Bunga bunga değil ekonomi bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Bunga bunga değil ekonomi bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2011 00:00

Bütçe reform tasarısının geçmesi halinde istifa edeceğini açıklayan Silvio Berlusconi’nin, üçüncü iktidar döneminde seks skandalları ile tarihe kazındı. Ama İtalya Başbakanı’nı koltuğundan eden ünlü seks alemleri, dillere destan gafları değil, ülke ekonomisini boğazına kadar borca batırması oldu.

Haberin Devamı

Gafları ve skandallarıyla meşhur oldu

Berlusconi, skandalları, gafları, şakaları ve renkli kişiliğiyle sadece İtalya’da değil, tüm dünyada sıkça gazetelerin manşetlerinde yer aldı.

MÜSLÜMANLARI AŞAĞILADI: 10 yıl önce Batı ülkelerinin ‘üstün’ olduğu iddia ederken “Bizim medeniyetimiz, bir değer sisteminden oluşur ve bu sistemi kabul edenlere refah getirir, insan hakları ile dine saygıyı garanti altına alır. Bu saygı tabii ki Müslüman ülkelerde bulunmuyor” dedi.

İSPANYOL BAKANA KULAK: 2002’de bir AB toplantısı sonrasında aile fotoğrafı çekilirken İspanya Dışişleri Bakanı Josep Pique’nin başının arkasından iki parmağıyla kulak işareti yaptı.

FİNLİ BAŞKANA SARKTI: 2005: Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun ülkesinde kurulmasını isteyen Finlandiya Devlet Başkanı Tarja Halonen’i vazgeçirmek için “cazibesini”  kullandığını söyledi.

Haberin Devamı

BRONZ OBAMA: 2008’de ABD Başkanı seçilen Barack Obama için, “Yakışıklı, genç ve bronz tenli” dedi.

DEPREMZEDEYE TATİL TESELLİSİ: L’Aquila’da yüzlerce kişinin yaşamına mal olan 2009 depreminden sonra bölgeyi ziyaretinde depremzedelere “Bunu bir hafta sonu kampı gibi görebilirsiniz” dedi.

MERKEL’E ÇİRKİN SÖZLER: Telefon dinlemesine takılan bir konuşmasında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Sevişmek istemeyeceği kadar şişman” olduğunu İtalyancadaki en küfürlü ifadelerle dile getirdi.

Şövalye’nin sonu

17 yıldır İtalya siyasetinin baş aktörü olan “Şövalye” lakaplı Silvio Berlusconi (75), önceki akşam resmen sahneden ineceğini duyurdu. La Stampa konuşan Berlusconi, Euro bölgesi ülkelerinin çıkarılmasını istediği bütçe reform tasarısı meclisten geçerse ay sonunda başbakanlıktan istifa edeceğini, muhtemelen şubat ayında yapılacak erken seçimlerde de aday olmayacağını söyledi. Berlusconi demecinde kırgın olduğunu saklamadı, İtalyan siyasetinde yürütmenin gücünün aşırı zayıflatılmış olmasından yakındı. İşadamı politikacı, başta Kuzey Ligi olmak üzere koalisyon hükümetinin ortaklarını suçlayarak, “Beni, iktidarının son dönemini yaşayan Mussolini gibi, sadece tavsiye verir konumuna düşürdüler” dedi. Ancak Berlusconi iç politikayı işaret etse de onu asıl iktidardan eden dış piyasa güçleri oldu.

Haberin Devamı

Krizi hep küçümsedi

Berlusconi, 2008’de büyük seçim zaferi ile başlayan üçüncü iktidar döneminde dünyanın herhangi bir ülkesinde bir siyasetçinin kariyerini rahatlıkla bitirecek skandallara imza atmasına rağmen ayakta durabildi. Medya patronu, ‘bunga bunga’ partilerinde reşit olmayan bir fahişe ile seks yaptığı iddiasıyla hâlâ yargılanıyor. Ayrıca hakkındaki iki yolsuzluk davası sürüyor. Gaflarıyla sık sık dünya gündemine geldi. İngiliz The Economist dergisi onu kapağına “Bütün İtalya’yı düzen adam” olarak taşımıştı. Yine de 2013’te yapılacak seçimlere kadar iktidarını sürdürebileceğini düşünenlerinin sayısı az değildi.

Ne var ki İtalya’nın milli gelirinin yüzde 120’sine ulaşan borçlar, Berlusconi’nin başbakanlığına son noktayı koydu. AB’nin baskısıyla aldığı önlem paketlerini güçlükle parlamentodan geçirdi. Ama her oylama zayıf koalisyonu çöküşe bir adım daha yaklaştırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!