Büyükanıt: ABD ve Yunanistan için varsa yoksa Kuzey Irak

Güncelleme Tarihi:

Büyükanıt: ABD ve Yunanistan için varsa yoksa Kuzey Irak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2007 22:27

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ABD ve Yunanistan'ın, Türkiye'deki cumhurbaşkanı seçimiyle ilgisinin olmadığını belirterek, “Varsa yoksa Kuzey Irak, onlar oraya kilitlenmişler. Bu çok dikkat çekici” dedi.

Haberin Devamı

Büyükanıt, eşi Filiz Büyükanıt, kuvvet komutanları ve eşleriyle birlikte TBMM'deki 23 resepsiyonuna saat 19.30'da geldi. Davetlilerle tokalaşan Orgeneral Büyükanıt ve kuvvet komutanları, salondaki yerlerini aldı.

Basının çevresini sarması üzerine, eşini göremeyen Büyükanıt, eşinin nerede olduğunu sordu. Filiz Büyükanıt, eşinin yanına geldikten sonra, Orgeneral Büyükanıt'ı gazetecilerle baş başa bıraktı.

Orgeneral Büyükanıt, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, kutlamaları kabul etmesini beklerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile yaptıkları üçlü görüşmede, cumhurbaşkanı seçiminin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, “Olmaz öyle şeyler. Oralarda konuşulmaz. Tokalaşmaya girmeden önce en fazla 3-4 dakika, bilmiyorum saat tutmadım, kısa bir şey... Yunanistan'dan bahsettik” dedi.
Bir gazetecinin, “Siz, dudak okunmasın diye ağzınızı kapatınca...Cumhurbaşkanlığı, Irak'a operasyon konusu olabilir diye düşündük” sözlerine Orgeneral Büyükanıt, “Şimdi böyle şeyleri...Orada 2 dakika beklerken olur mu? Olmaz” karşılığını verdi.

“BEŞİKTAŞ MAÇININ SONUCU NE OLACAK”

“Siz cumhurbaşkanı seçimini rahat geçip, sonra da selamete çıkacağımızı, bu gerilimin düşeceğini mi düşünüyorsunuz?” sorusunu Orgeneral Büyükanıt, “Umarım öyle olur. Genelkurmaydaki basın toplantısında da 'umut ediyorum' demiştim” diye yanıtladı.

Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin, “O günden bu güne içiniz daha mı rahat veya endişeniz daha mı arttı?” sorusunu yanıtlarken, “Şimdi bir şey söylemem mümkün değil. Bilmiyorum bir şey ki ne söyleyeyim. Siz benim yerimde olsanız ne söylersiniz? Bilmiyorum ki... Mesela bu haftaki Beşiktaş maçının sonucu ne olacak... Ne bileyim ben. İnşallah yenilir” diye konuştu.

Orgeneral Büyükanıt, “koca bir takım” olarak nitelendirdiği Beşiktaş'ın, geçen haftaki Antalyaspor maçında nasıl oynadığını sorması üzerine gazeteciler, çok kötü oynadığını belirtti. Orgeneral Büyükanıt, “Sanki ikinci sınıf bir takım gibi...11 kişi müdafaa yaptı. Hayret bir şey, yakışmadı...” dedi.

SOHBETE ERDOĞAN DA KATILDI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın gazetecilerle sohbeti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geldi.

Erdoğan, Orgeneral Büyükanıt'ın yanına gelirken, “Sizi de mi sardılar paşam?” diye sordu.

Orgeneral Büyükanıt da Erdoğan'a gülerek, “Gelin beni kurtarın. İyi akşamlar” diyerek, Erdoğan ile tokalaştı.
Büyükanıt, Erdoğan'a, “Gazeteciler, tokalaşmaya girmeden sizinle uzun uzun ne konuştuğumu sordular. Ben de 'ne olacak, orada birkaç dakika ayaküstü durduk' dedim” dedi.

Erdoğan da bu kadar kısa sürede ne konuşulabileceğini sorarken, Orgeneral Büyükanıt, “Herhalde dünya sorunlarını hallettik” diye espri yaptı.

Bir gazeteci de “İkinizin üst kimliği de Fenerbahçeliler oluyor herhalde” dedi.

Gazetecilerin tekrar cumhurbaşkanı seçim sürecini sormak istemeleri üzerine Orgeneral Büyükanıt, “Şimdi bana sormanıza gerek yok” diye konuştu.

