Bu sene elmayı pahalı yiyeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Bu sene elmayı pahalı yiyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 12:36

Karaman'da elma hasadı sona ererken, soğuk hava depoları da tamamen doldu. Soğuk hava depolarının kısa sürede dolması, kışın fiyatların yüksek olacağının işareti olarak yorumlanıyor.

Haberin Devamı

Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, elma üreticisi için verimli geçen bir üretim sezonundan sonra elma hasadının tamamen sona erdiğini belirtti.

Karaman'daki soğuk hava depolarının da tamamen dolduğunu kaydeden Yılmaz, “Karaman'da elma satın alan tüccarların yanı sıra ekonomik olarak dayanma gücü olan birçok üretici de elmasını soğuk hava deposuna koydu. Bu yıl Karaman'da bahar ayında meydana gelen hafif don olayı doğal olarak elma ağaçlarındaki meyveleri seyreltti. Bu nedenle, alınan ürün iri ve kaliteli” dedi.

Bunun yanında küresel ısınmadan dolayı ülke genelinde elma üretiminde düşüş yaşandığını, depolardaki elmanın elde kalması gibi bir durumun söz konusu olmadığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Karaman'daki modern soğuk hava depolarının kapasitesi 60 bin ton civarında. 40 bin ton da 'kara depo' dediğimiz ilkel depolar var. Bu depoların tamamı dolu olduğu gibi ilimizden başka illerdeki depolara da binlerce ton elma gittiğini biliyoruz. Hasat bittikten sonra kimse elindeki ürünü satmak istemiyor. Bu durum şimdiden üçüncü, dördüncü sınıf elmaların bile semt pazarlarında yaklaşık 1 YTL'den satılmasına neden oluyor. Bu kış, elma, en pahalı meyve olarak sofralara gelirse, bu kimseyi şaşırtmasın. Soğuk hava depolarının elmayla dolması kışın fiyatların yükseleceği anlamına gelir. Kış aylarında elma fiyatının semt pazarlarında 1.5-2.5 YTL, lüks marketlerde ve manavlarda ise 4 YTL'ye kadar satılacağını tahmin ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!