Büyükada'ya gizli tanık

Güncelleme Tarihi:

Büyükadaya gizli tanık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2017 00:31

Büyükada’da insan hakları örgütü temsilcileri tarafından düzenlenen toplantının, gizli tanığın ifadeleri üzerine polis tarafından basıldığı belirtildi. 10 kişinin ‘silahlı terör örgütüne üye olmak, casusluk ve anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs’ suçlamalarıyla sorgulandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

ADALAR İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ‘Gizli Tanık 1’ kod adı verilen bir gizli tanığın ifadeleri üzerine 5 Temmuz’da Büyükada’daki Ascot Otel’e operasyon düzenledi. Otelde toplantı yapan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ile Veli Acu, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Nalan Erkem, Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan’ın yanı sıra Muhammed Şeyhmuz Özbekli, Ali Garawi ve Alman vatandaşı Peter Frank Steudner gözaltına alındı.

Soruşturmanın ‘silahlı terör örgütüne üye olmak, casusluk ve anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs’ suçlamaları ile sürdürüldüğü belirtildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, “Şahıslar gözaltında bulundukları süre içerisinde herhangi bir sağlık sorunu yaşamamışlardır” denilirken dün akşam hepsi Adalar’dan Vatan’daki emniyet binasına götürüldü.

ULUSLARARASI TEPKİ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, Türkiye’deki Uluslararası Af Örgütü’nden ve diğer saygıdeğer kurum temsilcilerinin de bulunduğu insan hakları savunucularının gözaltına alınmasından derin kaygı duyuyor” dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell ise “insan hakları savunucularının tutuklanmasından büyük endişe duyduklarını” belirtti.

Uluslararası Af Örgütü ve Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks de insan hakları eylemcilerinin salıverilmesini istedi.

BAKMADAN GEÇME!