Bakan Yumaklı açıkladı: Çanakkale'deki orman yangını kontrol altında

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2023 10:42

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’deki orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. Bakan Yumaklı, "Yangın söndürme çalışmasına 10 uçak, 38 helikopter, 3 bin 174 personel, 790 kara aracı yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Hava taşıtlarımız 2828 sorti yaptı, 9 bin tona yakın su kullandı. İHA'lar da yangın noktalarının tespit ve müdahalede çok önemli görev yaptı" dedi. Bakan Yumaklı, "Eskişehir Seyitgazi ilçesi'ndeki yangın da kontrol altında alındı. An itibarıyla ülkemizde herhangi bir yangın söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çanakkale'deki orman yangını 3. gününde kontrol altına alındı. Orman yangınında yaklaşık 4 bin 80 hektarlık alan zarar gördü. 

13.10 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Çanakkale’deki yangın nedeniyle can ve mal güvenliği yönünden tedbiren geçici olarak trafiğe kapatılan Çanakkale-Çan Yolu ulaşıma açılmıştır.

11:09 ORMAN YANGINI KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada "Bizden dualarını esirgemeyen milletimizin emeğiyle 48 saat dolmadan kontrol altına alındı. Ben bir kez daha Çanakkale ruhunu gösteren taraflara teşekkür ediyorum. 7 vatandaşımızın müşahade altında olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu vatandaşlarımızın kronik rahatsızlığı vardı. 1 gönüllümüzde hayati tehlike olmayan yaralanma sözkonusu idi. Herhangi bir tehlike ve sorun oluşturacak durum yok. Elbette can kaybımızın olmaması bizi son derece mutlu etti. Etkilenen alanda etkilenen canlılar için içimiz acıdı. Bizim dünyayı birlikte paylaştığımız canlıların bu yangından yoğun şekilde etkilenmesi sözkonusu. Dün akşam itibariyle bizi çok yorduğunu söylediğimiz bölüm de olmak üzere yangından etkilenenen alanla ilgili çalışma yaptık. Yangından etkilenen alan, tamamen hasar değil. 2650 hektarlık ormanlık alan, 1430 hektarlık tarım ve diğer alanlar olmak üzere 4 bin 80 hektarın etkilenmesi söz konusu. Yapılacak incelemelerden sonra bu etkinin ne kadar hasara dönüştüğünü tespit edeceğiz. Etkilenen alanın toplam büyüklüğü bu kadar. 7 ev hasarlı. Bunlardan 3’ü kullanılmayan evdi. 29 ahır ve ağıl benzeri yapı hasarlandı. Bazı sebze meyve bahçeleri etkilendi. Arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar" dedi.

Bakan Yumaklı açıkladı: Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

Haberin Devamı

Yangın söndürme çalışmalarına 10 uçak, 38 helikopterin katıldığını hatırlatan Bakan Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizden desteklerini esirgemeyen İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığımıza çok teşekkür ederim. 503 saat hava araçları uçuş yaptı, 2828 sorti yaptı. 9 bin tona yakın suyu da yangın alanında kullandı. İnsansız hava araçları ki sadece dünyada iki ülke kullanıyor, bir tanesi biziz. Bizim gözümüz kulağımız. Onlar bizim yangınla mücadelemizin en önemli unsuru. Onlardan aldığımız anlık görüntüleri, sahadaki arkadaşlarla paylaşarak yangına hangi alanlarda müdahale etmesi gerektiğini iletiyoruz. 24 saat boyunca da İHA’lar havadaydı. Onların görüntüleri mücadelede çok önemli unsur oldu. 790 kara aracı, büyük kısmı arazöz, iş makinesi, dozerler kullanıldı. 3174 personel de Orman Genel Müdürlüğü başta, diğer kurumların çalışanlarıyla sahada mücadele etti.

