Can Yücel'in mezarına saldırıya iki gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Can Yücelin mezarına saldırıya iki gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2011 14:39

TÜRK Edebiyatı’nın usta şairi Can Yücel’in, Muğla’nın Datça İlçesi’ndeki mezarına 3 ay önce yapılan saldırı ile ilgili olarak 19 yaşındaki Ş.K. ile amcası 60 yaşındaki T.K.’nin bir süre önce gözaltına alınıp, savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Can Yücel’in 12’inci ölüm yıldönümü nedeniyle, geçen 12 Ağustos’ta düzenlenen anma töreninde, birkaç kişi mezarına şarap dökmüştü. Ailesi tarafından "Üzerine çiçek dışında bir şey bırakılmaması rica olunur" tabelası konulmasına rağmen mezara şarap dökülmesi Ak Parti, CHP ve MHP Datça İlçe başkanlarının tepkilerine neden olmuştu. Anma töreninden bir hafta sonra 19 Ağustos günü kimliği belirsiz kişi veya kişilerin saldırısına uğrayan Can Yücel’in mezarı tahrip edilmişti.

Kamuoyunun tepkisini çeken olayla ilgili soruşturma kapsamında polis, olay gecesi mezarlığa bir kamyonetin geldiğini belirledi. İlçedeki yüzlerce araç tek tek taranıp, rengi ve şekli görgü tanığının ifadeleri ile örtüşen bir kamyonete ulaşıldı. Kamyonetin, olay gecesi Ş.K. tarafından bir arkadaşından ödünç alınıp kullanıldığı saptandı. Bir süre önce şüpheli Ş.K. gözaltına alındı. Soruşturmayı derinleştiren polis, Ş.K.’nin amcası T.K.’yi de olayla ilgisi bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alıp, ifadesine başvurdu.

Can Yücel’in mezarının yakınında, iki şüphelinin aile büyüklerine ait bir mezarın ulunduğu belirlendi. Mezar başında içki içilmesinden rahatsız oldukları gerekçesiyle saldırıyı gerçekleştirdikleri sanılan amca-yeğen sevk edildikleri adliyede, savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest kaldı. İki şüpheli hakkında ’ibadethanelere ve mezarlara zarar vermek’ suçundan dava açılması halinde 1 ile 4 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanabilecekleri belirtildi.

Kars’ta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Ucube" demesinin ardından yıkılan ‘İnsanlık Anıtı’ heykelini yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından 21 Ağustos 2000 tarihinde yapılan Can Yücel’in anıt mezarı, ana rahmindeki bir cenin ve hayata bağlandığı kordonu konu alıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!