Bucak Aşireti uyuşturucu işinde

Güncelleme Tarihi:

Bucak Aşireti uyuşturucu işinde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Raporda, Bucak Aşireti'yle ilgili bölüm bulunuyor. Bu bölümde, aşiret-devlet ilişkisinin mahalli düzeyde kalmayıp Ankara'ya uzandığı belirtiliyor ve operasyonların Bucak ailesi tarafından planlanması sonucu, devlet kontrolünün zayıfladığı belirtiliyor. Bucak Aşireti'yle ilgili bölüm şöyle:

1- Bucak aşiretinin kontrolündeki bölgeler mahalli güvenlik güçlerinin operasyonları tamamen Bucak aşiretine devretme eğilimine girmesi, operasyonların aşiret ileri gelenlerince planlanması ve uygulanması bölgede devlet kontrolünün zayıflamakta olduğunu da ortaya koymuştur.

2- Aşiret mensuplarınca ilçe merkezinde gelişi güzel ateş açılması, bazı şahısların güvenlik güçlerinin bilgisi dışında evlerinden alınıp sorgulanmaları, 29.11.1993 tarihinde Siverek'te bazı işyerlerinin Bucaklılar tarafından taranması, 7.12.1993 günü Siverek yakınlarında iki teröristin ölü ele geçtiği olayda yakalanan ve yer göstermesi gereken Hatun Taşkaya adlı milisin, Bucakların otosunda trafik kazası sonucu üç aşiret mensubu ile birlikte ölmesi Bucak aşiretinin bölgedeki Kırvar, Karakeçili gibi aşiretlerin de hakimiyeti altına alma girişimleri, aşiretin kontrol dışı gelişimini ortaya koyar mahiyettedir.

YASADIŞILIĞA HOŞGÖRÜ

3- Kaçakçılığa adı karışanlara müsamahalı davranılmış, silah talepleri büyük ölçüde yerine getirilmiş, hatta havaya ateş ederek yaptıkları gövde gösterileri hoşgörüyle karşılanmıştır.

4- Keza, Bucak-Devlet ilişkileri mahalli üst düzey temaslarla sınırlı kalmamış, zamanın Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve OHAL Valisi Ünal Erkan ile çok samimi ilişkiler geliştirilmiştir. (Aşiret reisinin siyasi ilişkileri nedense zikredilmemektedir.)

5- Diğer taraftan aşiret mensuplarından uyuşturucu ve silah kaçakçılığına adı karışanların sayısal olarak fazlalığı dikkat çekmektedir.

6- Öte yandan Bucak aşireti ile ileri gelenlerinin devletten toplu veya aylık para aldıkları hakkında bir belirlememiz mevcut değildir. Gönüllü korucular da aşiretten para aldıklarını da kesinlikle beyan etmemektedirler.

7- Ancak aşiret gelirlerinin özel ve gönüllü korucuların istihdamında kullanıldığı bir vakıadır. Başka bir deyişle aşiret varlığını ve yapısını muhafaza için PKK ile yaptığı silahlı mücadeleyi devlete çok iyi pazarlayabilmiş, yasadışı davranışlarını da bu sayede örtebilmiştir.

8- Susurluk Olayını müteakip devlet kuruluşları nezdindeki itibarı bir ölçüde sarsılan Bucak camiası ile yöresel ilişkilerin daha ihtiyatlı sürdürüldüğü gözlenmektedir.

9- Sedat Bucak İl Jandarma Alay Komutanı Albay Seral Saral'dan jandarma bölgesinde illegal adam alma yetkisi istemiştir'' cümlesi bölgede güvenlik güçlerinin operasyonları tamamen Bucak Aşireti'ne devratma eğilimine girmesi, operasyonların aşiret ileri gelenlerince planlanması ve uygulanması Bucak Aşireti'nin bölgedeki Kırvan, Karakeçili gibi aşiretleri de hakiliyeti altına alma girişimleri, kaçakçılığa adı kanışanlara müsümülı davranılması, silah taleplerini büyük ölçüde yerine getirilmesi, aşiret mensuplarında uyuşturucu ve silah kaçakçılığına adı karışanların sayısal olarak fazlalığı, korucubaşı Adil Akpirinç'in yüklü miktarda eroinle yakalanması'' gibi ifadeler Bucak aşiretinin durumunu yansıtmaktadır.

ÖZEL BİR ÇALIŞMA GEREKLİ

10- Aşiretin, aşiret yöneticilerinin devletle ilişkilerinin gözden geçirilmesi, yasadışı tüm iş ve işlemlerin özel bir çalışmayla ortaya konması gerektiği düşünülmektedir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!