Haberin Devamı

"AN İTİBARIYLA AKTİF YANGIN SÖZ KONUSU DEĞİL"

Ben bir kez daha başta ormanın kahramanları olmak üzere, kamu kurumlarının bütün personelleri, sivil toplum kuruluşlarına, Çanakkale halkına dayanışmalarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Çanakkale Çan karayolu ulaşıma açıldı. Aynı zamanda boğaz trafiği de tek yönlü ulaşıma açılmış olacak. Bizim helikopterlerimizin soğutma çalışmaları devam edecek. Sahayı, diğer kara ekipleriyle birlikte soğutacaklar. Eskişehir’de dün akşam çıkan yangın da yine yaklaşık 260 hektarlık ormanı etkilemişti. Oradaki arkadaşlarla yoğun mücadeleden sonra kontrol altına aldılar. An itibarıyla aktif yangın söz konusu değil. Ben süreci başlangıçtan itibaren yakından takip eden bize cesaret ve moral veren Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Rabbim ülkemizi her türlü afetten, her türlü kaza,beladan muhafaza etsin. Yangın yerleşim yerine yakın bir araziden çıktı, sebebini kolluk kuvveti arkadaşlarımız araştırıyorlar"

Haberin Devamı

11:00 ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİNE AÇILDI

Çanakkale’deki orman yangını nedeniyle çift yön geçici olarak askıya alınan Çanakkale Boğazı gemi trafiği, saat: 11.00’den itibaren güney-kuzey tek yön olarak açıldı.

09.40 ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİNE TEK YÖNLÜ AÇILACAK

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü: Çanakkale’deki orman yangını nedeniyle çift yön geçici olarak askıya alınan Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, saat: 11.00’den itibaren güney-kuzey tek yön olarak açılması planlanmaktadır.

Bakan Yumaklı açıkladı: Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

09.20 MEZARLAR ALEV ALEV YANDI

Çanakkale’deki orman yangını rüzgarın etkisiyle birçok yerleşim alanını olumsuz etkiledi. Yağcılar Köyü ise yangından ağır hasar alan köylerden biri oldu. Yangın, Yağcılar Köyü’nde 4 evi yerle bir ederken, köy mezarlığı da yangına teslim oldu. Diğer yandan Yağcılar Köyü’nde çalışmalarını sürdüren arama kurtarma personelinin üzerine ağaç devrildi. Yaşanan olayda yaralanan arama kurtarma personeline ilk müdahalesi arkadaşları tarafından yapıldı. Daha sonra yaralanan personel sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Öte yandan yürek burkan görüntülere sahne olan Yağlıca Köyü Mezarlığı hem havadan hem de karadan görüntülendi.

Haberin Devamı

Bakan Yumaklı açıkladı: Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

08.17 YANAN ALANLAR BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ
Çanakkale Merkeze bağlı Damyeri mevkiinde başlayan orman yangını 3. Gününe girerken sabahın ilk saatlerinden itibaren takviye hava araçları ile çalışmalar hızlandırıldı. Gece boyunca 4 adet gece görüşlü helikopter bölgede kara ekipleri ile birlikte görev yaptı. Günün ilk ışıkları ile yangının boyutu dron kamerasına yansıdı.

07.50 Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü: Çanakkale’deki orman yangını nedeniyle havadan müdahale araçlarının denizden su alabilmesini temininen Çanakkale Boğazı gemi trafiği, gece saat 03.00’ten itibaren geçici olarak çift yönlü askıya alındı.

