Çağlar’ın uçağına Ecevit de binmiş

Güncelleme Tarihi:

Çağlar’ın uçağına Ecevit de binmiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2002 01:39

Gazeteci-Yazar Derya Sazak'ın Doğan Kitapçılık'tan yayınlanan ‘‘11 Eylül Gölgesinde Saddam’’ adlı kitabı, yakın tarihimizin bilinmeyen yanlarına ışık tutuyor.

Derya Sazak'ın kitabı, daha önceleri DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i taşıyan Cavit Çağlar'ın uçağına, Başbakan Bülent Ecevit'in de bindiğini ortaya çıkardı. Şu anda Kartal Cezaevi'nde tutuklu bulunan, eski devlet bakanı ve İnterbank'ın sahibi Çağlar'ın uçağı, terörist başı Abdullah Öcalan'ı da Kenya'dan Türkiye'ye getirmişti. Kitapta, 1991 yılında, Irak'tan Amman üzerinden dönerken, Çağlar'ın TC-SCM kuyruk numaları uçağının önünde, Derya Sazak, Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit'in birlikte çektirdikleri bir fotoğraf da yer aldı.


Özal, Turgut Reis’le jest yapmak istedi


Kitabın Turgut Reis Firkateyni başlıklı bölümünde, Körfez Krizi sırasında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Turgut Reis firkateynini bölgeye göndererek, kendi adıyla jest yapmak istemesi de şöyle anlatılıyor:

‘‘Körfez Krizi'nin ilk günlerinde BM kararları çerçevesinde çok uluslu güce katkı sağlanması gündeme geldi... Deniz Kuvvetleri hizmetine yeni girmiş, firkateynlerden biri hazırlanacaktı. Bir gün Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay'a telefon ederek geminin durumunu sordu ve aklından geçeni söyledi ‘Turgut Reis'i gönderelim'. Özal'ı geminin askeri özelliklerinden çok ismi ilgileniriyordu ve ‘Prezidan Bush'a telefon açıp ‘Ben de Turgut Reis'i yolluyorum' demek iyi bir gösteri olacaktı. Torumtay Paşa, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İrfan Tınaz'ı aradı. Turgut Reis'in son durumunu sordu. Firkateyn, uzun bir seferden, Japonya'dan yeni dönmüştü. Ertuğrul gemisinin anısına orada düzenlenen törenden geliyordu. Japonya'daki törenin onur konuğu ise cumhurbaşkanının eşi Semra Özal'dı. Anlaşılan Çankaya'da gemi meselesi açılınca Özallar'ın aklına Turgut Reis Firkateyni gelmişti.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!