Çanakkale şehitleri anıldı

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale şehitleri anıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2006 13:54

Çanakkale Kara Savaşları'nın 91'inci yıldönümünde şehitler törenlerle anıldı.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 91'inci yıldönümü anma törenleri, Şehitler Abidesi'nde yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Topçu Yarbay Murat İşözen, “Çanakkale Savaşı dünya tarihinde bir dönem noktasıdır. Onur ve özgürlük mücadelemiz olan Kurtuluş Savaşı'mızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, emsalsiz bir başarıdır. İşte buralarda koyun koyuna yatan milletlerin evlatları birbirlerini bu acımasız savaş sahnesinde tanıdılar. Çanakkale Savaşı Mehmetçik için bir başarı destanıdır. Burada çarpışan diğer milletler içinse cesaretin efsanesidir” diye konuştu.

Savaşlarda yaşamlarını yitiren Mehmetçik ve tüm askerler için yapılan anma törenlerine hükümet adına Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, 1'inci Ordu Komutanı Orgenaral İlker Başbuğ, 2'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Dursun Bak, Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, Yeni Zelanda Temsilciler
/images/100/0x0/55eb12dff018fbb8f8a95068
Meclisi Başkanı Margaret Wilson, İngiltere, Fransa, Almanya, Hindistan, Bangladeş, Kanada, Güney Afrika'dan sivil ve askeri temsilciler ile gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sabah saat 09.00'da çelenklerin sunulmasıyla başlayan törenleri, saygı duruşu ile ülke marşlarının çalınması ve bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti. Törenlerde Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşmayı Topçu Yarbay Murat İşözen, Çanakkale Savaşları'nın yıldönümünde özgürlük ve vatanları uğruna şehit olan mehmetçikler ile uzak diyarlardan inandıkları dava uğruna bir araya gelen ve hayatlarını kaybeden tüm askerleri anmak için toplantıklarını söyledi.

Yarbay İşözen, Çanakkale Savaşı'nın teknolojiye karşı süngü ile bedenini siper edenlerin mücadelesi olduğunu vurguladı. Savaştan sonra düşmanların dost olduğunu belirten Yarbay Murat İşözen, “O güne kadar uyulması gereken savaş kurallarına tam anlamıyla uyarak, isminin 'centilmenler savaşı' olarak tarihte yerini almasını sağlamışlardır” dedi.

ANZAKLARI BAĞRIMIZA BASTIK

Törene katılan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Çanakkale Savaşları'nın dünya tarihinde çok önemli bir yer teşkil ettiğini, gerek harp sanatı gerekse insani boyutuyla da farklı olduğunu kaydetti. Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne dönüşen bir milletin varoluş destanının ilk dizelerinin Çanakkale'de yazıldığını belirten Pepe, “Savaşın kendisine özgü askeri ve siyasi mantığının ötesinde tüm katılanlar için insani bir ufuk da açmıştır. Şehit olanlarımızın karşısında Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere ve dünyanın diğer yerlerinden gelip bu toprağa düşen askerler de vardı. Biz onları her zaman saygıyla hatırlıyoruz” dedi.

Pepe konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün bizi bir arada tutan gerçek bağ, atalarımızın savaşarak kazandığı saygıdan ziyade, sonrasındaki barış ve işbirliğinin kazandırdığı karşılıklı dostluk ve sevgidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinde yatan ‘Yurtta sulh cihanda sulh' ilkesi bize bu konuda her zaman yol gösterici olmuştur. Bu sebepledir ki Türkiye dünyanın en istikrasız, bölgelerinden birinde bulunmasına rağmen 83 yıldır çevresinde meydana gelen hiçbir krizin doğrudan sebebi veya tarafı olmamıştır.”

Pepe, Atatürk'ün dediği gibi Çanakkale'de şehit düşen Anzakları Türk halkının bağrına bastığını ve kendi evladı gibi gördüğünü de sözlerine ekledi.

