosyal medyaya üşüşmüş bazı alçakların yangının imar rantı gayesiyle çıkarıldığını iddia etmeleri sefil ve şerefsiz bir bühtandır. Böylesi zamanlarda ortalığı bulandıranların deşifre edilip yakalarından tutulması hukuk ve demokrasi namusunun da bir gereğidir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

14.40 BAKAN YUMAKLI SON DURUMU AÇIKLADI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı açıklamada, Rüzgar hızı saatte 60 kilometrenin de üzerine çıktı. Başka bir yere sıçramaması için birtakım faaliyetlerde bulunacaklar. Şu anda gerekli tedbirleri almış durumdayız. 1-2 saat içinde burayla ilgili gerçek resmi görmüş olacağız. Biz gerekli bilgilendirmeyi size yapıyoruz. Bunlar dışında tahminler, yorumlar, halkımızı farklı düşüncelere sevk edebilir. Burada ekip halinde çalışan büyük bir ordu var" dedi.

Haberin Devamı

RÜZGAR YÖN DEĞİŞTİRİNCE ALEVLERİN ARASINDA KALDILAR

13.20 Orman yangınına müdahale eden bir ekip, rüzgarın yön değiştirmesiyle alevlerin ortasında kaldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ekibin sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bazı kahramanlar, iyi ki varlar... Şiddetli rüzgarın ani yön değiştirmesi sonucunda alevlerin arasında kalan ekibimizin sağlık durumu iyi. Alevlerin yanı sıra şiddetli rüzgar ile de mücadele eden ekiplerimize kolaylıklar diliyorum. Ayağınıza taş değmesin" ifadelerini kullandı.

11.25 YANGININ ÇIKIŞ GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI

Çanakkale'deki orman yangınının başlama görüntüleri ortaya çıktı.

10:25 BAKAN YUMAKLI SON DURUMU AÇIKLADI

Bakan Yumaklı, 2 gündür süren yangınla ilgili şu ifadeleri kullandı:

2700'e yakın personelle sahada mücadelemize devam ediyoruz. Uçakların bir tanesi yüksek tonaj su taşıyan Rus uçaklarından biri. 9 köyde 337 hane 1251 vatandaş yaşamaktaydı. Gece boyunca köylerdeydik. Bu köylerden Ulupınar'da 5, Yağcılar'da 4 ev hasar görmüş vaziyette.

Ahır ve ağıl hasarı söz konusu. Köylerden kronik hastalığı olan, yaşlı vatandaşlar tedbiren bunların sayısı 83 kişi. Vatandaşlarımızdan sadece 8'i müşahede altında. Kronik olmasından dolayı, hayati tehlikesi olan vatandaşımız yok.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

"DÜNE GÖRE DAHA  AVANTAJLIYIZ"

Nemin yüzde 19 olduğunu ve rüzgarın yaklaşık 70 km civarında estiğini, hali hazırda rüzgar 40 km/s hızla esmekte. Öğleden sonra 60 km/s'e çıkacak. Rüzgar ve nemin önemi nedir. Nem, yangın söndürmede yangının ilerlememesi için önemli parametrelerden biri. Rüzgarın da yanan alandan yanmayan alana rüzgarın parçacıkları taşıması demek. 3 kilometrelere varan yanan parçacıklar taşınabiliyor.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

Düne göre daha iyiyiz, avantajlıyız, öğleden sonra 4-5 gibi genel resim ortaya çıkar, olağanüstü bir durum meydana gelmezse. Dün bahsetmiştim, Karacabey'de ve Bilecik sınırında yangın vardı, iki yangın da kontrol altına alınmış vaziyette, soğutma çalışmaları devam ediyor.

YANGININ ÖNÜ KESİLDİ

Şu anda kontrol altına alınma durumunu söyleyemeyiz. 1500 hektarlık alanda parça parça çıkan her dumana müdahale ediyorlar, amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı tamamen çevrilmiş vaziyette, ilerleme alanın önü kesilmiş durumda. Dumanlar kalan közlerden çıkıyor. Yangının ilerlemesini gösterecek bizim açımızdan tehlike arz edecek durum yok.

Şu anda köylere geri dönüş söyleyemeyiz, başka tahliye planı olan köy yok. Özellikle devlet hastanesiyle ilgili, üniversiteyle ilgili risk yok.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

Soğutma çalışmalarından sonra hasarın neticesi söylenecek. Kimi yerde örtü yangını olur ama ağaçlar da bundan etkilenirler, bazı yerleri hızlı geçebilir. Soğutma çalışmaları sonrası arkadaşlarımız verileri paylaşacaklar.

