Çanakkale'de çevre katliamı

Güncelleme Tarihi:

Çanakkalede çevre katliamı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 15:59

ÇANAKKALE'de Kepez Limanı yetkililerinin, boğazdan geçiş yapan tankerlerden aldıkları zehirli yağlı atık maddeleri (slaj) insan sağlığını hiçe sayarak şehir mezarlığı yanındaki boş araziye döktürüp, üzerini de toprakla kapattırdığı ortaya çıktı.

İl Emniyet Müdürlü ekiplerinin takibi sonucu ortaya çıkartılan olayla ilgili olarak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü soruşturma başlattı. Atıklardan numune alınarak incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderildi. Toprak altındaki, miktarı bilinmeyen atık maddelerin ise çıkartılarak İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma Değerlendirme Anonim Şirketi (İZAYDAŞ) tesislerine götürülerek imha edileceği açıklandı.

Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ihbar üzerine başlattığı takipte Çanakkale Belediyesi'ne ait kamyonların Organize Sanayi Bölgesi'nin yanındaki Şehir Mezarlığı önünde bulunan vadi şeklindeki boş alana bir şeyler boşalttığını ve bir kepçenin de üzerlerini toprakla örttüğünü tespit etti. Yapılan araştırmada, dökülen maddelerin Kepez Limanı tarafından boğazdan geçen gemilerden alınan atık maddesi olduğu belirlendi. Bunun üzerine, polis, dün bölgeye yine bu maddeleri dökmek için gelen A.S.K. yönetimindeki Çanakkale Belediyesi'ne ait 17 EA 387 resmi plakalı kamyona suçüstü yaptı. İçi atık maddeyle dolu kamyon Emniyet Müdürlüğü'ne çekildi. Kepez Limanı'nda inceleme yapan polis ekipleri, gömülmeyi bekleyen 150 torba atık madde ile, bu maddelerden ayrıştırılarak elde edildiği belirlenen 139 varil petrol bulundu. Tankerlerden alınan atıkları sadece depolama yetkisi bulunan Liman yetkililerinin, atıklardaki petrolü ayrıştırıp, kalan işe yaramayan kısımlarını da İZAYDAŞ'a göndermeleri gerekirken kendi imkanlarıyla gömerek, yok ettikleri belirlendi.

BİRBİRLERİNİ SUÇLADILAR

Olayla ilgili olarak, polis kamyon şoförü A.S.K., atıkların üstünü örten kepçe operatörü E.Ç., Çanakkale Belediyesi Fen İşleri Müdürü T.A. ve Kepez Liman görevlisi S.E.'nin ifadelerine başvuruldu. Fen İşleri Müdürü T.A. ifadesinde, “Liman yetkilileri, bize başvurup çöp ve maloz türü atıklarının bulunduğunu ve bunları attırmak istediklerini söyledi. Bizde ücret karşılığı bu isteklerini yerine getirdik” dedi. Kamyon şoförü A.S.K. ise kendisine verilen talimat doğrultusunda limandan aldığı atıkları şehir mezarlığı yanına götürüp döktüğünü ama içinde ne olduğunu bilmediğini belirtti. Limanda görevli Serdar Egemen de, “Gemilerden aldığımız asfalta yakın bir malzeme için belediyeyi arayıp işlerine yaraması halinde kendilerine verebileceğimizi söyledik. Onlar da gelip aldı. Ancak işlerine yaramayınca götürüp dökmüşler” diyerek, belediye çalışanlarını suçladı.

İNCELENMEK ÜZERE NUMUNE ALINDI

Çanakkale İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, dökülen atık maddelerden alınan numuneleri incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderdiler. İl Çevre ve Orman Müdürü Mahmut Ustabaş, “Toprak altındaki atıkları ise çıkartmaya başladık. Üç kamyon atık gömüldüğü ileri sürülüyor. Bu atıkları belediyenin depolarına yediemin olarak, teslim edeceğiz. Daha sonra da, Türkiye'deki tek bertaraf tesisi olan İZAYDAŞ'a göndereceğiz. Bunun için İZAYDAŞ yetkilileri ile görüşmeye başladık. Bu tesis Türkiye'de tek olduğu için bu tür maddeleri randevu ile kabul ediyor.

Ama biz durumun acil olduğunu belirterek, gömülü ve miktarı belli olmayan maddenin biran önce kabul edilmesini talep ettik. Bayramdan önce atık maddeyi taşımak istiyoruz. Bunun için cevap bekliyoruz. Bu arada, Emniyet Müdürlüğü'nden de bölgenin güvenlik çemberi altına alınması için talepte bulunduk. Eğer denildiği gibi bu madde tanker atıklarıysa yeraltı su kaynaklarına ciddi oranda zarar verir ve insan sağlığını tehdit eder. Biz olayla ilgili soruşturmayı başlattık. Valiliği ve bakanlığımızı bilgilendirdik. Bakanlıktan da uzman talep ettik. Ama zaten bu tür atıkların gömülmesi kesinlikle yasak. İZAYDAŞ tesislerinde bertaraf edilmesi gerekiyordu. Eğer gömülü madde tanker atığı ise ise Çevre Kanunu'nun öngördüğü şekilde Kepez Limanı yetkililerine 100 bin YTL ile 1 milyon YTL arasında değişen oranda para cezası kesilecek. Ayrıca haklarında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!