Bu yıl dünya petrol talebi beklenenden az artacak

Güncelleme Tarihi:

Bu yıl dünya petrol talebi beklenenden az artacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 12:39

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yüksek fiyatlar ve dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD ile diğer sanayileşmiş ülkelerdeki yavaş büyüme nedeniyle, dünya petrol talebinin bu yıl beklenenden az yükseleceğini bildirdi.

IEA'nın aylık Petrol Piyasası Raporu'na göre, geçen ay yüzde 1,5 artacağı tahmin edilen yıllık küresel tüketim, yüzde 1,2 yükselişle günlük 1,03 milyon varil artacak. Bu rakam daha önceki tahminlerden günlük 230 bin varil daha az.
Çin ve Orta Doğu başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin petrol talebinin yüzde 3,7 artarak, bu yıl günlük 1,4 milyon varil olacağı belirtilen raporda, bu yıl ilk çeyrekte Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nda (OECD) ticari petrol stoklarının günlük 200 bin varil azaldığı kaydedildi.

Petrol fiyatlarının IAE'nın son aylık raporundan bu yana yüzde 12 arttığına ve bu ay başında ham petrolün varil fiyatının, bir yıl önceye göre ikiye katladığına dikkat çekilen raporda, ABD'nin petrol talebinin bu yıl yüzde 2,1 düşüşle günlük 20,4 milyon varil olacağının tahmin edildiği ifade edildi.

Temel sorunun yukarı yönlü hareketinin nasıl durdurulacağı olduğu vurgulanan ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) fiyatların yükselmesini önlemek için petrol üretimini ve yatırımları desteklemesi çağrısında bulunulan raporda, OPEC'in hızla daha fazla petrol sağlayacağı konusunda açık bir işaret vermesiyle bu süreci başlatabileceğine dikkat çekildi.

PETROL FİYATLARI 124 DOLARIN ALTINDA

Bu arada uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı Haziran ayı teslimi 99 sent gerileyerek 123,24 dolar oldu. ABD ham petrolünün varil fiyatı geçen hafta Cuma günü arz kaygıları ve spekülatif satın almalar nedeniyle 126,27 doları görmüştü.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 88 sent azalışla 122,03 dolar oldu.
Petrol fiyatlarının düşüşünde dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi Çin'in petrol ithalatının geçen ay düşmesinin, bu ülkenin petrol talebine ilişkin kaygıları artırmasının da etkisi oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!