Bugün 11’inci Cumhurbaşkanı

Güncelleme Tarihi:

Bugün 11’inci Cumhurbaşkanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2007 00:00

Haberin Devamı

Sezer duruşu

Bugün cumhurbaşkanı seçilmesi kesin olan Abdullah Gül, dün başbakanlığı ve bakanlığı boyunca hiç beklemediği kırmızı ışıkta durarak Sezervari bir duruş sergiledi.

Dışişleri’ne veda etti

Arkadaşlarıyla vedalaşmak için son kez Dışişleri Bakanlığı’na giden Gül’ün aracı, trafik polisinin yolu açmasına rağmen, yayalara ve diğer araçlara yol vererek yeşil ışığın yanmasını bekledi.

TÜRKİYE, bugün yeni cumhurbaşkanını seçecek. Abdullah Gül, bugün TBMM’de yapılacak 3’üncü tur seçimlerinde Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı olacak. Gül ant içtikten sonra Anıtkabir’e çıkacak. Protokol gereği 101 pare top atışı yapılacak ve akşam tüm yurtta kamu kurumları ve ordu karargáhları aydınlatılacak.

/images/100/0x0/55ea6d34f018fbb8f87f2951

TBMM Genel Kurulu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üçüncü turu için bugün 15.00’de toplanacak. Abdullah Gül, Sabahattin Çakmakoğlu ve Tayfun İçli’nin yarışacağı 3. turda, 276 oy alan aday, cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

SEREMONİ BAŞLIYOR

Asıl seremoni bundan sonra başlayacak. Oturuma, yemin törenine kadar ara verilecek. Gül, henüz yemin etmese de cumhurbaşkanı seçildiği için ’Cumhurbaşkanlığı başyaverliği’ tarafından devralınacak. Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan ’11. Cumhurbaşkanının göreve başlaması törenleri’ başlıklı genelgeye uygun hareket edecek.

AYAKTA KARŞILANACAK

Gül, saat 17.45’de yemin töreni için TBMM’ye forsu kapalı olan Cumhurbaşkanlığı makam aracı ile Cumhurbaşkanlığı Başyaveri eşliğinde gelecek. Gül, ’En yaşlı başkanvekili’ olan Eyüp Cenap Gülpınar tarafından askeri törenle karşılanacak. Şeref kapısından TBMM’ye girecek olan Gül’ü, burada TBMM Başkanı Köksal Toptan devralacak. TBMM Genel Kurulu’na girerken ayakta alkışlanacak olan Gül, and içmek için kürsüye geçecek.

EŞİ GELMEYECEK

Gül, tıpkı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi koyu renk elbise ile yemin edecek. Yemin törenini oğulları Emre ve Ahmet izleyecek ancak, eşi Hayrünnisa Gül, TBMM’de bulunmayacak.

TEŞEKKÜR KONUŞMASI

And içme sona erdikten sonra TBMM’ye Cumhurbaşkanlığı forsu çekilecek ve top atışı yapılacak. Gül, Genel Kurul’da kısa bir teşekkür konuşması yapacak.

GECE AYDINLATMA

Gül, daha sonra yine Gülpınar eşliğinde salondan ayrılacak. Gül’ün aracına törenden sonra fors takılacak. Askeri törenle Meclis’ten ayrılacak olan Gül, Anıtkabir’e gidecek. Bu programa göre, "törenlerin yapılacağı günün akşamı, tüm yurtta kamu kurumları ve ordu karargahlarında aydınlatma" yapılacak. Ankara’da 101 pare top atılacak.

DEVİR TESLİM BUGÜN

Bugün Meclis’te gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında Sezer’in Köşkten ayrılma saati de belli oldu. Sezer, saat 19.30’de görevini Gül’e devredecek. 45 derneğin bir araya gelmesiyle oluşan Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’ni temsilen bir topluluk, Sezer’e sevgi gösterisinde bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!