Bu yasa oportünist

Güncelleme Tarihi:

Bu yasa oportünist
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2012 00:00

Hürriyet, Fransız Senatosu’nda Çarşamba günü yapılan kapalı oturumda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin “anayasaya aykırılıktan Genel Kurul’da görüşülmemesini” kararlaştıran Anayasa Komisyonu tutanaklarına ulaştı. 57 sayfalık Komisyon Raporu’na göre oturumda teklifin “anayasaya aykırı olduğu, parlamentoların mahkeme olmadığı” görüşünde birleşildi. Senatörler arasında özetle şu konuşmalar yaşandı:

Haberin Devamı

Tamamıyla anayasaya aykırı

- Corinne Bouchoux (Yeşiller) Eğer burada herkes soykırımı tanıyorsa neyi tartışıyoruz? Bu yasa ne işe yarayacak? Yasa üzerindeki oportünizm (ahlaki değil, fırsatçı, çıkarcı davranış) izleri birçok arkadaşımızı rahatsız etmektedir. Parlamentonun itibarını zedeleyen ve ulusal sınırları dışında olanlar için yasa yapmaya kalkan bu metni reddetmeliyiz.

- Jean Yves Leconte (PS) Bütün bu anayasaya aykırılık ve seçim oportünizmi eleştirilerinin yanısıra Türkiye ile Fransa ilişkileri de dikkate alınmalı. Ben bu oylamaya katılmayacağım.

- Nicole Borvo Cohen-Seat (Hıristiyan Demokrat –CRC- Grubu) Soykırım Fransa’da güçlü oy desteğiyle kabul edilmiştir. Ama bu yasayı Cumhurbaşkanı’nın seçim öncesi neden getirdiğini herkes bilmektedir. Bu kötü yöntem son derece hassas olan bu konuda bizim işimizi zorlaştırıyor. Unutmayın ki Senato’da geçtiğimiz Mayıs ayında UMP bunu reddetmişti.

Haberin Devamı

Yasamayı kötüye kullanmak

- Catherine Tasca (Muhafalefetteki Sosyalist Parti PS) Bu yasa, gerçek anlamda yasama işlevini kötüye kullanmaktır. Üstelik tarihçi ve araştırmacıların çalışmalarını da tehdit etmektedir.

- Jean Jacques Hyest (4 Mayıs’ta reddedilen yasanın raportörü- İktidardaki ‘Halk için Birlik Hareketi’ UMP) Geçen yıl bu yasa oybirliği ile reddedilmişti. Avrupa Parlamentosu bu konuda parlamento kararı aldı, yasa yapmadı. Üstelik mevcut yasalar yeterli. Bu tamamiyle anayasaya aykırı.

Dayatmaları kabul edemeyiz

- Jacques Mezard (Sol grup Demokrat ve Sosyal Avrupa Topluluğu RDSE) Unutmayın ki bizler yasa yapıcılarız ve bu yasa reddedildi. Bize bu tür bir yasayı yeniden dayatmalarını kabul edemeyiz. Meclis Başkanı Accoyer’in parlamentoların bu konuda yasa yapamayacağı şeklindeki raporunu okumak yeterli.

- Esther Benbassa (İstanbul kökenli Senatör- Yeşiller Grubu) Tarihçi olarak 1908-1920 arasındaki çalışmalarımda soykırımı doğrulayan pek çok belge ile karşılaştım. Soykırımı tanıyan birisiyim. Ama bugün önemli olan bu sorunun Türkler tarafından çözülmesidir. Türkiye’de yaşayan ve endişeyle bizi izleyen Ermeni toplumunu da unutmayın. Bırakın Türkler kendi tarihlerini yazsın.

Haberin Devamı

Bir dönemin politikası

- Alain Anziani (PS) Eğer bu yasa temel haklar için getiriliyorsa, öncelikle bizim Cumhuriyetimizin temel hukukuna saygı göstererek başlanmalı. Bu yasa, güçlerin ayrılığı ilkesine aykırı. Bir dönemin politikası ve gündemine göre, iktidardaki çoğunluğa göre parlamento her dönem farklı kararlar alır ki, bu tehlikeli.

- Pierre Yves Collombat (RDSE) Yasa Cumhuriyetimizin temel değeri olan ifade özgürlüğüne vahim bir darbe vuruyor. Bu yasanın kabulü demokratik özgür rejim için bir geri adım olur. Ülkemizde ırkçılık ayrımcılık zaten cezalandırılmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!