Dünya basınından manşetler - 26 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 26 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2009 10:27

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE GUARDIAN

--Türkiye başbakanı: “İran bizim dostumuz”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan The Guardian gazetesine verdiği özel röportajda ülkesinin Mahmud Ahmedinecad’la bir sorunu olmadığını söyledi.

 

--Türkiye Başbakanı NATO içinde nükleer bölünmeye neden oldu

Erdoğan Batı’yı İran’ın nükleer programı konusunda adil davranmamakla suçladı ve İran’ın Batı karşıtı Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedincead’ı dostu olarak tanımladı. Erdoğan Batı’nın İran’ın atom bombası inşa etmesiyle ilgili korkularının “dedikodu” olduğunu söyledi.

 

FINANCIAL TIMES

--Türkiye’nin en büyük grubu AB müzakereleri konusunda uyardı

Türkiye’nin en büyük sanayi holdingi Koç’un tepe yöneticisi Bülent Bulgurlu Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerinin yavaşlığı dolayısıyla Türk şirketlerinin ellerindeki fırsatları Avrupalılara kaptırabileceklerini ifade etti.

 

THE ECONOMIST

--Türkiye ve Kürtler: Memlekete dönüş

Demokratik Toplum Partisi’nin liderlerinin “kendi yolumuza gideriz” açıklamaları sürece katkı sağlamadı. Ancak ülkede karşılıklı bir güvensizlik söz konusu. Bazı Kürtler dağdan inişin Türkiye’yi yeniden eski baskıcı haline dönüştüreceğinden endişe ediyor. Ancak bu mümkün görünmüyor.

 

HAARETZ

--Erdoğan, Lieberman’ın Gazze’de nükleer silah kullanma tehdidinde bulunduğunu belirtti

Türkiye Başbakanı İsrail’le Türkiye arasındaki yangına körükle gitti. Başbakan Erdoğan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Gazze’de nükleer silah kullanma tehdidinde bulunduğunu belirtti.

 

THE DAILY TIMES

--Türkiye Başbakanı bugün meclis oturumunda konuşacak

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bugün görülmemiş güvenlik önlemleri altında meclis oturumunda bir konuşma yapacak. Toplantı saat 16:00’da başlayacak.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Irak’ta 2007'den bu yana yaşanan en kanlı saldırılar güvenlik sorununu gündeme getirdi

Bağdat’ta Pazar günü yaşanan iki bombalı saldırıda en az 132 kişi hayatını kaybetti. Saldırganlar operasyonlarını hükümet için hayati önemi olan binalara yöneltti. 

 

­­--İsrail’de El Aksa’da polis Filistinlilerle çatıştı

Kudüs’te yükselen tansiyonun işareti olarak Haremüşşerif’te yaşanan çatışmalarda 26 kişi hayatını kaybetti.

 

­­--İran ve Batı uranyum anlaşmasında tuzağa düşmekten korkuyor

İran “stratejik rezervlerini” etkisizi hale getirmeye çalışan Batı’nın oyununa gelmekten korkarken, Batılı ülkeler İran’ın nükleer silah geliştirmek için zaman kazanmaya çalıştığı korkusunu taşıyor.

 

­THE WASHINGTON POST

--Bombalamalar Irak’ın siyasi manzarasını sarsıyor

Son iki yılda yaşanan en kanlı saldırılar seçimlerden önce Başbakan Nuri el Maliki’ye verilen açık bir mesaj olarak görüldü. Saldırıların Başbakan’ın güvenliği sağlamaktaki başarısıyla ilgili şüpheleri artırdığı söyleniyor.

 

­­--ABD savaş oyunlarında iki Afgan senaryosunu test etti

Pentagon’un üst düzey askeri yetkilisi bu ay gizli bir savaş oyunu düzenleyerek Afganistan’da farklı asker düzeyleri öngören iki planı test etti.

 

--İnguşetya’da muhalefetin simgesi öldürüldü

Rusya’da huzurun sağlanmadığı İnguşetya bölgesinde bir insan hakları savunucusunun ölümü öfkeye neden oldu.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Merkel yeni planını açıklıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yeni merkez sağ hükümeti, sağlam olmayan iyileşmeyi desteklemek için ağır bütçe harcaması politikası öngören bir programla Çarşamba günü göreve geliyor.

 

--Wen, Tayland’da Singh’le buluşuyor

Hindistan ve Çin, Asyalı dev şirketler arasındaki belirli uzlaşmazlıklar, tam olarak belirlenmeyen sınırlar, vizeler ve ticaret üzerine son zamanlarda yaşanan tartışmalardan sonra güven oluşturmaya çalışacaklarını açıkladı.

