Camilere rehber kadrosu

Güncelleme Tarihi:

Camilere rehber kadrosu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2012 14:31

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, camilere rehber atanmasıyla ilgili olarak, “Turistler, dini rehberliği de istedikleri için başkanlığımızın geliştirdiği bir projeyle 250 cami rehberine ihtiyaç duyduğumuzu ifade ettik. Şu anda bu kadrolar verildi. En kısa zamanda ilan vereceğiz, sınav açacağız” dedi.

Haberin Devamı

Görmez, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Camilere rehber atanmasıyla ilgili bir soru üzerine Görmez, bunun uzun zamandan beri büyük bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Görmez, İstanbul'daki camileri ve mabetleri günlük 20 binin üzerinde turistin ziyaret ettiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Turistlerin merak ettikleri konular, sadece bu binaların hangi tarihlerde yapıldığı, mimari özelliklerinin neler olduğu değil, daha çok özellikle bu bir dini mimari ise
dini boyutları, mihrabın ve minberin ne anlama geldiği, neden günde 5 vakit namaz kılındığı yönünde turistlerin sorularıyla karşılaşıyor oradaki arkadaşlarımız. Bu nedenle özellikle İstanbul'daki tarihi camilerimizin bu açıdan konumlarını ikiye ayırdık. Bir turizm, tarih ve kültür boyutu, bir de dini boyutu var. Turizm rehberlerimiz, özellikle birinci kısmını hakkıyla yerine getiriyorlar. Ancak turistler, dini rehberliği de istedikleri için bunu da yerine getirmek amacıyla başkanlığımızın geliştirdiği bir projeyle 250 cami rehberine ihtiyaç duyduğumuzu ifade ettik. Şu anda bu kadrolar verildi. En kısa zamanda ilan vereceğiz, sınav açacağız. Bu arkadaşlarımızın dini bilginin yanında en az 1-2 yabancı dil bilmesi gerekiyor.”

Bu uygulamayı daha önce Avrupa'da başlattıklarını aktaran Görmez, “Avrupa'daki camilerimizi kiliselerden, okullardan her gün gruplar halinde öğrenciler ziyaret etmeye başlamıştı. Arkadaşlarımız bu konuya rehberlik yapmakta zorlandığı için biz Avrupa'daki arkadaşlarımız içinden sadece Almanya'da 300 cami rehberi yetiştirildi. Bu cami rehberleri gelen insanların sordukları bütün sorulara cevap verdi” şeklinde konuştu.

Görmez, cami rehberlerinin sadece İstanbul'da değil, Selimiye'de, Ulu Cami'de ve özellikle selatin camilerde önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, “İnşallah kısa süre içeresinde bu arkadaşlarımızı alacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte eş güdümlü bir eğitim vereceğiz. Daha sonra da bu arkadaşlarımız camilerde 'cami rehberliği' adı altında dini rehberlik yapacaklar” dedi.

Cuma hutbelerinin İngilizce özetleri verilecek

Mehmet Görmez, Sultanahmet Camisi'ne her cuma namazı 500-1000 yabancı turistin geldiğini ifade ederek, “Sultanahmet Camisi'nde hutbelerimizi de en azından İngilizce özet vererek gelen insanların hatibin ne konuştuğunu bilmesi ve bilgi sahibi olmasını önemli görüyoruz. Yakında inşallah bunu da göreceksiniz. Biz şu anda Avrupa'daki camilerimizde Almanya'da Almanca özet veriyoruz. Avusturalya'da İngilizce özet veriyoruz. Burada da bazı tarihi camilerimizde hutbelerimiz okunduktan sonra gelen turistler bu hizmeti en azından İngilizce özet halinde alsınlar istiyoruz. Bunun da çalışmasını yapıyoruz” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!