Büyükanıt'tan Ilımlı İslam açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Büyükanıttan Ilımlı İslam açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2008 12:09

Harp Akademileri'nde yaptığı konuşmada dört kritik uyarıda bulunan Org. Büyükanıt, daha sonra verilen arada sözlerini açtı.

Haberin Devamı

İŞTE GENELKURMAY SEMPOZYUMUNDAN FOTOĞRAFLAR

 
Harp Akademileri Komutanlığında Orta Doğu konulu uluslararası sempozyumun açılış konuşmasını yapan Orgeneral Büyükanıt, verilen arada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Harp Akademileri’nde yaptığı konuşmasında “Türkiye devletinin başına bazı sıfatlar takılıyor. Buna anayasal organlar fırsat vermeyecektir” sözüyle neyi kastettiği soruldu:
- Cumhuriyet’in başına sıfatlar takılıyor derken ılımlı İslamı mı kastettiniz.
Büyükanıt bu soruya “Evet” cevabını verdi.
Genelkurmay Başkanı ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’le yaptığı görüşmede kendisini uyardığını ve "Ilımlı İslam deme dediğini" de dile getirdi

Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'ye “ılımlı İslam” gibi sıfatlar takılmak istendiğini ancak onun kaynağının da Türkiye'nin içi olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Dünyada hiçbir ülkenin, İran falan hariç, demokratik bir ülkenin önünde sıfat yoktur. Yani ABD'yi nasıl tanımlayacağız? Hristiyan mı diyeceğiz? Böyle bir şey olmaz” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “İlk defa bugünkü konuşmanızda Osmanlı dönemine atıf yaptınız” sözleri üzerine Orgeneral Büyükanıt, bunun doğru olduğunu, Osmanlı egemenliği sırasında Orta Doğu'da mezhepler arasında çatışma olmadığını vurguladı. Orgeneral Büyükanıt, 1. Dünya Savaşı'ndan itibaren sınırların cetvelle çizilmesinden sonra durumun bu hale dönüştüğünü bildirdi.

Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin, “Bugün önemli bir dava var. Anayasa Mahkemesinde türban davası. Bu bitince de herhalde kapatma davası gündeme gelecektir. Konjonktür denk geldiği için soruyorum” sözlerine karşılık, bu tür uluslararası sempozyumların 1 yıl önceden planlandığını kaydetti.

OSMANLI MODELİ

“Konuşmanızı ne kadar zaman önce hazırladınız?” sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, kendisinin adeti üzerine konuşmasına sürekli eklemeler ve çıkarmalar yaptığını, bugün yazdığını yarın silebildiğini ifade ederek, dün bütün gece bunun üzerinde çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

Orgeneral Büyükanıt, “Türkiye'ye kimsenin biat ettiremeyeceğini söylediniz. Bununla neyi kast ettiniz, dış mihrakları mı?” sorusuna karşılık, “Bakın ben dedim ki, bölgesel ihtilaflarda esas etkili olan dış mihraktır. Şimdi böyle bir paradoksla karşı karşıyayız. Bazı gerçekleri görüyoruz, telaffuz etmekten çekiniyoruz. Ben telaffuz ediyorum. Yani 'kral çıplak' diyorum. Şimdi dış etkenler olmasa, dış mihraklar olmasa yine bazı çatışmalar olabilir mi? Evet, olabilir ama böyle olmaz” yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, “Türkiye için Osmanlı modelini önerenler var” sözleri üzerine Orgeneral Büyükanıt, “Benim, asla ve asla Türkiye Cumhuriyeti dışında bir model, hayalimden geçmez. Ben tarihi bir gerçeği söylüyorum” dedi. Aynı gazetecinin, “Biliyorsunuz Osmanlı tartışmaları var” demesi üzerine de, Orgeneral Büyükanıt, “O başka bir şey. Geçen yıl ABD'ye Şubat ayında yaptığım ziyarette, Cheney'e de aynı şeyi söyledim. 'Türkiye Cumhuriyeti'ne isim takmaktan vazgeçin' dedim. Olay buradan kaynaklanıyor. Bu konuda kitaplar da yazıldı” dedi.

Haberin Devamı

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Birkaç gündür bazı haberler var gazetelerde, sizin bir davetiye çıkardığınız yönünde. Seferberlik durumu...” demesi üzerine, “O çok eski. Soğuk savaş döneminin eski konseptiyle ilgili. Halen geçerli bir şey değil. Eski konsept şu, NATO, Varşova Paktı bağlamında Türkiye'nin bir kısmı Sovyetler tarafından işgal edilirse, o işgal bölgesinde kalan yerlerde bir mukavemet olur. Bitti o. Şimdi böyle bir yapımız yok. Çünkü ihtiyaç da yok. Yani Türkiye'yi kim işgal edecek?” diye konuştu.

"GÖLGE ETMESİNLER YETER"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, “Konuşmanızda 'gölge etmesinler başka ihsan istemem' dediniz. Bununla neyi kast ettiniz?” sorusuna karşılık, zaman kısıtlı olduğu için bu konuyu tam açamadığını dile getirerek, “PKK'ya destek vermeyin, hatta önle... Önlemiyor. Peki önleme bari yardım etme” cevabını verdi.

