California yangınlarında ölü sayısı 20

Güncelleme Tarihi:

California yangınlarında ölü sayısı 20
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 30, 2003 11:17

ABD'nin California eyaletinin güneyinde süren orman yangınlarında ölenlerin sayısının 20'ye yükseldiği, 100 binden fazla kişinin de tahliye edildiği bildirildi. Yetkililer, ölenlerin 18'inin California eyaletinden olduğunu, Meksika'da da 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 görevlinin ağır yaralandığını belirtti.

Haberin Devamı

Yangınlarda 263 bin 665 hektar alan ile 2600'den fazla ev ve çeÅŸitli binanın kül olduÄŸu, 100 binden fazla kiÅŸinin de tahliye edildiÄŸi açıklandı.Â

Yangınları kontrol altına almak için 13 binden fazla itfayeci ile 121 uçak ve helikopterin görev yaptığı kaydedildi. ABD BaÅŸkanı George Bush, Pazartesi günü, eyalette olaÄŸanüstü hal ilan etmiÅŸ ve yangında evlerini kaybeden kiÅŸilere yardımda bulunulmasını istemiÅŸti.Â

California'nın yeni valisi aktör Arnold Schwarzenegger da yangın nedeniyle California'ya federal fonlardan yardım saÄŸlanması için Washington'a gitmiÅŸti.Â

ABD'de yüzyılın yangınıÂ

ABD'nin California eyaletini cehenneme çeviren orman yangınları bir türlü söndürülemiyor. Zarar şimdilik 2 milyar dolar.

Geçen hafta başlayan, California'nın yıllardır gördüğü en büyük yangında 10 bin itfaiyeci görev yapıyor. İtfaiyeciler Los Angeles kapılarına dayanan yangını söndürerek yüzlerce evi kurtardılar, ancak üç gün durmaksızın savaştıkları için çok yorgun düştüler. Bu yüzden iki dev yangının birleşip ‘‘süper yangın’’ oluşturma tehlikesine karşın dinlendirilmek üzere geri çekildiler.

VÄ°ETNAM'I HATIRLATTI

21 Ekim'den bu yana çoğu kundaklama sonucu çıkarılan en az 10 yangın rüzgarla da yayıldı. California Valisi Gray Davis, ‘‘Bu, belki de eyaletimizin gördüğü en büyük felaket ve en pahalıya mal olanı’’ diyerek zararın yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu açıkladı. Davis, ‘‘Tam bir felaket. Bana Vietnam'daki günlerimi hatırlatıyor. Bütün yerleşim yerleri yanıyordu’’ dedi. Vali Davis, ilk iki gün hava yoluyla su tankerlerini yangın bölgelerine ulaştıramadığı için ‘‘ağır kalmlakla’’ itham ediliyor. Yangınlar, yeni vali Arnold Schwarzenegger'in de ilk sınavı oldu. Schwarzenegger, henüz eski vali Gray Davis'ten görevi devralmadı ama yangın söndürme çalışmalarını yakından izlediği belirtiliyor.

Süper yangın korkusu

En büyük yangın San Diego'nun doğusunda 80 bin hektarlık bir araziyi kaplıyor ve 72 kilometrelik bir cephe oluşturarak elmalarıyla meşhur Julian dağına doğru ilerliyor. Bu yangının Escondido yakınındaki 15 bin hektarlık diğer bir büyük yangınla birleşmesine sadece birkaç kilometre kaldı. Toplam 900 evi yakan iki yangın birleşecek olursa kaçış yolları da kapanacak. Alevler yerleşim birimlerine zarar verdiği gibi, elektrik hatlarını da neredeyse kullanılmaz hale getirdi. Henüz evlerini terk etmek zorunda kalmayan 50 bin California sakini de karanlıkta kaldı. Yaklaşık 40 bin kişinin evlerinden tahliye edilmesine yol açan yangınlarda şu ana kadar 200 bin hektardan fazla yeşil alanın kül olduğu açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!