“TEK TEK MİLLETVEKİLLERİYLE GÖRÜŞEN OLMADI”

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin “Cumhurbaşkanı seçiminde sadece siz karar vereceksiniz” sözleri üzerine, şöyle konuştu:

“Hayır, ilgili arkadaşlarımla görüşüyorum. Onların bu konuda bir kanaatleri oluştu ve o kanaatlerini bana açıkladılar. Bugüne kadar tek tek bütün milletvekilleriyle görüşen genel başkan olmadı. Biz teşkilatımızla bu konuda yazılı anketler yaptık. Sivil toplum kuruluşlarıyla görüştük. Kamuoyunda, gittiğim yerlerde, halk görüşünü söyledi. İnşallah milletimiz, ülkemiz için en hayırlısı olur.”

Orgeneral Büyükanıt da “Benimle paylaştı. Ben de ağzımı sıkı tutuyorum” diye espri yaptı.

“KUZEY IRAK'A KİLİTLENMİŞLER”

Bu sırada Erdoğan ile Büyükanıt'ın sohbetine Abdullah Gül de katıldı.

23 Nisan dolayısıyla Başbakan Erdoğan'ın koltuğuna oturan çocuğa Irak'taki gelişmelere ilişkin düşüncesini sorduğunu hatırlatan Gül, çocuğun, “Bana 23 Nisanda böyle sorular sormayın. Bunu Genelkurmay Başkanına sorun” dediğini söyledi. Gül'ün, “Size attı açıkçası” demesi üzerine Orgeneral Büyükanıt, bu sözleri gülerek karşıladı.

Irak ile ilgili açıklamasından sonra ABD'den gelen tepkileri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Orgeneral Büyükanıt, toplantıda birçok şeyler söylediğini belirtti. Büyükanıt, “Yalnız en önemlisi şu; ne ABD'nin ne Yunanistan'ın cumhurbaşkanı seçimiyle ilgisi var. Varsa yoksa Kuzey Irak, onlar oraya kilitlenmişler. Bu çok dikkat çekici. Yunanistan da öyle; Kuzey Irak...” diye konuştu.

“GAZETECİLERE SAYGI DUYUYORUM”

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Başbakan ve Gül'den önce gazetecilerle bir süre basın mensuplarının çalışma şartlarına ilişkin sohbet etti.

Orgeneral Büyükanıt, gazetecilerin olayları çok iyi takip ettiğini söyleyince, bir gazeteci, “Arkadaşlarımızın yaptığı kolay iş değil” dedi.

Büyükanıt, “Ama Yunanistan'da Genelkurmay Başkanı'nı zor durumda bıraktılar. Orada bir yere gittiğimizde, onlar 'gelmesinler' demişlerdi. Ben kimseye haber vermedim, çünkü özel bir programdı. Bir baktım hepsi orada... Nasıl geldiklerini sordum. Otelden çıkınca takip ettiklerini söylediler” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada herkesin, gazetecilere kızdığını ifade eden Orgeneral Büyükanıt, gazetecilerin mesleğini yaptığını, ekmek parasını kazandığını, gazetecilerin kimseyi zorla konuşturmadığını söyledi. Orgeneral Büyükanıt, “Ben onun için hepsine saygı duyuyorum, işleri o” dedi.

“SİZİ KURTARMAK ZOR”

Orgeneral Büyükanıt, bir gün ABD'de bir otele girerken, gazetecilerin, yapacağı görüşmeye ilişkin soru sorduğunu, kendisinin de “görüşmelere henüz başlamadım, söyleyeceğim bir şey yok” dediğini, bunun üzerine bir gazetecinin, ”Bari bir şeyler söyleyin, bugünü kurtaralım” karşılığını verdiğini anlattı.

Gazetecilerin, “Bugünü de bir kurtarsanız” sözleri üzerine Orgeneral Büyükanıt, “Sizi kurtarmak da zor. Mesela, 'hava bu akşam bayağı serindi' desem, olmaz herhalde” dedi.

Orgeneral Büyükanıt, gazetecilerle sohbeti sırasında “Hepinizin sağlığına” diyerek, elindeki bardağı havaya kaldırdı.

“EŞİM KIZIYOR”

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Erdoğan ve Gül ile yaptığı sohbette, eşi Filiz Büyükanıt'ın her resepsiyondan sonra, “Beni niye getiriyorsun” diyerek, kendisine kızdığını söyledi.

“Biraz sonra eşim beni hırpalayacak” diye espri yapan Orgeneral Büyükanıt, daha sonra beraberindeki kuvvet komutanlarıyla salondan ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!