Bu topraklarda yaşanan acı benim acım

Güncelleme Tarihi:

Bu topraklarda yaşanan acı benim acım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2011 00:00

Çorlu’da dünyaya gelen ve 72 yıl önce ilkokul öğrencisiyken arkadaşından borç olarak aldığı 10 kuruşu Erzincan’daki depremzedelere yollayan İsrailli işadamı İsak Pinhas, bu kez Van’a yardım elini uzattı. 1000 depremzede ailenin bir aylık peynir ihtiyacını karşılamak üzere Van’a 4,5 ton peynir gönderdi.

Haberin Devamı

72 yıl önce Çorlu’da daha ilkokul öğrencisiyken arkadaşından 10 kuruş borç alarak Erzincan depreminde yıkılan okulun yapımı için gönderen İsrailli İsak Pinhas, bu kez işadamı olarak Van’da yaşayan depremzedelere yardım elini uzattı. “Türkiye, benim vatanım. Çorlu’ya ve arkadaşıma borcumu ödemek istiyorum” diyerek Van için kollarını sıvayan 82 yaşındaki İsak Pinhas ve eşi Furtuni Pinhas, Van’da 1000 ailenin bir aylık peynir ihtiyacını karşılamak üzere 4,5 ton peynir gönderdi.

1939 yılında Erzincan depremi sırasında parası olmadığı için kız arkadaşından 10 kuruş borç alarak yardım yapan İsak Pinhas, 2 yıl önce de bu borcu ödemek üzere doğduğu Çorlu’ya 3 milyon TL’lik bir okul yaptırdı. İsrail’de peynircilik yapan Pinhas, Van depremini duyar duymaz, 1000 ailenin bir aylık peynir ihtiyacını karşılayacak 4,5 ton peyniri yola çıkardı. Peynirler Pazar günü Van’da olacak.

Haberin Devamı

Türkiye vatanım

Bugün İsrail’de yaşayan ama Türkiye ile bağını koparmayan İsak Pinhas, “Türkiye benim vatanım. Yahudiyim, ancak Fransa’ya gittiğim zaman Türkiye’ye geldiğimdeki gibi hisler duymuyorum. Türk’üm. Bu vatan benim, burası toprağımdır. Bazıları başka şekilde düşünebilir. Bazıları bunu anlar, bazıları anlayamaz. Ancak, topraklarımda yaşanan bir acı benim acımdır” diyor.
Çıkarıldıkları Türk vatandaşlığına 2004’te yeniden geçen Furtuni ve İshak Pihnas, kendi adlarını taşıyan bir vakıf kurarak öğrencilere ve ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzatıyorlar. Türkiye’ye olan bağlılıklarından vazgeçmeyen Pinhas çifti, her yıl 25 çocuğun okul masraflarını karşılıyorlar.  5 yaşında babasını, 13 yaşında da büyükbabasını kaybeden İsak Pinhas, daha sonra kendi işini kurdu. 20 yaşında Furtuni ile evlenerek İsrail’e yerleşen İsak Pinhas, İsrail’in en büyük peynir tüccarlarından biri oldu. Doğduğu yer olan Çorlu ve Türkiye’yi bir türlü unutmayan İsak Pinhas, 1989’da ilk kez eşi Furtuni ile Türkiye’ye geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!