1500 hektarlık alan etkilenen alan 800'ü orman, diğer kısmı zirai alan, etkilenen alanın tamamının hasar görmesi mümkün olmayabilir.

10:00 BAKAN KOCA: YANGINDAN 83 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çanakkale'deki orman yangınında 83 kişinin etkilendiğini açıkladı. Bakan Koca, sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Çanakkale’de meydana gelen orman yangında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı. Ayrıca tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır. Olay yerine 74 adet ambulans ve 4 UMKE aracı görevlendirilmiştir. Çanakkale ilinde 32 hizmet aracı şoförleriyle beraber görevlendirilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları devam etmektedir.

08.30 BAKAN YUMAKLI YANGINI HAVADAN İNCELEDİ

Çanakkale’de dün saat 11.30 sıralarında çıkan ve yaklaşık 21 saattir devam eden orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Ekipler günün aydınlanmasıyla birlikte havadan müdahaleye başladı. Karadan da ekipler yangına müdahaleye devam ediyor.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

Dün gece bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaklaşık 1500 hektar alanın etkilendiği orman yangının, havanın aydınlanmasının ardından helikopter ile havadan inceledi.

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabından “Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı. Şu an itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahalemiz sürüyor. Kara gücümüzün cansiparane mücadelesi de aralıksız devam ediyor.” dedi.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

08.05 BAKAN YERLİKAYA: ÇANAKKALE BOĞAZI ÇİFT TARAFLI OLARAK KAPATILDI

İşte Bakan Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım...

"Çanakkale’de meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir.

Bölgeye; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet, Jandarma, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam;

2.659 personel
8 uçak
26 helikopter
240 arazöz
71 su tankeri
328 diğer araç ve iş makinesi
sevk edilmiştir.

Bölgedeki 9 köyde toplamda 337 hane ve 1.251 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir.

Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 72 vatandaşımız tahliye edilerek
Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir

Çanakkale-Çan Karayolu trafiğe amaçlı sivil araç trafiğine
kapalıdır. Çanakkale Boğazı çift taraflı deniz ulaşımına kapanmıştır.

Allah ülkemizi ve Milletimizi bütün afetlerden korusun. Geçmiş olsun."

07.20 AFAD'DAN AÇIKLAMA

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çanakkale’de dün çıkan orman yangınına müdahalenin aralıksız sürdüğü belirtilerek, "Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam; 2 bin 240 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 araç ve iş makinesi sevk edilmiştir. Bölgedeki 10 köyde 337 hane ve 1104 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve personele yemek ve içecek ikramı yapılmaktadır. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi. 

07.00 YANGININ BOYUTU GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI

Çanakkale’de dün saat 11.30 sıralarında çıkan ve yaklaşık 19 saattir devam eden orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Ekipler günün aydınlanmasıyla birlikte havadan müdahaleye başladı.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

Yanan alanlar drone ile görüntülendi. Görüntülerde yangının geniş bir alanda devam ettiği ve helikopterlerin havadan yangına müdahale ettiği görülüyor.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

06.16 ALEVLERLE MÜCADELE SÜRÜYOR

Yarasa helikopter olarak adlandırılan gece görüşlü 4 helikopter sabahın ilk saatlerine kadar görev yaptı.

Özel donanımlı helikopter, pilotların kasklarındaki geçe görüş sistemleri ile yangın bölgesinde 24 saat görev yapabiliyor. Söndürme çalışmalarına sabahın ilk ışıkları ile birlikte diğer hava araçlarının da katılması bekleniyor.

03.20BAKAN YUMAKLI YANGINDAN ETKİLENEN KÖYLERİ ZİYARET ETTİ

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

Çanakkale'de yaklaşık 15 saattir devam eden orman yangını bölgesinde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın yönetim aracından İHA görüntülerini izleyerek yangın hakkında bilgiler aldı ve sonrasında yangından etkilenen köyleri ziyaret ederek vatandaşlar ile bir araya geldi.