Haberin Devamı

“Konuşmanızda bazı kamyonlardan bahsettiniz. Daha fazla bilgi veremem dediniz. Şimdi verebilir misiniz?” sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, “Kuzey Irak'ta ikmalleri konvoylarla yapıyorlar. Katır yerine araba kullanıyorlar. 'Kandil'e çek' deyince götürüyorlar. Böyle terörle mücadele olur mu? Sonra da 'teröre destek vermiyoruz' diyorlar” dedi.

Orgeneral Büyükanıt, “Bunu Barzani için mi söylüyorsunuz?” sorusu üzerine, “Hepsi için” yanıtını verdi.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “ABD ile sınır ötesi operasyonlar çerçevesinde iş birliğinde bir aksama var mı?” sorusunu “ABD ile terörle mücadele konusundaki iş birliğimiz devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Gerçekten yok. Kendimizi iyi anlattık” diye yanıtladı.

Haberin Devamı

Orgeneral Büyükanıt, “Konvoylar nasıl yürüyor?” şeklindeki soru üzerine, “Tabi benim söylediğim PKK ile mücadele bağlamında iş birliği. Tabi ki orada kim neyin kontrolünde bunu bilemem. Bilmeden de bir şey söyleyemem” dedi.

“Barzani'nin söylem değişikliğinden bahsediliyor. Siz bu söylem değişikliğini mücadeleye ivme katacak bir unsur olarak görüyor musunuz?” sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, “Gayet tabi. Çatışmadan kimse fayda sağlamaz. Onları en iyi tanıyanlardan biriyim ben. Onlar da beni tanır, ben de onları tanırım” yanıtını verdi.

SAYGUN AÇIKLIK GETİRDİ

Bu arada “Yasal organlar” sözü gazeteciler arasında iki farklı görüşe neden oldu.
Gazetecilerin bir bölümü Genelkurmay Başkanı’nın Yüksek Yargı’ya mesaj verdiği görüşünü savundu. Diğer gazeteciler ise bunun aşırı bir yorum olduğunu savundu.
O sırada salonda bulunan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, konuya açıklık getirdi.

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/buyukanit_4uyari.jpg
Org. Saygun şöyle dedi:  
“Böyle bir konuşmayı bir yerinden cımbızlayıp, böyle bir yoruma gitmek çok yanlıştır. Yargıya bir mesaj gibi düşünülmesi zorlama olur. Yanlış olur.”

PKK DAĞILIYOR

Ergin Saygun sohbet sırasında PKK’nın dağılma sürecine girdiğini söyledi ve şöyle konuştu: Adamları artık kamyonlar ve beyaz Toyota’larla taşıyorlar. En son Zaho’nun güneyinde vurduğumuz basın merkezine otobüslerle geldiler.
Artık ast-üst birbirine girmiş durumda. Üsttekiler alttakileri “Bu kadar zayiat verilir mi? Biz size binalara girmeyin talimatı vermiştik” diyor. Alttakiler ise üsttekileri uyuşturucu paralarının üzerine yatmakla suçluyor.
Şimdi meskun mahale kaçıyorlar. Oraları vurmadıklarımızı bildikleri için oralara sığınıyorlar.

BAŞBUĞ: İRAN’LA İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, terör örgütünün son harekatlarla önemli darbe aldığını ifade ederek, “Örgütte Aralık ayından bu yana bir kargaşa yaşanıyor” dedi.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığına (ATASE) bağlı Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezinin (SAREM) Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde düzenlediği “Orta Doğu: Belirsizlikler İçindeki Geleceği ve Güvenlik Sorunları” konulu uluslararası sempozyumda gazetecilere açıklamalarda bulunan Orgeneral Başbuğ, Türkiye'nin imkanları dahilinde Irak sınırını tüm gücüyle kontrol altında tuttuğunu söyledi.

Türkiye-Irak sınırının güvenlik anlamında birinci öncelikleri olduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, ikinci önceliklerinin ise İran sınırı olduğunu, Iran'da güvenlik güçleriyle teröristler arasında ciddi çatışmalar yaşandığını kaydetti. Orgeneral Başbuğ, “Terör örgütü son harekatlarla önemli darbe aldı ve örgütte Aralık ayından bu yana bir kargaşa yaşanıyor” dedi.

Ne kadar önlem alınırsa alınsın yine de bazı küçük terörist grupların ülkeye sızabileceğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, şu anda yurt içinde de terörle mücadelenin her alanda güçlü bir biçimde sürdürüldüğünü söyledi.

Orgeneral Başbuğ, gazetecilerin TRT üzerinden Kürtçe yayın yapılmasının yararlı olup olmayacağı şeklindeki bir sorusu üzerine, “Bazı yayınlar var. Ben söylemeyeyim biliyorsunuz. Onların çok büyük etkisi var. Eğer onların etkisini kırarsa elbette yararı olur” diye konuştu.

Gazetecilerin, “İran ile iş birliği yapıyor musunuz?” şeklindeki sorusuna Orgeneral Başbuğ, “İran ile istihbarat iş birliği yapıyoruz. Konuşuyoruz, planlıyoruz” yanıtını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!