Çanakale Savaşları'nın 91'nci yıldönümü

Güncelleme Tarihi:

Çanakale Savaşlarının 91nci yıldönümü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2006 14:15

Çanakkale Kara Savaşları'nın 91. yıldönümü çerçevesinde, 1915 yılında alay komutanından en küçük rütbeli erine kadar hepsi şehit olan ve dünya savaş tarihine “En kahraman birlik” olarak adını yazdıran 57. Alay anıldı.

2. Kolordu Komutanlığına bağlı 18. Zırhlı Tugay Komutanlığınca 57. Alay Şehitliği'nde düzenlenen törende, Türkiye adına Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Dursun Bak, Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Margaret Wilson ile Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan, İrlanda, Güney Afrika, İngiltere ve Bangladeş temsilcileri anıta çelenk koydu.
TSK'yı temsilen 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Dursun Bak'ın şeref defterini imzaladığı törende, saygı duruşu, tören birliğince saygı atışında bulunulması ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk Bayrağı çekilmesinin ardından Kurmay Yarbay Ömer Soysal, duygusal bir konuşma yaptı.

EN KANLI MUHAREBE

Soysal, 18 Mart 1915'te itilaf devletlerinin deniz harekatıyla başlayan Çanakkale Savaşları'nda istenen sonucun alınmaması üzerine, 25 Nisan 1915'te, 1. Dünya Savaşı'nın en kanlı muharebelerinin Gelibolu Yarımadası'na yapılan çıkarma ile başladığını hatırlattı.

“Şu anda muharebenin kaderini değiştiren, Çanakkale muharebelerine destansı özellik kazandıran ve bu topraklarda kahramanca savaşan 57. Alay bölgesinde bulunmaktasınız” diyen Soysal, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Çanakkale Zaferi'nin mimarı Atatürk'ün 25 Nisan 1915 sabahı Conkbayırı'nın güneyinde yarbay rütbesiyle 19. Tümen Komutanı olarak geri çekilmekte olan 57. Alay erlerini durdurup, tam siper yaptırdığını vurguladı.

“ÖLMENİZİ EMREDİYORUM”

Soysal, Atatürk'ün 57. Alaya “Size taarruz etmenizi değil, ölmenizi emrediyorum. Bizler ölünceye kadar, kazanılacak zaman zarfında başka kıtalar ve komutanlar yerimizi alacaklardır” emrini verdiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Bu emri alan 628 mevcutlu 57. Alay, süngü hücumuna kalkarak, 25 Nisan 1915 günü itilaf kuvvetlerini 'Kanlı Sırt'ta karşılayıp, alay komutanından en küçük rütbeli erine kadar hepsi şehit olmayı arzulayacak kadar yüreği millet ve vatan sevgisiyle dolu kahramanlardır. Türk askerinin ruh kuvvetini gösteren, dünyada emsali görülmeyen maneviyatla yaratılan bu destan ile vatan toprağı ve yüce milletimiz için koşarak şehit olan bu insanlar, 'Çanakkale Geçilmez'in anıtlaşmış ifadesi olmuşlardır. Böylece, savunma hattının geçilemeyeceğini anlayan itilaf devletleri, 20 Aralık 1915'te Arıburnu-Anafartalar cephelerini, 9 Ocak 1916'da da Seddülbahir Cephesi'ni boşalttılar.”

Bu kanlı savaş sonucunda her iki tarafın da yaklaşık 250'şer bin askerini şehit verdiğini hatırlatan Soysal, uzayan savaş günlerinde başlangıçta birbirlerini öldürmeye ant içen bu askerlerin önce birbirlerine saygı, sonra da dostluk duymaya başladıklarını anlattı.

Yarbay Soysal'ın konuşmasının ardından bir gösteri sunan Mehteran Bölüğü, törene katılanları coşturdu. İzleyicilerle birlikte “Hoş Gelişler Ola” türküsünü seslendiren Mehteran Bölüğü'nün gösterisi sırasında üzerlerinde asker fotoğrafları bulunan balonlar, gökyüzüne salındı.

Bu arada, Çanakkale Kara Savaşları'nın yıldönümü dolayısıyla düzenlenen “Ata'nın Yolunda 57. Alay Yürüyüşü”ne katılan üniversite öğrencileri ve izcilerden oluşan yaklaşık 6 bin 500 kişi de 57. Alay Şehitliği'ndeki anma töreninde hazır bulundu. 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!