SAVAŞLAR TARİH KİTAPLARINDA KALDI

Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery ise Çanakkale Boğazı'nın önemli bir su yolu olduğuna dikkkat çekerek, “Bu muhteşem boğaza girenlerin buranın Türk halkı için ne kadar önemli ve sembolik ve bir değeri olduğunu anlarlar. Çanakkale Şehitlik Anıtı, Türk vatanına bu yaklaşımlara karşı sonsuza kadar nöbetçi olacaktır” dedi.
Fransa ve İngiltere donanmasıyla askerlerine karşı Türk gençlerinin cepheye geldiğini söyleyen Michael Jeffery, şöyle konuştu:

“Savaşın kolay olacağı düşünülmüştü. Bu bir hayaldi. Sonunda yenildik. Ocak 1916'da baba, evlat, kardeş veya arkadaşı için yas tutan yaklaşık 86 bin Türk ailesini geride burakarak, ordularımız sessizce ayrıldı. O zaman birbirimize karşı savaşmamıza neden olan sebepler büyük ölçüde tarih kitaplarında kaldı. Bugün eski düşmanlar bu güzel ülkeye inanılmaz tarihimizi öğrenmeye antik kalıntılarımızı ve Türk misafirperverliğini, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyada hak ettiği yere nasıl geldiğini yerinde görmek için geliyorlar.”

Gelibolu'nun insanları için çok özel olduğun belirten Michael Jeffery, Mustafa Kemal Atatürk için de ‘Onurun başarı ile korunduğu askeri ve siyasi sanatların büyük uygulayıcısı’ tanımlamasını yaptı. Jeffery, konuşmasını “Bu muhteşem anıt, buradan geçenlere ilham vermeye devam etti. Savaşın çirkinliği ve gereksizliği bazen kalıcı bir iyiliği de beraberinde getirebilir” dedi.

CESARET VE İDAREYİ SAYGIYLA SELAMLIYORUZ

Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Margaret Wilson, Gelibolu'nun Yeni Zelanda tarihinde önemli bir yeri olduğunu söyledi. Burada yaşananların ailelere büyük acılar verdiğini dile getiren Wilson, şöyle konuştu:
“Buna karşın halkımızda yeni bir ulusal kimlik duygusu uyanmasına da neden olmuştur. Birliklerin ülkelerinden imparatorluğun hizmetinde koloni askeri olarak ayrıldıkları, ancak Yeni Zelandalı olarak dündükleri söylenir.

Dünyadaki yerimizden ve küçük ulusumuzun hangi katkıları yapabileceğinden daha emin olmaya başladık. Bugün bizim gibi onlar da ülkelerimiz, güvenliğimiz, ve başarımız için çarpışanların cesaretle fedakarlığını vurguluyorlar.”
Gelibolu Harekatı sırasında 130 binden fazla kişinin öldüğünü hatırlamanın ürpertici olduğunu söyleyen Wilson, “Bu insanların neler yaşadıklarını güzümüzde canlardırmak zordur. Bu acımasız mücadelenin ortasındaki herkes tarafından gösterilen büyük kuvvet, cesaret ve iradeyi saygı ile selamlıyoruz” dedi.

Türkiye ile Yeni Zelanda arasında savaştan sonra güçlü dostluk bağının kurulduğuna dikkat çeken Wilson, büyük Komutan Mustafa Kemal Atatürk'ün Wellington Limanı'nın üst tarafındaki yalçın kayalıklarda anıtının bulunduğunu da vurguladı.

Törende Mehteran Birliği de ilgiyle izlendi. Törenler, Türk Yıldızları'nın gerçekleştirdiği gösteri ve anı defterinin imzalanmasıyla son buldu.

TERS İNGİLİZ BAYRAĞI

Öte yandan Fransız ve İngiliz anıtlarında da törenler düzenlendi. Ters takılan İngiliz Bayrağı İngiltere'nin İzmir Konsolosu Willy Buttigiey'nin uyarısı ile düzeltildi. Avustralya ve Yeni Zelanda'dan çok sayıda gazeteci törenleri izlemek için geldi.

ŞEHİTLER DEFTERİNİ DÜŞEN ANLAMLI NOTLAR

Törenler sonunda şehitler defterini imzalayan Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, şu önemli satırları yazdı:
“Avustralya, Türkiye'ye çok derin bir şükran borçludur. Çünkü bizler için Gelibolu Türk halkı için ‘vatan savunması' olan bu savaş süresince Avustralya'nın milli ve manevi değerleri gururu doğmuştur ve Avustralyalılar da Türk askerlerinin nitelikleri ve merhameti için büyük bir saygı oluşturmuştur.”

Ardından Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Margaret Wilson da şehitler defterine çok sayıda askeri anmak için bir araya geldiklerini belirterek, “En büyük kayıpları Türkiye yaşamış olmakla birlikte bizim uzak ülkelerimiz de yaşamının baharında hayatını kaybeden birçok gencin yasını tutmuştur. Bugün ayrıca hayatlarını kaybeden evlatlarımızı kalbine basarak bu büyük acıyı iki ulus arasında derin ve kalıcı bir dostluğa dönüştüren Türk halkının büyüklüğüne de işaret ediyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!