01.15 BURSA VALİSİ DEMİRTAŞ: YANGIN KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Bilecik’in Osmaneli ilçesi Dereyörük köyünde çıkan ve Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki Hayriye Mahallesi’ne de sıçrayan orman yangını kısmen kontrol altına alındı. Ekiplerin karadan müdahalesinin sabaha kadar devam edeceği, havadan müdahalenin ise ancak günün aydınlanmasıyla başlayacağı öğrenilirken bölgedeki Yüksek Hızlı Tren (YHT) şantiyelerinden ikisi tedbir amaçlı boşaltıldı. Yenişehir ilçesi kırsal Hayriye Mahallesi'nde kurulan Afet Koordinasyon Merkezi'nde incelemede bulunan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, yangının kısmen kontrol altına alındığını belirtti.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

Yangını tamamen kontrol altına almak için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Demirtaş, "Yenişehir'deki yangın da kısmen kontrol altına alındı. Geri kalan kısmı için de arkadaşlarımız büyük bir gayret gösteriyorlar. İnşallah orayı da kontrol altına almayı hedefliyoruz. Ciddi bir sıkıntı şu an yok. Bu gece inşallah bunu sonuçlandıracağız. Yangın yaklaşık 50 hektar alanda etkili oldu. Çok şükür yaralı veya can kaybımız yok. Zaten sağ olsun yaklaşık 100'e yakın araçla, 500 personelimizle, belediyelerimizin, AFAD'ın, DSİ'nin, Karayollarının tüm araç ve gereçleri şu an burada. Büyükşehrimizin tüm itfaiye araçları tamamen burada. Bursa'daki arkadaşlarımız, aynı şekilde Bilecik'teki arkadaşlarımız çok büyük bir gayret gösteriyorlar. Yangının daha fazla büyümemesi için ciddi bir gayret gösterdiler" açıklamasında bulundu.

00.50 BAKAN YERLİKAYA: ÇANAKKALE’DEKİ YANGINA 1489 PERSONEL MÜDAHALE EDİYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Çanakkale’deki yangına ilişkin son durumu açıkladı. Yerlikaya paylaşımında yangın bölgesine 1 bin 489 personel 8 uçak 26 helikopter 240 arazöz 66 su tankeri 169 iş makinesinin sevk edildiğini ve Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerindeki 1251 vatandaşın tahliyesinin tamamlandığını duyurdu. Yerlikaya paylaşımının devamında, “ Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 45 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirildi. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan Karayolu sivil araç hatlarına kapatılmıştır. Çanakkale Boğazı tek kişilerin deniz taşımacılığına açılmıştır” ifadelerine yer verdi.

00.15 BAKAN YUMAKLI: YANGINDAN 1500 HEKTARLIK ALAN ETKİLENDİ

Çanakkale’de dün saat 11.30 sıralarında başlayan ve yaklaşık 14 saattir devam eden 9 köyün etkilendiği orman yangınları sonrası bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bölgedeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Rüzgarın etkisiyle 15 kilometrelik bir alanı 6 saatlik bir sürede geçerek bir hat üzerinde yayıldı. Etkilenen alan 1500 hektar, 800 hektarı ormanlık geri kalanı ziraat alanı ve diğer alanlardan oluşuyor. Tedbiren 9 köyde önlemler alınmıştı, 6 köy boşaltılmıştı. Akşam saatlerinde kalan 9 köyde boşaltıldı. Bu köyler Kayadere, Damyeri, Belen Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı, bu köyler akşam saatlerine kadar boşaltıldı. Bu köylerden Ulupınarda 3, Yağcılarda 4 ev şuana kadar tespit edildiği şekliyle yangından hasar görmüş durumda. Tedbiren 3 köyde akşam saatlerinde boşaltıldı. Bu köylerde Aşağıokçular, Taşlıtarla ve Kızılcaören. Havalimanına yakın Sarıcaeli köyü var. Bu köyle ilgili de değerlendirme yapılıyor. Gereken uyarılar yapıldı. Ancak köyün boşaltılmasıyla ilgili herhangi bir önlem alınmadı. Sarıcaeli köyüne yakın yaşlı evi var. Burada 41 yaşlı Kredi Yurtlar Kurumuna yerleştirildi. Bahsetmiş olduğumuz 9 köyden 29 vatandaş, Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarına yerleştirilmiş oldu.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı


