Çaldıkları kitabeyi 10 yıl sonra geri getirdiler

Güncelleme Tarihi:

Çaldıkları kitabeyi 10 yıl sonra geri getirdiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 11:06

KAYSERİ’nin Talas ilçesinde 1886 yılında yapılan ve uzun yıllar önce camiye dönüştürülen kilisenin 10 yıl önce çalınan kitabesi, kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce çalındığı yere geri bırakıldı.

Görgü tanıklarının bilgisi doğrultusunda soruşturmaya devam eden polis,kitabenin tekrar yerine takılabilmesi amacıyla Vakıflar Kayseri Bölge Müdürlüğü elemanlarına teslim etti.

Çalınan kitabeyi caminin bahçesine bırakılmış olarak bulan polisler, mermer kitabeyi Talas Anayurt Polis merkezinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü Müze Araştırma görevlileri Astem Köselerli ve Emrah Eroğlu’na teslim etti. 50 X 40 santim ebatlarındaki mermer kitabenin üzerinde yazan yazılar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü Sanat tarihçileri tarafından okunarak tercümesi yapıldı. Tercümeye göre ’Panaya Kapusu Zirasaldır Yapusı Şehr-i mayıs birinde Şevketlu Sultan Hamid ve Erfa Mitropolid lonnis devrinde Aopst st. 4.D 1886’ yazılı olduğu belirlendi. Kitabeye göre uzmanlar ’Kilise Sultan Abdülhamid zamanında onun izni ile Metropolit İonnis zamanında 1886 yılında yapılmıştır’ ifadesini kullandı.

Kitabenin en kısa zamanda yerine yerleştirileceğini belirten Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, "Ecdadımızdan miras olarak kalan Vakıflarımızın ve Vakıf Eserlerimizin korunması amacıyla gece gündüz demeden çalışmaktayız. Bu tür çalınan vakıf mallarının bulunması için güvenlik kuvvetleri ile işbirliği içerisindeyiz. Bu işbirliği sonucunda tedirgin olduğuna inandığımız hırsızların, 125 yıllık kitabeyi eski yerine tekrar bıraktıklarına inanmaktayız. Yaklaşık 10 yıl önce çalınan kitabenin yeniden bulunması bizleri oldukça memnun etmiştir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!