Büyükşehir levhası hazır

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir levhası hazır
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gebze, Kocaeli'nin ilçesi. Ama İstanbul'la içiçe. Gebzeliler, 12 yıldır parti liderleri, başbakanlar ve cumhurbaşkanı tarafından verilen il olma sözünün tutulmasını istiyor. Belediyenin önüne şimdiden ‘‘Büyükşehir Belediyesi’’ tabelası konmuş bile.

Gebze'nin 1994'ten bu yana belediye başkanlığı görevini üstlenen Ahmet Penbegüllü, yatırım yapıldığı takdirde Gebze'nin altın yumurtlayan tavuk olacağını söylüyor. Penbegüllü ‘‘Bu kadar vergi alınıyor, ama neden gereken yatırımlar yapılmıyor? Bize verilen il olma sözü neden tutulmuyor’’ diyor.

Gebze, 17 Ağustos depreminden nasıl etkilendi?

- 10.5 trilyon zarar oldu. 3994 daire ağır hasarlı, yani yıkılacak. Bu 16 bin kişinin evsiz kaldığı anlamına geliyor. 16 bin kişi bir ilçe nüfusudur. Yani bir ilçe yok olmuş. Ama köylerimizin zemini çok sağlam.

Sanayinin yüzde 13'ünü barındıran Gebze'ye yapılan yatırım yeterli mi sizce?

- Gebze'de 800'e yakın büyük fabrika, 10 organize sanayi bölgesi var. Birçok ilde bir tane bile yok. İlçelere göre gayrısafi milli hasıla göz önüne alınırsa Şişli yüzde 1.97 ile birinci, Bakırköy yüzde 1.86 ile ikinci, Çankaya yüzde 1.84 ile üçüncü, Gebze 1.76 ile dördüncü. Gebze, İstanbul'a bağımlı. Alışveriş İstanbul'dan yapılır. Buradaki iş sahipleri İstanbul'da yaşar. 1999'de Gebze'de tahsil edilen vergi, 325 trilyon, 1998'de 220 trilyon. Ama eğer bu büyük müesseseleri çıkarıp sade halkı gözönüne alırsak Gebze, Türkiye'nin en fakir yerlerinden biri. 1998'de 220 trilyonluk vergiden Gebze'nin istifade ettiği miktar 2 trilyondur. Burada kazanılan başka yerlerde harcanıyor.

Gebze'nin beklentileri ne?

- Türkiye'nin en büyük araştırma merkezi TÜBİTAK burada, Yüksek Teknoloji Enstitüsü, TSE'nin merkezi burada. Ama Gebze'nin altyapısı yok. Merkezi hükümet buraya eğilirse Gebze altın yumurtlayan tavuktur.

Pekçok ilden daha fazla nüfusa sahip Gebze'ye bu kadar yoğun göçün nedenleri ne?

- Gebze, beldeleriyle 403 bin nüfusa sahip. Deprem sonrasında buraya İstanbul'dan da, deprem bölgelerinden de yoğun göç oldu. Anadolu'dan göç edenlerin zenginleri İstanbul'a gider, fakirleri Gebze'de kalır.

Gebze biraz ihmal edilmiş durumda mı sizce?

- Evet. Gebze'nin çok acil il olması ve büyükşehir olması gerekiyor. Biz Gebze halkı olarak Gebze'yi büyükşehir ve il olmasını istiyoruz. Çünkü İzmit, hemen yakınımızda bizim il merkezimizdir. Bizim nüfusumuz, İzmit büyükşehrin nüfusundan 40 bin fazladır.

Belediye binasının üstüne 'Büyükşehir' yazılmış. Şimdiden il havasına girmiş gibisiniz. Plaka numaranız da belli mi?

- Evet, yazdık, her şeyi yazdık. Düzce 81 olunca biz de 82'yi seçtik. Düzce çok küçük, nüfusu 80 bindi, depremden sonra 40 oldu sanırım.

Gebze'nin il olması Türkiye'ye neler kazandırır?

- Her şeyden önce Türkiye'ye nizam getirecek. Gebze'de 400 polis var, İzmit'te 1200 polis var. Gebze'ye gerekli yatırımlar yapılırsa, altın yumurtlayan tavuk olur.

Dışardan bakıldığı zaman sakin bir ilçe gibi görünüyor. Belediye binasına girişte bile güvenlik kontrolü yok galiba...

- Öyle görünüyor, ama Gebze bir cephane, dinamit deposu gibi bir yer. Sahip çıkmak lazım. Patlarsa iyi olmaz. Uyuyan bir dev gibi.

Nasıl bir Gebze hayal ediyorsunuz?

- Her türlü sosyal ve kültürel ihtiyaçlara cevap verebilen, yaşanabilir bir Gebze istiyoruz. Ama bu istekte biraz geç kalınmış. Her şey olmuş, bitmiş. Betonlaşmış. Cadde açmak için 5-6 katlı binaları yıkmak zorunda kalıyoruz. Hiç yapmadan bu yollar yapılabilirdi. İmar planında var, ama yapılmamış. Bunu başka hiçbir yerde göremezsiniz. Memleketlilik, Gebzelilik bilinci olması lazım. Burada yerli halk yüzde 5 civarında.

ON YILLIK GEBZELİ

1950 Tokat doğumlu olan Penbegüllü, Ankara Yenişehir Sağlık Koleji Çevre Bölümü ve Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık İnşaat Mühendisliği mezunu. Bir süre İller Bankası’nda mühendis olarak çalıştı, sonra özel sektöre geçti. 1990'da Gebze'ye yerleşti. 1994'te Refah Partisi'nden Belediye Başkanı oldu. Son seçimlerde FP'den yine seçildi. Evli, çocuğu yok. Sporsever bir başkan olarak tanınan Ahmet Penbegüllü, güreş ve maratonda Gebzeli sporcuların kazandığı kupalardan gurur duyuyor.

GEBZELİLERİN BEKLEDİKLERİ

Yol,

Park, bahçe,

Alt yapı, su, kanalizasyon,

işsiz sayısı fazla olduğu için kömür ve yiyecek isteniyor,

1995'ten bu yana aşevinde her ay 1000 kişiye yemek veriliyor.

GEBZE NÜFUSU

Gebze merkezi: 237 bin

Darıca: 84 bin, Çayırova: 23 bin, Tavşancıl: 4 bin, Dilovası: 36 bin, Köylerin toplamı: 19 bin, Toplam: 403 bin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!