Haberin Devamı

Bakan Yumaklı açıkladı: Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

00.30 BAKAN YUMAKLI SON GELİŞMELERİ AKTARDI

Çanakkale’de devam eden yangında son gelişmeleri aktaran Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı “Bugün Çanakkale yangınında 36’ncı saatteyiz. Bugün ülkemizde 16 orman yangını çıktı. Bunlardan 14’ü kontrol altına alındı. 2 tanesi hala devam ediyor, bir tanesi az önce de söylediğim gibi Çanakkale yangını. Diğeri de Eskişehir’de devam eden yangın. Her 2 yangında da kontrol altına almak için ekiplerimizin müdahalesi devam ediyor. Gece boyunca da devam edecek. Gün içerisinde Eceabat’ta bir yangın meydana geldi. Vatandaşımızın yapmış olduğu kaynak işleminden meydana gelen yangın, maalesef gün içerisinde güçlerimizin bir bölümünü de oraya kaydırmak durumunda kaldık. Eskişehir’deki yangın balya yapma makinesinden dolayı çıktı. Günün sonunda baktığınızda yangınların yüzde 90’ın üzerinde insan kaynaklı olduğunu söylememiz doğru olur. Tüm vatandaşlarımızı duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz. Bugün, dünden daha iyi durumdayız, Çanakkale yangınıyla alakalı. Hem nem hem sıcaklık hem de rüzgar itibariyle bütün şartlar düne göre lehimize devam ediyor. Gün içerisinde yoğun enerji ile mücadele ettik. An itibariyle o süreçlerin tamamını geçtik. Sadece vadinin içerisinde sıkışan bir bölüm zorladı. Arkadaşlarımızda yoğun bir şekilde devam ediyorlar. 8 uçak, 30 helikopter, 790’a yakın arazöz ve iş makineleri beraberinde 3 bin 100’e yakın personelimiz ile mücadeleyi devam ettirdik. Şuan itibariyle 4 gece görüş helikopteri ve diğer unsurlar aynı şekilde mücadeleye devam ediyorlar. Gün içerisinde tedbir gayeli boşalttığımız 9 köyümüz vardı, 2 köyümüz de dahil oldu. Bu köylerimiz için tehdit söz konusu değil. Bu süreçte en büyük tesellimiz can kaybımızın olmaması. Dumandan etkilenen 7 vatandaşımız oldu. Onlarda tedbiren müşahade altında tutulmaya devam ediyorlar. Eskişehir’deki yangına da 1 uçak, 5 helikopter, 33 arazöz ve iş makinesi ile beraber 200 personel ile müdahale ediliyor. Çanakkale Çan yolu hala ulaşıma kapalı. Bu sabahtan itibaren çift yönlü olarak Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatılmıştı, uçaklarımızın su almasına engel olmaması adına. Saat 22.00 itibariyle de sabaha kadar Çanakkale Boğazı tek yönlü trafiğe açılmış oldu. Gün boyu canını hiçe sayarak mücadele eden personel ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

21.00 ERDOĞAN: TÜM TEDBİRLER ALINDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yangınla mücadele eden Çanakkaleli ve Bursalı vatandaşlarıma geçmiş olsun diyorum. Tarım ve Orman Bakanımızın koordinesinde 8 uçak, 26 helikopter, 296 arazöz ve iş makinesinin yanı sıra 1328 personel ile yangına müdahale ediliyor. 800’ü ormanlık olmak üzere toplam 1500 hektar alanın etkilendiği alanın can kaybına yol açmaması için gerekli tüm tedbirler alındı. Hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgar işimizi zorlaştırsa da yangının yayılması durduruldu. İnşallah kısa sürede de kontrol altına alacağız. Ülkemizdeki yangınların yüzde 90’ınından fazlası maalesef insan kaynaklı sebeplerle çıkıyor. İhmalkarlık veya özensizlik çok büyük felaketlerin yaşanmasına neden oluyor. Buradan tüm vatandaşlarımı hava sıcaklıklarının 40 ile 50 dereceler arasında seyrettiği bu yaz günlerinde daha dikkatli olmaya çağırıyorum. Türkiye’nin başına gelen her sıkıntılı durumu ellerini ovuşturarak izleyenleri size, milletimizin vicdanına havale ediyorum" dedi.

20.45 37 VATANDAŞIMIZIN TEDAVİSİ DEVAM ETMEKTEDİR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çanakkale’de orman yangınına müdahalenin devam edildiğini belirterek “Orman yangınında 97 kişi dumandan etkilenmiş olup, 37 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir.” dedi.