Yakınımızda devlet hastanesi var, şuana kadar 14 kişi tedbiren nakledildi. Devlet Hastanesinde şuanda 150 hastamız var. 60 ambulans bekletiliyor. Şu anda herhangi bir tehdit yok ama her ihtimale karşı bu önlemler de alınmış durumda. Maalesef sosyal medyada çok sık speküle edilen bu durumun doğrusunu bu şekilde açıklamış olalım. Diğer spekülasyonlara itibar edilmesin. Üniversite de teyakkuz durumu devam ediyor. Orada da herhangi bir boşaltma söz konusu değil. Gündüz saatlerinde sıcaklığın çok yüksek olduğu rüzgarın saatte 70 kilometre ulaştığı neminde yüzde 19’larda olduğu bir dönemi yaşadık. An itibariyle sıcaklığın 25 derece, nemin yaklaşık yüzde 52 oranında ve rüzgarında 35 kilometre saatte olduğunu söyleyebilirim. Elbette hava şartları istediğimiz seviyede değil ama gündüz olduğu kadar bizi zorlayan seviyede değil. Şu an itibariyle gece olması hasebiyle yere inen mücadele edemeyen uçaklarımız var ancak 4 gece görüş helikopteriyle bu mücadeleye devam ediyoruz. Yaklaşık 260 arazöz ve iş makinesi ve 1500’e yakın personelimizle mücadelemiz devam ediyor. Sabah gün ışımasıyla birlikte gündüz açıkladığımız hava araçları ve helikopterlerin geri kalanları mücadeleye katılmış olacaklar. Çanakkale-Çan yolu kapalı. Çanakkale Boğazı da gece görüş helikopterlerimizin su alabilmesi için tek taraflı kapatıldı. Burada çok ciddi bir dayanışma var. Bu mücadelede bizim yanımızda oldukları için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

23.30
THY, ÇANAKKALE-ANKARA SEFERİNİ YANGIN NEDENİYLE İPTAL ETTİ

Çanakkale’de devam eden orman yangını uçak seferini de iptal ettirdi. Türk Hava Yollarının yarın sabah 08.35’te Çanakkale Havalimanı'ndan Ankara seferi orman yangını nedeniyle iptal edildi.

22.35
YENİŞEHİR'DEKİ YANGIN YENİDEN BAŞLADI

Bilecik’te çıkan orman yangını Yenişehir ilçesindeki ormanlık alana sıçradı. Ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangın rüzgarın etkisiyle Hayriye köyü sınırlarında tekrar etkisini gösterdi.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

22.21 BAKAN KOCA: 4 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından Çanakkale’de çıkan orman yangınına ilişkin, "Bugün saat 12.54te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 Ambulans ve 4 UMKE Timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" dedi. 

22.00
 AFAD: 736 VATANDAŞIMIZ TEDBİR AMAÇLI TAHLİYE EDİLMİŞTİR

AFAD, Çanakkale'de devam eden orman yangınıyla son gelişmeleri sosyal medya hesabından duyurdu. Yapılan paylaşımda, "Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangını nedeniyle; Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular köylerinden 736 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Kızılcaören, Aşağıokçular ve Taşlıtarla köyleri için tahliye planları yapılmıştır. Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 45 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için, tüm gücümüz ve imkanlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Durmadan, yorulmadan" ifadelerine yer verildi.

21.35 AFAD'DAN YANGINLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

AFAD tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Çanakkale’de devam eden orman yangınıyla alakalı son ayrıntılar kaydedildi. Açıklamaya göre bölgeye AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam bin 328 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 202 arazöz, 30 su tankeri ve 64 iş makinesi sevk edildi.

21.05 BAKANLIK AÇIKLADI: ÇANAKKALE BOĞAZI TEK YÖNLÜ TRAFİĞE AÇILACAK

Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı: Çanakkale Boğazı gemi trafiği, kuzey-güney yönlü olarak saat 21.30’da başlayacak

20.00
NENE HATUN ACİL DURUM MÜDAHALE GEMİSİ BÖLGEYE HAREKET ETTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, saatte 9600 metreküp su basabilen yatayda 150, dikeyde 70 metre su püskürten yangın söndürme sistemli “Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi”nin Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket ettiğini duyurdu.

19.30
BAKAN YUMAKLI: 6 KÖY BOŞALTILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, "Bugün ülkemizde 29 yangın çıktı. Bunlardan 26’sı söndürüldü. 3 yangın devam ediyor. Bunlardan biri Çanakkale merkez, diğeri Bursa Yenişehir ve Bursa Karacabeyoğlu. Bunlardan en ağırı Çanakkale’deki yangınımız. Rüzgar o kadar şiddetli ki, arkadaşlarımızın çabalarının yetmediği durumlar oldu. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerimizi korumaya odaklamış durumdayız. Çanakkale şehir merkezini teğet geçer şekilde ilerliyor yangın. En kötü senaryoya karşı hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama boşaltılmış değil. 6 köy boşaltıldı. Boşaltmaya hazır 3 köy var. Şu ana kadar can kaybı söz konusu değil. 8 uçak, 26 helikopter, 180 iş makinesi, 1100 personelle müdahale ediliyor. Orman teşkilatı valilik AFAD ve diğer kurumlar çalışıyorlar. Ben de bilgi verme işlemi sonrası Çanakkale'ye gideceğim, koordinasyonda yangın söndürme çalışmalarını yerine izleyeceğim.

