Büyük Efes'ten kimler geldi, kimler geçti

Güncelleme Tarihi:

Büyük Efesten kimler geldi, kimler geçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 00:00

İZMİR’in simgesi haline gelen, sanatçılardan Zeki Müren'den Gönül Yazar'a, Ajda Pekkan'dan Kadir İnanır'a, devlet adamlarından İsmet İnönü'den Turgut Özal'a kadar pek çok ünlünün kaldığı Büyük Efes Oteli, geçen 2 Mayıs’ta yeniden hizmete açıldı.İZMİR’in simgesi haline gelen, sanatçılardan Zeki Müren'den Gönül Yazar'a, Ajda Pekkan'dan Kadir İnanır'a, devlet adamlarından İsmet İnönü'den Turgut Özal'a kadar pek çok ünlünün kaldığı Büyük Efes Oteli, geçen 2 Mayıs’ta yeniden hizmete açıldı.

Haberin Devamı

Kimler geldi kimler geçti

 MV Holding ile Tahincioğlu Holding’in 2005’te 121.5 milyon dolara Emekli Sandığı’ndan satın aldığı oteli, Swiss Hotel işletmeye başladı. Otelin yeni ismi Swissotel Grand Efes İzmir oldu.

Temeli 1950’li yıllarda Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başvekil Adnan Menderes tarafından atılan Büyük Efes Oteli’nin bulunduğu alanda daha önce Atatürk’ün sık sık ziyaret ettiği eski fuar alanı bulunuyordu. 1964 yılında Cemal Gürsel tarafından hizmete açılan otel, 1992’ye kadar İzmir’in tek 5 yıldızlı oteli olma özelliğini taşıdı. Büyük Efes Oteli, yakın dönemde İzmir’in tarihine tanıklık etti, devlet başkanlarından sanatçılara, sporculardan edebiyat dünyasının seçkin isimlerine kadar birçok kişiyi konuk etti. Müdavimleri arasında Zeki Müren, Gönül Yazar, Ajda Pekkan, Kadir İnanır, Tanju Okan, İsmet İnönü, Turgut Özal gibi isimler yer aldı. Otelin yıllarca fotoğrafçılığını üstlenen Zeki Pordoğan'ın arşivinde yer alan fotoğraflar Büyük Efes Oteli'nin İzmir için ne kadar önemli bir sosyal yaşam alanı olduğunu gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

PROJESİNİ ALMAN MİMAR ÇİZDİ

1950'li yıllarda Alman Profesör Paul Bonatz'ın projesini çizdiği Büyük Efes Oteli'nin kontrol mimarlığını ise Tali Köprülü üstlendi. Max Billing tarafından işletmesi üstlenen otelin ilk genel müdürü ise Fuat Gürün oldu. O dönemde İzmir'in ve Ege'nin en büyük binası olan, hatta lüks ve konforuyla İstanbul Hilton Oteli'yle mukayese edilen Büyük Efes Oteli, 12 katlı 2, 7 katlı 1, 4 katlı 4 blok ile 350 oda, 500 yatak, 22 daire, yemek salonları, balık şeklindeki havuzu, bahçesiyle dönemin siyaset, spor ve sanat dünyasının ünlülerine ev sahipliği yaptı.

150 MİLYON DOLARA YENİLENDİ

MV Holding ile Tahincioğlu Holding’in 2005’te 121.5 milyon dolara Emekli Sandığı’ndan satın aldığı otel yenilendi, Swissotel Grand Efes İzmir adını aldı. Kongre merkezi ve SPA Merkezi'nin tamamlanmasıyla otelin çehresini değişti. Yaklaşık 150 milyon dolarlık ek yatırımının ardından geçen 2 Mayıs'ta hizmete giren otelin, resmi açılışının önümüzdeki ekim ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirileceği belirtildi. 36 bin 304 metrekare alan üzerinde kurulu otelin zemin üstünde 10, zemin altında da 4 katı var. Swissotel Grand Efes İzmir’de bin 400 kişilik kongre merkezi, 450 kişilik 7 toplantı salonu, bin 250 kişilik 3 balo salonu ve Amirta SPA yer alıyor. 405 oda ve suitin yer aldığı yenilenmiş Swissotel Grand Efes İzmir'de alışveriş yapmak isteyenler için 40’a yakın mağaza da bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!