EKİPLERLE KÖYLÜLER EL ELE

Önce Atikhisar Barajı’nın hemen yakınındaki Belen köyüne doğru yola çıktım. Yol boyunca alevlerin arasından ilerleyerek köye ulaştığımda hasta, yaşlı, kadın ve çocuklar tahliye edilmişlerdi. Gençler ise itfaiye ekiplerine yardım etmek için köyde kalmıştı. Bazı evler ve ahırlar yanmış, kaçamayan hayvanlar telef olmuştu. İtfaiye ekipleri alevlerle korkusuzca mücadele etmeye çalışıyor, bir yandan da helikopterden gelecek yardımı bekliyordu. Jandarma ise hem köyün girişinde nöbet tutuyor hem de hayvanları kurtarmaya çalışıyordu. Arada bir koordinatör olmamasına rağmen asker, itfaiyeci, ormancı ve köylüler büyük bir uyum içerisinde hareket ediyordu. Çanakkale ruhunu andıran bu mücadele sabahın ilk saatlerine kadar sürdü. Gün ışıdığında köydeki manzarayı görünce şaşırdım. Neredeyse bir savaştan çıkmış gibiydi. Her yandan dumanlar yükseliyordu. Gece boyu alevlerle mücadele eden savaşçılar yorgun düşmüş, alevler köyü terk edince her biri bir köşede yere çömelmişti.

Bakan Yumaklı açıkladı: Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

Köylüler yanan evleri ve telef olan hayvanlarının ardından gözyaşı döktü.

SAMAN BALYALARI KÖYÜ KÜL ETTİ

Belen köyünden ayrılıp Çanakkale’nin merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Yağcılar köyüne geçtim. Köyün girişinde jandarmalar nöbetteydi ve içeri kimseyi bırakmıyorlardı. Gazeteci olduğumu söyleyince geçmeme izin verdiler. Köylünün hayvanlarına kışın yedirebilmek için istiflediği tüm saman balyaları yanmış, bu balyalar yangını köyün tümüne yaymıştı. Neredeyse yarısı kül olan köyde panik havası vardı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı arazözler arazide ilerliyor ve alevlere müdahale ediyordu. Gençler yangının başka evlere sıçramaması için damlardan aşağı su sıkıyor ya da kovalarla su taşıyordu. Herkes birbirine köydeki diğer kişilerin sağlık durumlarını soruyordu. Köyden çıkarken yolun kenarına devrilmiş ve yanmış bir motosiklet gördüm. Motosikletin sahibine ne olduğunu sormak için döndüğümde, sağlıklı olduğunu, köydeki yangın söndürme çalışmalarına katıldığını söylediler. Buradan alevlerin merkezi olan Damyeri köyüne gittim. Yangının ilk başladığı iddia edilen yer bu köyün yakınlarında bir nokta. Köylüler evlerini ve hayvanlarını kurtarmak için koşturuyor, itfaiye ekipleri de alevlerin köyün tümünü yakmaması için mücadele ediyordu. Bazı evler, ahırlar ve garajlar kül olmuştu. Köylüler sular kesik olduğu için belediye ekiplerine tepki gösteriyordu.

Bakan Yumaklı açıkladı: Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

AĞILA GİRİP HAYVANLARI KURTARDI CESUR YÜREK KÂMİL ALBAY

Çanakkale’de önceki gün başlayan yangın saatlerdir kontrol altına alınmaya çalışılırken, bir görüntü herkesi duygulandırdı. Alevlerin tehdit ettiği bir ağıla giren İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Kâmil Türkdönmez, içerideki tüm hayvanları yangından kurtardı. O anlar cep telefonu kamerasıyla saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde, Albay Türkdönmez’in haberi alıp bölgeye intikal ettiği ve yangın tehdidiyle karşı karşıya kalan hayvanları o noktadan uzaklaştırmaya çalıştığı anlar yer aldı.

Bakan Yumaklı açıkladı: Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

Kâmil Albay, onlarca keçi ve koyunu yanmaktan kurtardı. - Kâmil Türkdönmez

‘BAZI KAHRAMANLAR İYİ Kİ VARLAR’

Orman yangınına müdahale eden bir ekip, rüzgârın yön değiştirmesiyle alevlerin ortasında kaldı. Ekibin sağlık durumunun iyi olduğunu açıklayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bazı kahramanlar iyi ki varlar... Şiddetli rüzgârın ani yön değiştirmesi sonucunda alevlerin arasında kalan ekibimizin sağlık durumu iyi. Alevlerin yanı sıra şiddetli rüzgâr ile de mücadele eden ekiplerimize kolaylıklar diliyorum. Ayağınıza taş değmesin” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı açıkladı: Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!