19.10 ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİ ÇİFT YÖN ASKIYA ALINDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Çanakkale Kepez bölgesinde yaşanan orman yangını nedeniyle Çanakkale Boğazı gemi trafiği, geçici olarak çift yönlü olarak askıya alındı" açıklamasını yaptı.

 

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

ÇANAKKALE VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Çanakkale Valiliği'nden yapılan açıklamada Kayadere köyünün ardından Damyeri mevkinin tedbir amaçlı boşaltıldığı duyurulurken, yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşların da teyakkuzda olmalarının önemli olduğu belirtildi.

Çanakkale Valiliği, Damyeri mevkisinde çıkan orman yangını nedeniyle Kayadere köyünün ardından Ulupınar ve Belen köylerinin de boşaltılacağını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, "Kayadere köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Ulupınar ve Belen köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu’nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir" denildi.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İlimiz merkez Kayadere köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Damyeri mevki tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu kız öğrenci yurdunda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir."

 

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

CANLARINI ZOR KURTARDILAR

Yangın Kayadere köyü yakınlarında hayvanların bulunduğu ağıla doğru geldi. Bu sırada ağıl sahibi hayvanlarını kurtarmak için alevlerin arasında daldı.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

Ağıl sahibinin oğlu, gelini babasına seslendi. Alevlerin içinden ağıl sahibi çıkmayınca panik olan aile gözyaşlarına hakim olamadı.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

Ağıl sahibinin torunu araç içinde 'dede' diyerek ağlaması kameraya yansıdı. Bir süre sonra alevlerin arasından çıkan ağıl sahibi daha sonra oğlu, gelini ve torunu ile araçlarına binip, alevlerin olduğu bölgeden uzaklaştı. Yaşanan can pazarı ise kameraya yansıdı.

BURSA’DA ORMAN YANGINI

Bursa'da Yenişehir ilçesine bağlı Terziler Mahallesi ile Bilecik'in Osmaneli ilçesi Dereyörük Mahallesi arasında yer alan Kuzguncuk Balık Kaya mevkisindeki ormanda saat 15.30 sıralarında yangın çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılırken, bölgeye ekipler sevk edildi. Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 helikopter ile havadan, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı arazözler ve Bilecik Belediyesi ile çevre ilçelerdeki itfaiye ekipleri de karadan yangına müdahale etti. Bölgeye ayrıca takviye helikopter ve yangın söndürme uçağı talep edildi.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

Yerleşim yerine uzak bir noktada çıkan yangına, ekiplerin müdahalesi sürüyor.

BİLECİK'TE ÇIKAN ORMAN YANGININ DUMANI KENTİ KAPLADI

Bilecik'in Osmaneli ilçesine bağlı Dereyörük Köyü'nde çam ağacı kaplı ormanlık alanda henüz nedeni bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. Yangının şiddeti ve rüzgarın etkisiyle dumanlar Bilecik kent merkezinden görüldü. Bölgeye itfaiye, Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler ve Vezirhan'da konuşlanan yangın söndürme helikopteri sevk edildi.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

AMASYA KALESİ'NDE ORMANLIK ALANDA YANGIN

Amasya Kalesi'nde yangın çıktı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine ekipler sevk edildi. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere ekipler müdahale ediyor. Dumanlar etrafa yayılırken ormanlık alanda çıkan yangın paniğe neden oldu.

Son dakika... Çanakkalede orman yangını: Bakan Yumaklı son durumu açıkladı... Yangının başlama görüntüsü ortaya çıktı

AMASYA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Amasya Valiliği, Kale Yolu mevkisinde çıkan yangınla ilgili söndürme çalışmasının devam ettiğini açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada, “Bugün saat 16.28’de idaremiz Merkez ilçesi Nergiz Mahallesi Kale Yolu mevkisinde bulunan ağaçlık alanda orman yangını meydana gelmesi üzerine AFAD Müdürlüğümüz koordinesinde ilgili tüm birimlerimiz olay yerine sevk edilmiş ve söndürme çalışmalarına ivedilikle başlanmıştır. İlk belirlemelere göre herhangi bir can kaybı ve yaralanan vatandaşımız bulunmamakta olup, söndürme çalışmaları ilgili birimlerimizin koordinesinde aralıksız devam etmektedir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!