Çakıcı'nın iade dosyası hazır

Güncelleme Tarihi:

Çakıcının iade dosyası hazır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, Fransa'da tutuklu bulunan Alaattin Çakıcı'nın Türkiye'ye iadesi için hazırlanan dosyanın tamamlandığını söyledi.

Bilican, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nce yaptırılan ‘Alo 174 Bilgi Hattı’nın açılışından önce muhabirimizin sorusu üzerine, ‘‘İade dosyası hazır. Adalet ve Dışışleri bakanlığımızın çalışmaları var. Bunları normal ve hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Dosya sanıyorum yarın (bugün) Dışişleri Bakanlığı'na verilecek. Dosya gidecek’’ dedi. Bilican, ‘‘İdam konusu nasıl aşılacak?’’ sorusuna, ‘‘Sözleşmede hükümleri var. Ona göre aşılacak. Öyle bir sorun yok. TCK 64. madde sözleşmedeki hükümler yerine geldiğinde çalıştırılsın diye devletlere verilen haktır, bu kullanılacak’’ yanıtını verdi.

Bilican, ‘Belçika, Çakıcı’yı sorguladı. Ama Fransa bizim de kendisini sorgulayabileceğini hatırlatmasına rağmen, bizden sorgu ekibi gönderilmedi. Bunun sebebi nedir?' sorusuna verdiği yanıtta ise şunları söyledi:

‘‘Biz farklıyız. Fransa ve Belçika, birbirine yakın ülkeler. Çeşitli kolaylıkları var. Hukuk beraberlikleri var. Uygulamada geçmişten beri gelen yakınlıkları var. Onun için o kadar kolay değil bizim için. Biz her türlü yolu deniyoruz. Biz yapılması gerekenleri uluslararası hukukun bize tanıdığı yetkileri kullanıyoruz.’’

Bilican, Apo'nun ateşkes isteğiyle ilgili olarak da, ‘‘Sayın Başbakan söyledi. Geçen açıklaması var. Türkiye'nin genel tavrıdır bu. Samimiyse gelip teslim olsun’’ diye konuştu.

Alo 174 hattı, Emniyete kurulan robot telefon santralı yardımıyla, pasaport alacak olan, trafik, silah ruhsatı, güvenlik ve yabancılar şubelerinde işi olan vatandaşların emniyete gitmeden, istenen belgeleri önceden öğrenebilme olanağı tanıyor. Bu sistem sayesinde, gözaltındaki kişilerle ilgili bilgiler de robot santraldan öğrenilebilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!