‘Buradayız Hatay’la eve dönüş hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

‘Buradayız Hatay’la eve dönüş hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2023 07:00

Büyük depremde en fazla hasarı alan Hatay, yaşanan göçle hayalet kente dönüştü. Doğma büyüme Hataylı olan Derya Gümüş Türkoğlu da akrabalarını, komşularını evlerine geri döndürmek için sosyal medyadan kurdukları ‘Buradayız Hatay’ oluşumunu derneğe dönüştürdü.

Haberin Devamı

HATAY, 6 Şubat gecesi yaşanan depremde en büyük hasarı aldı. Yaraların sarılmaya çalışıldığı kentten yaklaşık 700 bin kişi başka şehirlere göç etti. Ancak tamamı ilk fırsatta kentlerine geri dönmek istiyor. Bir grup Hataylı’nın sosyal medyada açtığı “Buradayız Hatay” hesabı ise derneğe dönüştü. Derneğin kurucularından Derya Gümüş Türkoğlu, deprem anına kadar gündelik sorunları dışında Hatay’da mutlu bir hayat sürdüklerini anlatarak, o gece yaşadıklarını şöyle ifade ediyor:

GÜN HİÇ AYDINLANMADI

“Evliyim, iki çocuğum var. 46 yaşındayım. Oğlum 17, kızım 10 yaşında. Deprem anında eşime kızıma ve oğluma sarıldım. O apartmandan çıkabildiğimize şükrediyoruz. Apartman tanınmaz hale geldi ama görevini yaptı ve yıkılmadı, ağır hasar aldı. Evden kendimizi kurtarıp karşı binanın tek kat haline geldiğini gördüğümde olayın boyutunu anladım. İşyerim yıkıldı. Cehennem gibi bir geceydi. O gece, gün aydınlanacak ve sevdiklerimizi göreceğiz, toparlanacağız diye düşünüyorduk. Ancak o tarihten beri gün bizim için aydınlanmadı. Dostlarımızı, sevdiklerimizi, akrabalarımızı kaybettik. Türkiye’de çok güzel yürekli insanlar var. Onlar bizi hayatta tutmak için büyük bir umuttu ama ne kadar umutlara tutunsak da biz o tarihte kaldık.”

Haberin Devamı

‘Buradayız Hatay’la eve dönüş hazırlığı
Derya Gümüş Türkoğlu

ÇARESİZLİKTEN GİTTİLER

Türkoğlu, “Hatay’dan herkesin gitmesi bizi çok endişelendiren bir durumdu” diyerek şöyle devam ediyor: “Bizim bir köy evimiz var ve o köy evinin önüne çadır kurduk. İnsanlar evlerinden çıktığında gidecek hiçbir yerleri yoktu. Buradan giden kimse, bu şehri bırakıp gidelim diyerek gitmedi. Çaresizlikten bu şehri terk etti insanlar. Benim dershanemin çalışanlarını düşünün, işini kaybetti, evini kaybetti. Hataylıların hepsinin gönül bağı baki ama tekrar fiziki bağını kurabilmek için işyerlerinin tekrar toparlanması lazım. Biz şunu biliyoruz; Hataylılar ilk fırsatını bulduklarında şehirlerine geri dönecekler ama bizim bunu hızlandırmak için bir şeyler yapmamız lazım.”

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYADAN KÖPRÜ

Bu fikirlerle “Buradayız Hatay” isimli oluşumu kurmuşlar:“İlk günlerde kardeşim Mehmet Ali Gümüş ile birlikte su ve çocuklara okul kitabı konusunda yardım toplamaya başladık. Ancak şehir tamamen yok olmuştu. Biz Antakyalıların pek çok farklı kültürel değeri vardır. Örneğin içtiğimiz kahve Hatay usulü öğütülmüştür, kaynatılmıştır ve çay bardağında içeriz. Kardeşim sosyal medyada bu kahvenin bir yerde satıldığını paylaşınca Antakyalılardan yüzlerce mesaj aldık, ‘Çok özledik’ diye. Bizi biz yapan ufak detaylardır. Yaşama dair basit ipuçlarının ne kadar değerli olduğunu fark ettik. ‘Hayat yavaş yavaş filizleniyor’ diyerek bunları paylaşmaya ve haber vermeye başladık. İnsanlar kahvecinin, künefecinin, baharatçının açıldığını görünce daha çok umutlandı.  Mallarını kurtarabilmiş esnaf bazen konteynerde bazen kaldırımda tekrar satış yapmaya başladı. Hatay’daki normalleşmenin esnaftan ve eğitimden başlayacağına inandık. Sosyal medya hesabımız ‘Buradayız Hatay’ dan yardımseverler ve esnaf arasında bir köprü görevi üstlendik. Bir şehri şehir yapan ayakkabıcı, terzi, dershane, bakkal, kumaşçı... Biz onları geri döndürürsek, Hataylıların geri dönmesine yardımcı olacak bir ortama katkı sunabileceğimizi düşündük.”

Haberin Devamı

‘Buradayız Hatay’la eve dönüş hazırlığı
20 kişilik ekiple yola çıkan dernek, Hataylıların dönüşünü hızlandırmak için projeler üretiyor.

İLK HEDEF ESNAF VE EĞİTİM

- 20 kişilik bir ekip olarak çıktıkları yolda dernekleştiklerini ve şimdi Hataylıların Hatay’a dönmesi için projeler üretmeye başladıklarını anlatan Türkoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan okulların dışında kalan kurs ve eğitim kurumlarını da yeniden ayaklandırmayı arzu ediyoruz. Esnaf ve eğitim meselesini ilk hedef haline getirdik. Zamanla bu dayanışma ağını büyütmeyi düşünüyoruz. Dernek olarak öğrencilere eğitim imkânı sağlayacak projeler ortaya koyacağız” diyor. Türkoğlu, Hatay’ın yeniden ayağa kalkma sürecinde etnik, mimari ve kültürel yapısının korunarak projeler ortaya konulması konusunda kontrol görevini üstleneceklerini de belirtiyor.

Haberin Devamı

‘Buradayız Hatay’la eve dönüş hazırlığı
 

BAKMADAN GEÇME!