Çalıkuşu Ceren'e suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Çalıkuşu Cerene suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2011 14:27

MUĞLA’nın Fethiye İlçesi’nde tatil yaptığı kampta kurduğu ’açıkhava sınıfı’nda köy çocuklarına ücretsiz gönüllü ders verdiği için Fethiye Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan Ceren Candemir, öğrencileriyle bir araya gelmeyi sürdüreceğini söyledi. Candemir, "Ben eğitim fakültesinin matematik ve fen öğretmenliği bölümünden mezunum. Ben ders veremeyeceksem, kim ders verecek?" dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE BU ÖĞRETMENİ KONUŞUYOR / WEB TV

Fethiye Kayaköy Sanat Kampı’na 15 gün önce tatile gelen ve tatilini tamamladıktan sonra köydeki çocukları toplayarak ders vermeye başlayan 31 yaşındaki Ceren Candemir hakkında, Anayasa’nın 42’üncü maddesinin 3’üncü bendini ihlal ettiği gerekçesiyle Fethiye Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, dün Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyurusundan dolayı oldukça üzgün olduğunu kaydeden Ceren Candemir, öğrencilere ders vermeyi sürdüreceğini belirterek, şöyle dedi:

"Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hakkımda yaptığı suç duyurusuna hem üzüldüm hem de çok şaşırdım. Ben tatile geldiğim yerde iyi niyetle bir şey yapmak istedim. Öğretmenlik eğitimi almış biri olarak, tamamen gönüllü ve ücretsiz ders vermek istedim. Verdiğim derslerde de çocukların eksiği olduğunu gördüm. Bunu test ederek, görerek yaşadım. Öğrencilere ders vermek bir suçmuş. O yüzden de hakkımda suç duyurusunda bulundular."

MİLLİ EĞİTİM YANLIŞ ANLAMIŞ OLMALI

Verdiği hizmetin takdir edilmesi gerekirken cezalandırılmak istenmesine bir anlam veremediğini kaydeden Candemir, yanlış anlaşıldığını düşündüğünü belirtti. Öğretmen olmadığı yönündeki iddialara da yanıt veren Candemir, tepkisini şöyle dile getirdi:

"Ben Boğaziçi Üniversitesi’nin Fen Bilgisi ve Matematik Öğretmenliği bölümlerinden mezun oldum. Ben öğretmen değilsem, ben öğretmenlik yapamayacaksam, kim yapacak? Ben bu 20 öğrenciye söz verdim. Onlara ders vermeye devam edeceğim. Yalnızca sanat kampından ayrılıyorum. Başka bir platformda nasıl ders vereceğimi düşüneceğim. Yaşanan durumdan dolayı çok üzgünüm. Büyük şok yaşadım. Benim amacım iyi niyetle, öğrencileri geri kaldıkları derslerde bir adım ileri götürmekti. Böyle bir olayın yasal olmadığı aklıma gelmedi. Çocuklarla görüştüm, 1-2 gün tatil olduğumuzu söyledim. Köy yeri burası. Çok çabuk duyulur. Çocukların da haberi olmuştur. Ne yapacağımı bilmiyorum. Mutlaka bir çare bulacağız."

MİLLİ EĞİTİM’İN GÖRÜŞÜ

Fethiye Milli Eğitim Müdürü Yüksel Gültekin ise Ceren Candemir hakkında, Anayasa’nın eğitim öğretim hakkını düzenleyen 42. maddesini ihlal etmek suçundan Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, şöyle dedi:

"Yapılan bu ders olayının basında yer almasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı devreye girdi. Biz de bakanlığın görevlendirdiği 3 müfettişi ders yapılan bölgeye gönderdik. Arkadaşlarımız tutanaklarını tuttu. Basında yer alan yazılı ve görsel belgeleri de sunarak, Cumhuriyet başsavcılığına Ceren Candemir, köy muhtarı Mustafa Karagöz ve dersin yapıldığı yerin sahibi Metin Ekiz hakkında suç duyurusunda bulunduk. Çünkü Ceren Candemir Anayasa’nın 42. maddesindeki 3. paragrafta yer alan, ’Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz’ hükmünü ihlal etmiştir. Candemir, iyi niyetle ders vermeyi düşünmüştür. Fakat izlediği yol yanlıştır. Herkes, ’Ben öğretmenim, şu dersi vereceğim’ derse, nasıl başa çıkacağız? Ceren Candemir kendisine göre haklı olabilir. Ben de Anayasa’nın bana emrettiği hükümleri yerine getirmeye çalıştım. Ders vermeye devam ederse, jandarmayla birlikte hakkında işlem yaptıracağım."

AVUKATIN GÖRÜŞÜ

Muğla Barosu’na kayıtlı Avukat Bora Sarıca da yaşananların yasal boyutunu şöyle açıkladı:

"Anayasa’nın 42. maddesinin ilk cümlesinde ’Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz’ denilmektir. Buradaki amaç çocuklara sağlıklı eğitim hakkını düzenlemektir. Eğer bu durumun aksine, yani çocukların anayasa ve kanunlarla düzenlenen sağlıklı eğitim hakkı aleyhine bir eylem var ise bunun tespit edilmesi gerekir. Sadece çocuklara yardım amacıyla ve boş zamanları değerlendirmek için yardımcı olmaya çalışan kişi hakkında yapılan suç duyurusu anayasanın ruhuna ve amacına uymamaktadır. Suç duyurusu doğru ve amacına uygun değil."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!