'Bulgaristan Türkiye'nin AB üyeliğine fiyat biçmesin'

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristan Türkiyenin AB üyeliğine fiyat biçmesin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2010 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan’ı Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş sürecini yerinden edilenler için tazminat ödenmesi meselesine bağlamasını eleştirdi.

Haberin Devamı

Dün Sofya’ya yaptığı bir günlük ziyaret sırasında “24 Saat” gazetesine bir röportaj veren Başbakan Erdoğan, “Mülk iddialarını Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) girişiyle ilişkilendirmek, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki iyi ilişkileri belirleyen dostluk ve işbirliğinin ruhuna aykırıdır” dedi.

 

Türkiye ve Bulgaristan arasında 1925’de imzalanan anlaşmayı hatırlatan Erdoğan, tarafların toprak ve mülk kayıplarının değerinin belirlenmesi üzerinde karara varıldığını ancak tazminatın hiçbir zaman ödenmediğini belirtti.

 

Erdoğan, “Ankara’da 1925’te imzalanan dostluk antlaşması kapsamında, sorun tarafların 1912-1925 yılları arasında edindikleri topraklardaki iddialarını geri çekmeleriyle çözülmüştür. Türkiye, yerinden edilme meselesiyle alakalı olarak ortaya çıkan ve anlaşma kapsamında olmayan mülk meselelerinin ortak bir komisyon tarafından değerlendirilmesini kabul etmiştir” dedi.

 

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliğinin, bölgede istikrar alanını genişletip güvenliği garantileyerek, birliğe faydalı olacağı yönündeki inancının altını çizdi.

 

"BİZİM MUHATABIMIZ SOFYA HÜKÜMETİDİR"

Türkiye’nin Bulgaristan’daki etnik Türk partisi Haklar ve Özgürlükler Hareketi’ne, özellikle seçimler zamanında, mali ve lojistik destek verdiği yönündeki suçlamaların kendisine sorulması üzerine, “Bulgaristan-Türkiye ilişkileri açısından bakıldığında bizim muhatabımız Bulgar hükümetidir. Bir kez daha Türkiye’nin Bulgaristan’la ilişkilerinde hiçbir parti ya da kuruluşu aracı olarak görmediğin altını çizmek isterim” dedi.

 

Bulgaristan’ın Yurtdışındaki Bulgarlar Dairesi’nden sorumlu devlet bakanı Bozhidar Dimitrov, bu yıl başlarında Türkiye yerinden edilenler için milyarlarca euro tazminat ödemezse, Ankara’nın AB üyelik başvurularını engelleme tehdidinde bulunarak büyük bir gürültü koparmıştı.

 

Haberin Devamı

Türkiye tartışmaya çok sert yanıt verdi.

 

BULGAR DIŞİŞLERİ'NDEN ILIMLI YAKLAŞIM

Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Marin Raykov, gerginliği düşürmek adına, bir veto tehdidi olmadığını ve Sofya’nın Bürksel-Ankara diyalogu bağlamında AB’nin aldığı bütün kararları desteklediğini söyledi.

 

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, 1925’te imzalanan anlaşma doğrultusunda, 1983 yılında sınır dışı edilen Bulgarların geride bıraktığı mülklerin toplam değerinin 10 milyar dolar olduğunu iddia etti.

 

Ancak Bakan Dimitrov, yıllar süren inatlaşmaların sonucu olarak, Sofya’nın bu paranın iki katını talep etmeye hakkı olduğunu öne sürdü.

 

Türkiye’nin AB üyelik görüşmeleri 2005 yılında başladı, ancak süreçte çok az ilerleme kaydedildi.

 

Haberin Devamı

Bulgar haber ajansı Novinite'ın "Erdogan: No Need for Bulgaria to Put Price on Turkey's EU Membership" başlıklı haberinden derlenmiştir.

 

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!