Çallı ve öğrencilerinin yapıtları

Güncelleme Tarihi:

Çallı ve öğrencilerinin yapıtları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Çağdaş Türk resim sanatının ustalarından İbrahim Çallı ve onun atölyesinden yetişen sanatçıların yapıtlarından oluşan sergi, Mimar Sinan Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi'nde sürüyor. Sergide, Çallı'nın başta Manolyalar dizisinden üç tablosu olmak üzere 29 yapıtı bulunuyor.

Bugüne kadar düzenlenen bu en kapsamlı İbrahim Çallı sergisinde, sanatçının atölyesinden yetişen ressamların 100'e yakın tablosuna da yer veriliyor. Sergi kapsamında Dr. Kıymet Giray'ın hazırladığı İbrahim Çallı'yı tanıtan bir kitap da sanatseverlere sunuluyor.

Giray'ın kitabında Çallı için ‘‘O, yeteneği, çalışmaları ve özellikle de renkli ve dinamik kişiliği ile çağına damgasını vurabilen ender sanatçılardandır. Daha önemlisi, adını bir sanatçı olarak kalıcı kılmaktan öteye bir resim topluluğuna kazandırmayı başaran istisnai bir kişiliktir. Bu kişiliği Çallı'yı bir Türk ressamı olarak tanıtmakla kalmaz, aynı zamanda bu ad aracılığıyla topluma resim sanatını tanıtmayı da başarır.’’ deniliyor.

Eleştirmen Ahmet Köksal'a göre ise Çallı ‘‘Resimde yaşamın tadını, yaşamda da resmin lezzetini arayıp bulmuş, herşeyin insan varlığıyla bağımlı bir disiplin üzerine kurulu olduğunu anlayıp kavramış bir sanatçı.’’ Köksal, Çallı'nın filozof-sanatçı yönüne dikkat çekerek şöyle diyor:‘‘Resim yaparken, resim yoluyla düşünmekten, resmi, bir ifade yolu olarak benimsemiş olmaktan kaynaklanan filozof-sanatçı portresi, bugün tabloların arkasından bize muzipçe gülümsemekte ve bugün unutmakta olduğumuz pek çok şeyi bize yeniden hatırlatmaktadır.’’

İbrahim Çallı ve Atölyesi Sergisi Kasım ayı sonuna kadar sürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!