Bunun adı vahset

Güncelleme Tarihi:

Bunun adı vahset
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2006 00:00

Çevre cehaleti, hoyratlık ve vicdansızlık nehirlerde, derelerde canlı bırakmadı. Sakarya Nehri’ndeki katliamdan sonra Karasu’da da binlerce balık öldü. Yörede yaşayanlar, katliamın Ilıca Şeker Fabrikası’nın pancar işlemeye başlamasından sonra yaşandığına dikkat çektiler.

KÜRESEL ısınma zaten sınırlı sayıdaki su kaynaklarını büyük oranda tehdit ederken, çevresel umursamazlık, hoyratlık, vicdansızlık, buralardaki canlı yaşamını da yok etme aşamasında. Türkiye; batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine, bu aymazlığın, bu tehlikeli gidişin pençesinde. Önceki gün, son aylarda kuraklık nedeniyle su seviyesinin düştüğü Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü Karasu İlçesi’nde binlerce ölü balık kıyılara vurdu; aynı durum, belki daha da kötüsü Erzurum’un Kandilli Beldesi’nden geçen Karasu Nehri’nde görüldü.

Fırat Nehri’nin önemli kollarından biri olan Karasu Nehri’nin geçtiği, Erzurum kent merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta, Kandilli Beldesi ile Aşkale İlçesi arasındaki bölümde toplu balık ölümleri meydana geldi. Ilıca Şeker Fabrikası’nın 25 Eylül günü kampanya dönemini başlatmasının ardından Karasu Nehri’nde balıkların zehirlenmesi, bu kurumla ilgili şüpheleri artırdı.

SU RENK DEĞİŞTİRDİ

Jandarma, yörede karaya vuran balıkların toplanarak yenilmesini önlemek amacıyla köylülere uyarıda bulunurken, çevre köylerde yaşayan vatandaşlar, şunları söylediler:

"Daha önceki yıllarda aynı yerde toplu balık ölümleri meydana gelmiş ve bunun suçlusu da şeker fabrikası çıkmıştı. Zaten onlar şeker pancarı alıp işlemeye başladılar, suyun rengi değişti. Tüm canlıları zehirleyerek öldürdüler. Yüreğimiz kan ağlıyor. Ayrıca burada her köylü hayvancılık yapıyor. Hayvanlara nehirde su içiriyoruz. Bu katlima neden olan kişilerin bulunup cezalandırılmasını ve Karasu’nun temizlenmesini istiyoruz. Toplu balık ölümünden sonra toplu hastalık meydana gelmesinden korkuyoruz."

Ilıca Şeker Fabrikası’nın Müdürü Turan Bastem ise tesisin çevreci olduğunu öne sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!