 

--Muhafazakâr İngilizler büyük ikramiyelere yasak getirilmesini istiyor

İngiltere’de, muhafazakar partinin hazine sözcüsünün büyük miktarlarda nakit ikramiyeler dağıtan, hükümet destekli bireysel bankalara yasak getirilmesi talebinde bulunması bekleniyor.

 

FINANCIAL TIMES

--Euro dengesizliği, tansiyonu artıyor

Güçlenen euro, Avrupa’nın 11 yıllık para birliğinde tansiyonun yükselmesine neden oluyor. Daha da korunmasız hale gelen bazı ülkeler ve ülkelerin sanayi sektörleri, politika üreticilerinin işlerini zorlaştırıyor.

 

--Berlin’in harcamaları azaltmasında büyüme önemli bir faktör

Almanya’nın yeni Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble,Avrupa’nın bu en büyük ekonomisi ekonomik durgunluktan yeterince güvenli bir şekilde çıkıncaya kadar hükümetin kamu harcamalarını artırmayacağını belirtti.

 

--Toparlanan Eurozone,  İngiltere geride bırakıyor  

Euro bölgesinde yaşanacak toparlanmaya dair beklentiler artarken, İngiltere’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşadığı en uzun resesyondan halen çıkamamış olduğunu gösteren resmi veriler, Avrupa ekonomisinin sıçrama yapma beklentilerini azaltıyor.

 

THE GUARDIAN

--Kudüs’te El Aksa camisinde çatışma yaşandı

Camide yapılan gösteriler şiddete yol açtı, Filistinli gençler İsrail polisiyle çatıştı.

 

--Bağdat’taki bombalı saldırılarda 147 kişi öldü

Temmuz ayından bu yana yaşanan ikinci saldırılarda Sünni militanların sorumlu olduğu düşünülüyor. Saldırılarda 700 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

 

--Osborne büyük primlere yasak getirilmesini istedi

İngiltere’nin gölge maliye bakanı George Osborne “sübvanse edilmiş kârlara” yapılan milyarlarca sterlin nakit ödemenin kredi krizini derinleştirebileceği konusunda uyarı yaptı.

 

HAARETZ

--Netanyahu, İsrail’in Gazze savaşı ile ilgili bir inceleme ekibi oluşturduğunu belirtti

 Ekip, hareket tarzı talep edecek ama İsrail Savunma Gücü askerleri incelenmeyecek.

 

--Lübnan, İsrail’in Hizbullah’ın telefon sistemine girdiğini iddia ediyor

Kudüs, Güney Lübnan’a istihbarat toplayan bir ekipman yerleştirdiğine dair herhangi bir açıklama yapmadı.

 

--Hamas: Kudüs anlaşmazlığını Ürdün İsrail konuşmalarından ziyade, savaş çözecek

Haremüşşerif’te şiddet, barış çabalarına sekte vuruyor. İsrail Parlamentosunun Arap milletvekiline göre, İsrail aşırı güçlerin El Aksa’ya saygısızlık ettiğini iddia ediyor.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
--Karaciç davası başlıyor
Binlerce Bosnalıyı öldürmekle suçlanan Sırp lider Radovan Karaciç'in yargılandığı dava Hollanda'nın Lahey kentinde başlıyor. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Karaciç'i savaş suçu işlemek, insanlığa karşı suç ve soykırım dahil 11 suçtan yargılayacak. Sırp lider Karaciç duruşmayı boykot edeceğini açıklamıştı.

 

DIE WELT
--Kaddafi Arap ülkeleri için atom bombası istiyor

Batılı ülkeler ile İran arasında süren nükleer tartışmaya Libya lideri Muhammer Kaddafi de katıldı. Kaddafi bütün Arap ülkelerinin atom bombası edinme haklarının olduğunu söyledi. Kaddafi atom bombasına özellikle de Filistin'in sahip olması gerektiğini belirtti. Gerekçe olarak ise İsrailin nükleer silahlara sahip olmasını gösterdi.

Haberin Devamı

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Güney Kore ekonomisi son yedi yıldaki en hızlı büyümesini gösterdi

Güney Kore'de ekonominin son yedi yıldaki en hızlı büyüme oranı, ülkenin merkez bankasının Lehman Brothers'ın iflasından sonra ilk defa faiz artırıma gideceği ile ilgili spekülasyonları artırdı.

 

--Avustralya Merkez Bankası 'Açık sözlülük politikası'nı geliştirecek

Avustralya Merkez Bankası politika yapıcıları ve yetkililer, merkez bankasının faiz artırımına gideceği ile ilgili spekülasyonlarına artarken, önümüzdeki haftalarda bir dizi açıklama ve ekonomik öngörü yayınlayacak.

