Çakıcı loto...

Güncelleme Tarihi:

Çakıcı loto...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emniyet ve MİT Fransa'da Alaattin Çakıcı'yı yakalamak için ter dökerken, Ankara'da ‘‘Çakıcı loto’’ oynanıyordu. Aralarında emniyetçi, istihbaratçı ve bürokratların da olduğu üst düzey yöneticiler, ‘‘yakalanacak-yakalanmayacak’’ iddilarına girişiyordu.

Başkent kulisleri, ‘‘Alaattin Çakıcı yakalanamayacak’’ diye birbirleriyle iddiaya girip, sonuçta da kaybeden üst düzey emniyetçi, istihbaratçı ve bürokrat esprileriyle çalkalanıyor. Alınan bilgiye göre, MİT ve Emniyet, Fransa'da Alaattin Çakıcı'yı yakalamak için ortak operasyon düzenlerken, Ankara'daki bazı üst düzey emniyetçi, istihbaratçı ve bürokratlar birbirleriyle, ‘‘Çakıcı yakalanmaz, yakalansa bile son anda birileri devreye girer buna müsaade etmez’’ diye iddiaya girdiler. Bürokrasi koridorlarında benzeri görülmemiş bir ‘Loto’ heyecanı estiren bu iddialaşmalarda, ünlü markalardan takım elbise, gömlek ve kravat gibi giyim eşyaları ön plana çıktı. MİT ve Emniyet mensuplarının, Akdeniz'in kumar merkezlerinden Nice kentinde gerçekleşen ve filmlere konu olabilecek nefes kesen operasyon için ter döktükleri sırada, birbirleriyle iddialaşan bu üst düzey emniyetçi ve bürokratlar da, gözlerini Fransa'ya çevirip gelişmeleri yakından takip etmeye başladılar.

KAZANANLAR - KAYBEDENLER

Fransa'dan gelen ‘Çakıcı yakalandı haberi, ‘Yakalanacak’ diyenlerin sevinç gösterilerine yol açarken, ‘Yakalanamaz’ diyenlerin ise girdikleri iddiayı kaybetmelerine neden oldu. Başbakanlık'tan üst düzey bir bürokrat, ‘‘Çakıcı operasyonu nedeniyle Ankara'da iddia kaybeden çok kişi oldu. İddiaya girenler arasında bazı emniyetçiler ve istihbaratçılar da vardı. Ama sonuçta, girdiği iddiayı kaybedip de üzülen tek bir kişi bile olmadı. Kaybedenler de kazananlar kadar sevindi’’ bilgisini verdi. Çakıcı sonuçta, koruması Muradi Güler ile birlikte, başarılı bir operasyonun ardından yakalanıp konulduğu cezaevinde, Türkiye'ye iadesi konusunda gün saymaya başlarken, Başkent kulislerinde ise lüks alış veriş merkezlerinin nasıl iddia kaybeden bürokratların akınına uğradığı esprilerine gülünüyor.

KAYBEDENLER NEDEN YANILDI?

Bu olayın ardından akıllara, her biri uzun yılların deneyimine sahip bu bürokratların, nasıl olup da kaybedebilecekleri bir iddiaya tutuşabildikleri sorusu geldi. Deneyimli bir bürokrat, kaybedenleri, Çakıcı'nın yakalanmasını sağlayacak siyasi iradenin varlığı konusundaki kuşkunun yanılttığını söyledi. Sözkonusu bürokrat, Çakıcı'nın daha önce, ABD'de yakalanmasına ramak kalmışken, ‘eksik evrak’ gibi çok fazla inandırıcı bulunmayan bir nedenle son anda elden kaçırılmış olmasına dikkat çekerek, ‘‘Şimdi de, son anda buna benzer bir gelişmenin yaşanıp, yakalanmayacağını, yakalansa bile bırakılacağını zannettiler’’ dedi.

KARARLI TUTUM ETKİLİ OLDU

Bürokrasi kulislerinde, Başbakan Mesut Yılmaz'ın bu konuda başından beri kararlı bir tutum sergilediğine de dikkat çekilerek, Yılmaz'ın MİT ve Emniyet'e verdiği, ‘‘Devlet destekli ya da kendi başına hareket eden mafya gurupları kesin olarak çökertilecek’’ talimatının etkili olduğu konuşuluyor. Hürriyet'e konuşan kaynaklar, Yılmaz'ın bu tavrıyla, Çakıcı ve benzerlerinin üzerine gidilmesini sağlayan siyasi kararlılığı ortaya koyduğuna da dikkat çekerek, ‘‘İddiayı kaybedenler galiba, bu kararlılıktan yeteri kadar emin olamadılar’’ dediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!