'Bu trenin rotası haklar ve özgürlükler'

Güncelleme Tarihi:

Bu trenin rotası haklar ve özgürlükler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2011 14:45

Hürriyet Hakkımızdır Treni, yeni yolculuğuna başlıyor. Başkent Ankara’dan yola çıkacak olan Hürriyet Treni için tarihi Ankara Garı’nda bir tören düzenlendi.

Haberin Devamı

ANKETE HEMEN KATILIN

HÜRRİYET TRENİ YOLA ÇIKIYOR / Foto Galeri

 

TÖRENE KATILANLAR

 

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara Valisi Alaattin Yüksel, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de katıldı.

 

HÜRRİYET TRENİ YENİ YOLCULUĞUNA BAŞLIYOR / WEB TV

 

VUSLAT DOĞAN SABANCI: ROTASI HAKLAR VE ÖZGÜRLÜKLER

 

Halen devam eden törenin açılış konuşmasını Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı yaptı. Sabancı, konuşmasına ‘’Bugün buradan bir tren kalkıyor ama 97 yıl önce de başka bir şehirden bir gemi kalktı. Bu geminin yolu kısa ama üstlendiği misyon uzundu. İçindeki olağanüstü yolcu Mustafa Kemal’di. Tarihin en önemli savaşını başlatmak için Samsun’a gitti’’ sözleriyle başladı.     

 

Haberin Devamı

Sabancı, Cumhuriyet’in 10. yılında Atatürk’ün 10 yılda büyük işler başardığını belirtirken, ülkenin de demir ağlarla örüldüğünü söylediğini hatırlattı.

 

Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet Treni’nin de yolculuğuna Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık eden bu tarihi gardan başladığına dikkat çekerek, trenin ülkenin dört bir yanındaki, doğusunda batısında, kuzeyinde güneyinde yer alan istasyonlara uğrayacağını belirtirken, 'bu trenin yolculuğunda üniter devletin çağdaş tüm renklerini kat edeceğini' söyledi.

 

Sabancı, ''Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya hazırlanıyoruz. Ama vatan dediğimiz coğrafya sadece kalkınmış ekonomiden ibaret olmuyor. O ülkenin aynı zamanda mutlu insanların bir arada yaşadığı bir ülke olması gerekiyor. Bu ülkeyi insanların özgürce yaşadığı, düşüncelerini korkusuzca ifade edebildiği, aile içi ve sokakta dayağın olmadığı, engelli insanların hayat karşısında kendini engelsiz hissedebildiği sıcak insan bağlarıyla örmeliyiz'' diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Hürriyet Treni’nin Türk’ü, Kürdü, Sünnisi, Alevisi, Doğulusu, Batılısı ile bu duyguları paylaşmak istediğini belirten Sabancı, her trenin bir rotası olduğunu, Hürriyet Treni’nin rotasının ise haklar ve özgürlükler olduğunu vurguladı. Trenin yolculuğu boyunca halkın yeni parlamentodan beklentilerini de ifade etme fırsatı bulacağını söyledi.

CEMİL ÇİÇEK: ÇAĞIMIZ HÜRRİYET ÇAĞI


Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de konuşmasına Hürriyet treninin uğruna yola çıktığı hak ve özgürlüklere değinerek başladı. Çiçek, çağımız Hürriyet çağı hak ve özgürlük çağı” dedi. Türkiye’nin yakın bölgesinde de hak ve özgürlük arayışları olduğunu hatırlatan Cemil Çiçek, ancak isim vermeden BDP’nin başlattığı sivil itaatsizlik hareketlerini ve terör eylemlerini eleştirdi.  Çiçek, “Hak ve özgürlük talepleri ancak hak ve özgürlükler ortadan kaldırılmadan talep edilmelidir.” dedi.

Haberin Devamı


Türkiye’de de hak ve özgürlük talepleri bulunduğuna dikkat çeken Çiçek şöyle konuştu:


“Ancak hak ve özgürlük taleplerinizi C4 taleplerinize bağlarsanız, molotofkokteyli haline getirip bunu çocukların ellerine verirseniz olmaz. Barış ve özgürlük taleplerinizi plastik patlayıcıyla ambalajlayıp, alışveriş merkezlerinde patlatırsanız bu olmaz. Bu çağ dışılıktır bu terördür.”

Çiçek terörün bir insanlık suçu olduğunu ancak bu suça karşı uluslar arası dayanışma ve işbirliğinin yeterince olmadığını söyledi. Terörle mücadelede destek verilmeyen ülkelerin başında ise Türkiye’nin geldiğini vurguladı. Çiçek, “Kimsenin alınmasına da gerek yok. Biz sadece hava bulutlu diyoruz. Bunun altında bir şey eklemek isteyen varsa o kendi yorumudur. Biz başka da bir şey söylemiyoruz.”

Haberin Devamı

Çiçek, Hürriyet treninin seçim dönemindeki bu yolculuğunun önemli olduğunu belirtirken, buradan gelecek talep ve dileklerin yeni dönemde hükümetin yol haritasını oluşturacağını söyledi.

 

KARAMAN: TREN ÖNCELİKLİ HAL ALDI

 

TCDD Genel Müdürlüğü Süleyman Karaman da yaptığı konuşmada Hürriyet Treni'nin 2008'de insan hakları, 2009'da çocuk hakları için yola çıktığını, bu yıl ise ''Türkiye ne istiyor?'' sorusuyla halkla buluşacağını vurguladı. Trende bir çocuk tiyatrosu bulunacağını, ayrıca TCDD'nin Türkiye'de Cumhuriyet'in 100. yılındaki hedeflerini içeren bir vagonun da yer alacağını vurgulayan Karaman, ''Son yıllarda sosyal sorumluluk projelerinde tren öncelikli bir hal aldı'' dedi. Karaman, halen Ankara-Eskişehir hattında çalışan hızlı trenlere yakında Konya'nın da ekleneceğini belirterek, ''Çok yakında Ankara'dan Konya'ya sadece 75 dakikada gitme imkanına kavuşacağız. Keza Ankara ile Sivas'ı 2 saate indirecek olan hızlı tren hattımızın da inşaatı başarıyla devam etmektedir. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te 10 bin yeni hızlı tren hattı yapılması, 4 bin de konvansiyonel hat yapılması hedefi sadece bizi değil tüm toplumu heyecanlandırmaktadır'' diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Trenin ülkenin kalkınmasında da önemli işlevi bulunduğunu vurgulayan Karaman, ''Cumhuriyetin ilk yıllarında sinemayla, tiyatroyla, baloyla, piyanoyla, klasik müzikle tren sayesinde tanışan kentlerimiz bugün de sosyal sorumluluk projeleriyle dünyaya başka pencerelerden bakmayı öğrenmektedir.'' diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!