Buraya sponsor aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Buraya sponsor aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2010 14:08

Kapadokya bölgesindeki 10 bin yıllık Aşıklı Höyük'te ortaya çıkarılan iki özel yapının üzerine yapılacak koruma ve sergileme amaçlı çatı yapısına başlanabilmesi içinde acil sponsor arandığı bildirildi.

Haberin Devamı

AŞIKLI HÖYÜK'TEN KARELER

Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, yaptığı açıklamada, Aşıklı Höyük'ün Orta Anadolu ve Kapadokya'nın bilinen en eski yerleşimi olduğunu söyledi.

Aşıklı Höyük'ün 10 bin yıllık geçmişiyle Anadolu medeniyet tarihine ışık tuttuğunu belirten Özbaşaran, “Aşıklı Höyük, ilklere ev sahipliği yapmaktadır. Bölgedeki ilk yerleşme, ilk tarım, ilk madencilik, dünyada ilk beyin ameliyatı gibi teknolojik ve bilişsel gelişmelerin öncüsü Aşıklı Höyük'tür” dedi.

Aşıklı Höyük kazısına 1989 yılında başladıklarını ve bu yılki hedeflerinden birinin de koruyucu çatı yapısına başlanması olduğunu kaydeden Özbaşaran, şunları ifade etti:

“Kapadokya'nın 10 bin yıllık köyü Aşıklı Höyük'teki kazılarla ortaya çıkarılan iki özel yapının üzerine koruma ve sergileme amaçlı bir çatı yapısı yapılıyor. Üstlerinin örtülmesi planlanan yapılar, Aşıklı Höyük topluluğunun inançları ile ilgili faaliyetler için kullandıkları iki yapı. Bu yapılardan bir tanesinin duvarları iri kerpiç bloklarla örülmüş, taban ve duvarları kireç ile sıvanmış ve doğal kırmızı boyayla boyanmış. Diğer yapıda ise, taş ve kerpiç birlikte kullanılmış. Ortada açık bir avlusu bulunan bu yapının tabanı, kerpiç bloklarla döşenmiş. Orta Anadolu Bölgesi'nde bu denli eski, halkın ortak kullanımına açık böylesi özel bir yapı, henüz bilinmiyor.”

Haberin Devamı

Aşıklı Höyük'ün Konya'daki Çatalhöyük'ten bin yıl kadar daha eski olduğunu vurgulayan Özbaşaran, Aşıklı Höyük köyündeki bu özel yapıların korunarak, ziyarete açılması ve bu kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli olduğunu söyledi.

SPONSOR ARANIYOR

Aşıklı Höyük'te yapılacak koruyucu çatı yapısının projelendirme çalışmalarının tamamlandığını belirten Özbaşaran, “Aşıklı Höyük koruyucu çatı yapısı projesi Atölye Mimarlık; İstanbul tarafından yapıldı ve tamamlandı” dedi.

Konya Bölge Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeye ilk mali desteğin Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği'nden geldiğini vurgulayan Özbaşaran, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Kapadokya bölgesindeki 10 bin yıllık Aşıklı Höyük'te ortaya çıkarılan iki özel yapının üzerine yapılacak koruma ve sergileme amaçlı çatı yapısına ilk destek Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği'nden geldi. Ne var ki, Aşıklı Höyük Kazı ve Araştırma Ekibi olarak çatı yapısının inşaatına başlanabilmesi için acil ek mali desteğe ihtiyacımız var. Aksaray ve Kapadokya Bölgesi yetkililerinin, büyük şirketlerin ilgi ve desteğini bekliyoruz.”

Aşıklı Höyük'ün Kapadokya turizmine canlılık kattığını da açıklayan Özbaşaran, ziyaretçiler için yapılan açık hava müzesi niteliğindeki Arkeo-park'ta “Tarih öncesi Aşıklı Köyü”nün evlerinin çatıdan girilerek ziyaret edildiğini söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!