'Büyüme' sebze bahçesinde olmaz

Güncelleme Tarihi:

Büyüme sebze bahçesinde olmaz
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 18, 2009 16:01

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın, Almanya ve Fransa'nın ikinci çeyrekte büyümesini sürpriz olarak nitelemesi birçok politikacı için ders alınacak bir davranış.

Haberin Devamı

GeçtiÄŸimiz hafta çok ender görülen bir ÅŸeyle - bir politikacının alçakgönüllüğü- ile karşılaÅŸtık. Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Almanya ve Fransa'nın ikinci çeyrekte ekenomik büyüme rakamlarında beklenmedik bir toparlanma açıklamasının ardından, büyümeye dönüşü 'çok ÅŸaşırtıcı' olarak niteledi. Düşünün ki, bir büyük ekonomi, trilyon dolarlar deÄŸerinde canlandırma paketi ve büyük reformlar olmadan daralmaya son veriyor ve bir politikacı da bu kazanımdan çıkar saÄŸlamak için ileri atılmıyor. Â

Politikacılar ekonomiyi bahçede sebze yetiştirir gibi "büyütmedikleri" için küresel ekonomide büyümenin arkasındaki nedenler onlara en az bize olduğu kadar ve hatta daha gizemli geliyor. On yıllar boyunca özel sektörde görev yapmış olan Lagarde belki de bu gerçeği birçok politikacıdan çok daha iyi anlayacak bir konumda.

Haberin Devamı

Sadece bir çeyrekteki yüzde 0.3'lük büyüme Fransa ve Almanya'da artık işlerin düzeldiği anlamına gelmezken, Euro Bölgesi'nin tamamında aynı çeyrekte Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da yüzde 0.1 oranında daralma görülmüştür.

Fakat, dünyada politikacıların çaresizce ekonomide herhangi bir toparlanma sinyali bekledikleri bir dönemde, Fransa’da ekonomiden sorumlu bakanının büyüme konusunda gerçeği söylemesi insanı rahatlatıyor. Bu durum, tam olarak milyonlarca insan tarafından verilmiş milyonlarca üretim, satın alma ve satış yapma kararlarının bir ürünüdür. Politikacılar, özellikle üretim, çalışma ve inovasyon için aldıkları teşvikleri artırarak ya da azaltarak tüm bu karar alma süreci üzerinde etkili olabilirler. Her ne kadar politikacılar işler iyi gittiğinde bunun meyvelerini toplamak isteseler de, günümüzün trilyonlarca dolar büyüklüğündeki ekonomilerini kontrol edemezler.

Fransa, bu yılın başında mütevazi bir canlandırma paketi açıkladı ve Batı dünyasını etkisi altına alan hurda indirimi deliliğine de katıldı. Fakat, Fransa ve Almanya, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'in mega-canlandırma trenine binme konusundaki ısrarına Avrupa'da direnen ülkeler arasında yer aldı ve şu anda da bu mali kısıtlama bu iki ülkenin iyileşme şansını sekteye uğratır gibi görünmüyor.

Haberin Devamı

Bir çeyrekteki büyüme, verilerde sonrasında yapılabilecek revizyonlar veya yaşanabilecek bir yavaşlama ile kolayca silinebileceği için ikinci çeyrekteki dönüşü çok büyütmek bir hata olur. Fakat, Lagarde'ın Fransa'nın yeniden büyümeye dönmesini sürpriz olarak gördüğünü açıkça ifade etmesi, meslektaşlarının ondan alması gereken çok önemli bir ders içeriyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!