Çalışma hayatında yeni düzenlemeler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Çalışma hayatında yeni düzenlemeler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2009 17:18

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, siyasi parti gruplarından kısa sürede yasalaşması için destek istediği yasal düzenleme, çalışma hayatında bir dizi yenilik getiriyor.

Çelik, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda geçen yıl kabul edilen Sendikalar ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt kanunlarında değişiklik öngören yasa teklifinin getirdiği yenilikleri, siyasi parti gruplarıyla görüşmesinde bir metin halinde sundu.

Buna göre, sendika üyeliğinde noter şartı aranmayacak.

İş yerinde veya işletmede, yürürlükte bulunan bir toplu iş sözleşmesinin bulunması veya yeni dönem yetki prosedürünün başlaması halinde tespit edilecek iş kolu değişikliği, bir sonraki dönem için geçerli olacak, iş kolu tespitlerinin yetki işlemlerinde bekletici neden sayılmayacak. Böylece, toplu sözleşme süreci hızlandırılacak.

İşçi sendikası üyesi işçinin, geçici olarak işsiz kalması veya sendika faaliyet alanı içinde kalmak şartıyla başka bir işe geçmesi sendika üyeliğini etkilemeyecek. Geçici olarak işsiz kalan işçinin sendikaya üyeliği 1 yıl sürecek, bu süre sonunda işsizliği devam ederse, üyeliği sona erecek.

SENDİKA KURUCULUĞUNDA TÜRK VATANDAŞI OLMA ŞARTI ARANMAYACAK

Sendikalar ve konfederasyonlar, uluslararası faaliyette, iş birliğinde bulunabilecek, yurt dışında temsilcilik açabilecek, yurt dışında sendika ve üst kuruluş kurabilecekler.

Sendikalar gelirlerinin en az yüzde 15'ini üyelerinin eğitimi ile mesleki bilgi ve tecrübelerini artırmak için kullanacak.

Sendika kuruculuğu için Türk vatandaşı olma şartı aranmayacak.

İşçi ve işveren sendikalarının kurabilecekleri iş kolları yeniden düzenlenerek, 28 olan sayı 19'a düşürülecek.

YÜZDE 10 BARAJI KALDIRILIYOR

Yetkili sendikanın belirlenmesinde yüzde 10 barajı kaldırılıyor.

Ekonomik ve Sosyal Konseyde temsil edilen işçi konfederasyonlarından herhangi birinin üyesi olan veya kurulu bulunduğu iş kolunda ülke çapında faaliyet gösteren, birden çok iş yeri veya işletmede örgütlenmiş bulunan veya en az 80 bin üyeye sahip işçi konfederasyonu üyesi işçi sendikası; toplu iş sözleşmesinin kapsamına girecek iş yeri veya iş yerlerinin her birinde çalışan işçilerin yarıdan fazlasının kendi üyesi bulunması halinde bu iş yeri veya iş yerleri için toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olacak.

Bakanlar Kurulu, teşmil yapılacak iş yerinin kurulu bulunduğu iş kolunda en çok üyeye sahip sendikanın yapmış olduğu bir toplu iş sözleşmesini; o iş kolundaki işçi, işveren sendikalarının, ilgili işverenlerden birinin ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının talebi üzerine; Yüksek Hakem Kurulunun görüşünü aldıktan sonra tamamen veya kısmen ya da zorunlu değişiklikler yaparak, o iş kolunun toplu iş sözleşmesi bulunmayan diğer iş yerlerine veya bir kısmına teşmil edebilecek.

GREV GÖZCÜLERİ İÇİN ÇADIR

Grev gözcüleri için kulübe, çadır, baraka kurma yasağı kaldırılacak.

Sendikanın toplu iş sözleşmesi yapabilmek için yetki başvurusunda bulunması halinde, iş yerinde çalışan işçiler ve sendika üyelerinin sayısı, işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna verdiği “e-bildirge” üzerinden belirlenecek.

Taraflar, aralarında anlaşmak koşuluyla toplu görüşmeye başladıktan 15 gün içerisinde görüşmelere katılmak üzere resmi listeden ya da liste dışından bir kişiyi arabulucu olarak belirleyip, 3 iş günü içerisinde görevli makama bildirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!