Bulgar vizesi meclise taşınıyor

Güncelleme Tarihi:

Bulgar vizesi meclise taşınıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2007 11:29

Haberin Devamı

SILA Yolu üzerindeki Bulgaristan’ın Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarına uyguladığı vize çilesini şimdi daha da sertleştiren kararına karşı Avrupa’daki Türk kökenli milletvekilleri harekete geçti. Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili SPD’li Vural Öger ile Yeşillerli Cem Özdemir konuyu Avrupa Parlamentosu gündemine taşıyacaklarını açıkladı.

 

 

 

/images/100/0x0/55eaa0eef018fbb8f88c7a5f
Cem Özdemir konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Avrupa Parlamentosu gelecek hafta açılıyor. Oturumlar başlar başlamaz bunu Avrupa Parlamentosu'nun gündemine getireceğim. Aynı şekilde Avrupa Parlamentosu'ndaki Bulgaristan milletvekili arkadaşlarla da bu konuyu konuşacağım. Onların da bu konuya el atmaları gerektiğini düşünüyorum. Bulgaristan ile Türkiye arasındaki komşuluk ilişkileri gayet iyi. AB artık Türkiye’ye sınır oldu. O açıdan yeni bir duvarın Bulgaristan Türkiye sınırında kurulmasının bir anlamı yok. Bulgaristan AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına transit vize uygulamasını kaldırmalı. Bunun yanı sıra Schengen Vizesi tanınmalı, Türkiye’den işadamlarına kolaylık sağlanmalı. Bu tamamen Bulgaristan’ın elinde. AB Bulgaristan’a AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına vize uygulayacaksınız diye bir şart koymadı.”

KABUL EDİLEMEZ

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaa0eef018fbb8f88c7a61
Sosyal Demokrat Parti SPD’den Avrupa Parlamentosu milletvekili Vural Öger ise şöyle konuştu: “Avrupa’da yaşayan Türkler'in hepsinin hiçbir şekilde vize almadan Bulgaristan’dan geçebilmeleri lazım. Meclis Salı günü açılıyor. Bu konuda Avrupa Parlamentosu'nda hemen çalışmalara başlayacağım. Ben zaten Dışişleri komisyonundayım. Orada konuyu hemen gündeme getireceğim. Bu konuyla ilgili olarak komisyona bir önerge vereceğim. Türk vatandaşlarının eziyet çekmemesi gerekir. Burada bir boşluk var. Ben bu sorunu yaz ayına kadar halledeceğimizi düşünüyorum. AB ülkelerinde her zaman makul kararlar alınmıştır. Geçici olarak zorluklar olmuş olsa bile en sonunda aklı selim daima galip gelmiştir. Yüzbinlerce insanın geçtiği bir ülkede bu tip vize işlemlerinin uygulanması hem idari hem de zaman açısından büyük bir sorun. Kendileri açısından da bir sorun. İnsanlar işinden gücünden olacak. Randevu alıp gidecek. Böyle saçma şey olmaz. Bu her türlü mantığa aykırı. Bunu kabul etmek mümkün değil. Ben bu konuda Bulgaristan’ı da ikna edeceğimizi ve sorunu Brüksel’de çözeceğimizi düşünüyorum. Ben ümitliyim. Bu konuyu aynı partiden olduğumuz sayın Dışişleri Bakanı Steinmeier’e de götüreceğim.”

ATLAR BULGARİSTAN’A GİDERİM

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaa0eef018fbb8f88c7a63
Sosyal Demokrat Parti SPD’den Federal Meclis milletvekili Lale Akgün ise bu uygulamanın kaldırılması için gerekirse Bulgaristan’a gideceğini açıkladı. Akgün şöyle dedi: “Bu konunun üzerine mutlaka gidilmesi gerekir. Çünkü bu çok ciddi bir konu. Bu uygulama Bulgaristan temsilcilikleri önünde çok büyük yığılmalara yol açar. Türk vatandaşları vize almak için işinden izin alıp temsilciliklere gitmek zorunda kalır. AB ülkelerinde oturma ve çalışma izni olanlara transit vizenin kalkması gerekir. Benim 16 Ocak tarihinde Bulgaristan Büyükelçisiyle bir görüşmem var. Bu görüşmemde konuyu gündeme getireceğim. Ben hatta bu konuyu görüşmek için atlayıp Bulgaristan’a bile giderim. Bulgaristan’dan ben sorumluyum. Bu sorunu gelecek bir ay içinde halletmemiz lazım. Bu sene Kuzey Ren Vestfalya’da tatil erken başlayacak. Bu nedenle pek fazla vaktimiz yok.”

BAŞBAKAN’A GİDERİM

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaa0eef018fbb8f88c7a65
Demokratik Sol Parti Federal Meclis milletvekili Prof. Hakkı Keskin de olayı önce Bulgar yetkililerle görüşeceğini, bu uygulamanın kabul edilemeyeceğini söyledi. Prof. Keskin şöyle konuştu: “Ben öncelikle Bulgaristan’ın bu uygulamasını doğru bulmadığımı söylemek istiyorum. Ben Sol Partinin AB’nin genişlemesinden sorumlu milletvekiliyim. Bulgaristan ve Romanya’nın AB üyeliği için parti adına mecliste konuşmaları ben yaptım ve bu iki komşu ülkenin AB üyeliğini destekledim. Ben şu anda Türkiye’deyim. Bugün (dün) dönüyorum. Bu konuyu döner dönmez hemen Bulgaristan Büyükelçisiyle görüşeceğim. Ayrıca Bulgaristan Başbakanı ile diyaloğum var. Bu uygulamanın kaldırılması için derhal kendileriyle görüşme isteyeceğim. Bu uygulamanın bizim açımızdan kabul edilir yanı olmayacağını, AB’de yaşayan Türkler için vize uygulamasının doğru olamayacağını söyleyeceğim, Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşları için de eskiden olduğu gibi sınırlarda vize verilmesini isteyeceğim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!