Bu skandal Bush'un başını ağrıtır

Güncelleme Tarihi:

Bu skandal Bushun başını ağrıtır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 01:39

ABD Başkanı George W.Bush'un da nurtopu gibi bir skandalı oldu. Başkan'ın kamuoyu desteğinin tavan yapması üzerine Demokratlar, ara seçimler öncesinde Enron'un iflasını kaşımaya başladılar.

Enrongate nedir:

ABD'nin 7'inci büyük şirketi Enron, karlarını şişirerek ayakta durmaya çalıştı. Ancak hisseleri tepetaklak olunca tarihin en büyük iflasına imza attı. Binlerce kişi işsiz kaldı.

Bush niye zan altında:

Enron'un seçimlerde Bush'un en büyük para kaynağı olması kuşku yaratıyor. Kanun dışı bir durum olup olmadığını araştırmak için 3 ayrı soruşturma başlatıldı.

Dünyanın en büyük iflasına imza atan Enron enerji şirketi, ‘‘petrol kabinesi’’ diye anılan Bush Yönetimi'ni başını ağrıtmaya başladı. Karlarını şişirerek ayakta kalmaya çalışan ancak hisselerinin tepetaklak olması üzerine geçen Aralık ayında iflasını açıklayan Enron Şirketi ile Bush Yönetimi arasında kanun dışı bir bağlantı olup olmadığını araştırmak için üç ayrı soruşturma başlatıldı.

BUSH'UN PARA MUSLUĞU

Elektrik santralleri, doğalgaz ve su dağıtım şirketleri olan Enron'un 90 dolar olan hisseleri, bir yıl içinde 90 cente vurdu. Şirket iflasını açıkladı. Yaklaşık 6 bin çalışan işsiz kaldı. Enron'un kural dışı yollardan yatırımlar yaparak iflasına yol açan finansal sorunları örtbas ettiği ileri sürülüyor.

Enron yöneticileri, seçim kampanyasında Bush'un bir numaralı mali destekçisiydi. Cumhuriyetçi Parti'ye Enron'dan 623 bin dolar destek sağlandığı biliniyor. Enron CEO'su Kenneth Lay, Bush'un Teksas'tan arkadaşıydı ve geçen yıl da Başkan'ın enerji danışmanları arasında yer aldı. Lay'in Bush'un enerji politikalarını belirleyen Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile de 6 kez görüştüğü, geçen sonbaharda da Hazine ve Ticaret Bakanları ile şirketin yaşadığı ekonomik zorluklarla ilgili görüştüğü belirtildi.

Biri Kongre'de olmak üzere başlatılan iki soruşturmaya şimdi üçüncüsü eklendi. ABD Adalet Bakanlığı da Enron'un iflasını soruşturma kararı aldı. Enron iflası, Başkan Bush'u sürekli olarak petrol ve enerji sektörü ile bağlayan rakip Demokrat Parti'nin eline koz vermiş oldu. Demokratlar, enerji politikalarında petrol ve enerji şirketlerinin ne derecede rol oynadığını ortaya çıkarmak istediğini belirtiyorlar. Nitekim, petrol şirketlerinin baskısı yüzünden Bush'un radikal İslamcılar'ı desteklediği halde Suudi Arabistan'ın üzerine gidemediği söyleniyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!