 

--Citigroup ve Bank of America yöneticilerine ortalama 18 milyon dolar ödedi

ABD'de bankalara finansal krizden kurtulmak için vatandaşların vergisinden 90 milyar dolar aktarılırken, Citigroup ve Bank of America (BofA) geçen sene üst düzey yöneticilerine ortalama 18.2 milyon dolar ödeme yaptı.

 

CNBC

--ECB’den Noyer, bankaların yine kriz yaratan riskleri aldığını uyarısını yapıyor

Avrupa Merkez Bankası Geçici Yönetim Konseyi üyesi Christian Noyer, bankaların yine finansal krize neden olan riskleri aldığı uyarısında bulundu. Noyer bankaların, tacirlere ve yatırımcılara para dağıtmak yerine, ellerinde sermaye tutmaları gerektiğini söyledi.

 

--Madoff’un arkadaşı Picower, havuzda ölü bulundu

Polisler, tarihin en büyük dolandırıcılık skandallarından biri olarak bilinen Bernard Madoff’un ponzi oyunundan en fazla faydalanan kişi olan Palm Beach milyarderlerinden, hayırsever Jeffrey Picower’in Pazar günü evindeki havuzun dibinde ölü olarak bulunduğunu bildirdi.

 

--ABD’de resesyon sona erdi gibi, şimdi sırada ne var?

ABD’deki resesyonda büyük ihtimalle dip görülse de hükümetin iyileşmeyi hızlandırmak için daha fazla adım atması gerekliliği üzerine tartışmalar devam ediyor

 

CNNMONEY

--Borsalar, yeni bir ralli peşinde  

Beklenenden daha iyi olan kazançlar yatırımcılara güven verse de geçtiğimiz hafta borsa yine hız kaybetti. Yeni sonuçlar borsayı yeniden harekete geçirebilir mi?

 

--Capmark Financial iflas başvurusu yaptı

Ticari gayrimenkul şirketi Capmark Financial, Kohlberg Kravis Roberts & Co’nun da dahil olduğu birçok özel girişim sermayesinin yatırımlarını yok ederek, Pazar günü iflas koruması talebinde bulundu.

                                                                          

--Apple, nasıl Microsoft’a yaklaşıyor

Geçtiğimiz hafta, çeyreksel sonuçlarını açıklayan Apple ve Microsoft, borsa da iyi tepkiler aldı. Fakat şirketlerin büyüme oranlarının oldukça farklı olduğu görüldü.

 

 FORBES

--Çin'in artan tüketici tabanından faydalanmak

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ve Morgan Stanley'in Asya Başkanı Stephen Roach, Çin'in yıkılmak üzere olan sağlık ve emeklilik sistemlerini daha iyi bir duruma getirerek yaşlıların harcama yapmasını ve bu sayde iç talebi canlandırması gerektiğini söylüyor. Ancak bu gerçekten işe yarayacak bir öneri mi?

 

--Çin toparlanmaya rağmen gevşek para politikasına bağlı kalacak

Başbakan Yardımcısı Li Keqiang, Çin'de ekonomik toparlanmanın beklenenden daha iyi performans göstermesinin ardından konsolidasyon sürecine girdiğini söyledi. Li buna rağmen Çin'in etkin mali politika ve gevşek para politikasına bağlı kalacağını söyledi.

 

--'Çin + Güney Kore + Japonya'

Avrupa Birliği tipi bir Doğu Asya Birliği oluşturma fikri yeniden gündeme geldi. Bu hafta sonu, Güney-Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesine katılan devlet ve hükümet başkanlarının en çok konuştuğu konu bu oldu.

 

MARKETWATCH 

--Petrolün vadeli piyasadaki fiyatı Asya işlemlerinde 80 doların altına geldi

Ham petrolün vadeli piyasadaki varil fiyatı Asya işlemlerinde 80 doların altına indi. Fiyatlar, Çin'in Eylül ayı petrol talebinin artırmasına rağmen, işlemcilerin geçen hafta yaşanan yüzde 3.4 oranındaki artıştan sonra kâr realizasyonu gerçekleştirmesi nedeniyle yükselmedi.

 

--Japonya ve Çin borsaları yükseldi

Asya borsaları, ABD borsalarının Cuma günü yaşadığı düşüşe rağmen yükseldi. Bu yükselişte Güney Kore'de beklenenden iyi ekonomik veriler sonrası hisse senetlerinin değer kazanması etkili oldu.

 

--Avustralya: Çin ile ilişkiler düzeliyor

Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith, bir dönem Çin ile çelik üreticisi Rio Tinto çalışanlarını tutuklaması sonrasında yükselen tansiyonun azaldığını ve bu ülke olan ilişkilerin normalleştiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!