Bu Türk sesini dünyaya duyuracak

Güncelleme Tarihi:

Bu Türk sesini dünyaya duyuracak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2006 00:00

Bilgisayarla müzik olayıyla ilgilenen birçok kişinin yolu eninde sonunda enstrüman sentezcisi adı verilen yazılımlarla çakışmıştır. Bu yazılımlar, karmaşık matematik modellemeler veya dalga tabloları aracılığıyla farklı enstrümanların seslerinin taklit edilebilmesini veya yepyeni enstrümanlar hazırlanabilmesini mümkün hale getiriyorlar. Tamamen bir Türk tarafından hazırlanan enstrüman sentez yazılımı olan SynthMaster, bu alanda ağırlığını koymaya hazırlanıyor.

11 yıllık geçmişin meyvesi

SynthMaster’in geliştiricisi olan Bülent Bıyıkoğlu, programın geçmişinin 1995 yılına kadar uzandığını belirtiyor. Bıyıkoğlu, projeyi ilk olarak o yıl PC World dergisinin açtığı "Altın Disket" yarışmasına katılmak için hazırlamış ve bu çalışmasıyla ikinciliği elde etmiş. Ardından üniversite son sınıfta EffectsMaster adlı ses efekti motorunu hazırlayan Bıyıkoğlu, çalışmalarının İnternet’te dikkat çekmesi üzerine PG Music’ten teklif almış ve bu alanda çalışmak üzere Kanada’ya yerleşmiş. Ardından Amerika’nın ses işleme alanında isim yapmış firmalarından Digidesign’da uzun yıllar çalışan Bıyıkoğlu, 2004 yılında SytnthMaster’i şekillendirmeye başlamış.

Amerika’da adını Mozart’ın meşhur Türk Marşı (Alla Turca) bestesinin opus numarası olan KV331’den alan KV331 Audio isimli bir şirket kuran Bıyıkoğlu, projenin arabiriminin düzenlenmesi ve farklı platformlara uyumluluğunun sağlanması için Muziktek.com adresindeki forumlarda yazışan Türk katılımcılardan da büyük destek gördüğünü belirtiyor. Profesyonel ve amatör müzisyenlerin bir araya gelerek fikir ve deneyimlerini paylaştıkları Müziktek forumlarında yer alan kullanıcıların büyük desteğini gören proje, şu anda Bülent Bıyıkoğlu (genel tasarim ve
/images/100/0x0/55eb6921f018fbb8f8bf54e9
programlama), Umut Derviş (arayüz ve Web tasarım), Selçuk Ergen (demo şarkılar ve beta test), Teoman Pasinlioglu (ses tasarımı) ve Aykut Şahlanan’dan (ses tasarımı) oluşan bir ekiple ilerliyor.

DENEMESİ ÇOK KOLAY

SynthMaster, DXi, RTAS ve VSTi enstrümanlarını kullanabilen hemen her programa uyum sağlayabildiği gibi, aynı zamanda tek başına bir yazılım olarak da çalışabiliyor. Bu sayede SynthMaster’i denemek isteyen kullanıcılar parametrelerle özgürce oynayarak kendi enstrümanlarını oluşturabiliyor, diledikleri efektleri ekleyebiliyor, hazır sesler üzerinde değişiklik yapabiliyor ve ürettikleri sesleri MIDI klavyeleri olmasa dahi bilgisayar klavyesi yardımıyla dinleyebiliyorlar. SynthMaster aynı zamanda dışarıdan gelen ses kaynaklarını da işleyebiliyor. Örneğin mikrofon yardımıyla kendi sesinizi veya Line-in girişinden bağladığınız bir enstrümanı programa yönlendirebiliyor, bu seslere farklı efektler ekleyebiliyor ve bağladığınız enstrümanları çalarken SynthMaster’da oluşturduğunuz sesleri kullanabiliyorsunuz.

Bıyıkoğlu, SynthMaster’in deneme sürümünün sitenin yenilenen tasarımıyla birlikte birkaç gün içinde hazır hale geleceğini ve dileyen herkesin programı KV331Audio İnternet sitesinden indirebileceğini söylüyor. Program hakkında detaylı bilgi, örnek parçalar, deneme sürümü ve sistem gereksinimleri için www.kv331audio.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!