Bu okulda öğrenciler 35 öğretmenler 14 ülkeden

Güncelleme Tarihi:

Bu okulda öğrenciler 35 öğretmenler 14 ülkeden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2004 22:49

MEF Eğitim Kurumları bünyesindeki 'Uluslararası Okul'da, Türkiye'de yaşayan yabancıların çocukları okuyor. Eğitim dilinin İngilizce olduğu bu okula kayıt yaptırmak için, yabancı pasaportuna sahip olmak gerekiyor. Okulda 35 ülkeden 172 çocuk, 14 ülkeden
44 öğretmen bulunuyor. Eğitim ise tamaman 'global'.

Bu okulda tam 35 farklı ülkenin çocukları okuyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocuklara 14 ülkeden gelen 44 öğretmen eğitim veriyor. Okula kayıt olmanın şartı ise 'yabancı pasaportuna sahip olmak'.

MEF Eğitim Kurumları bünyesindeki Ortaköy'de bulunan 'Uluslararası Okul'da, Türkiye'de yaşayan yabancıların çocukları okuyor. Eğitim dilinin İngilizce olduğu okulda, çocuklar 'global' eğitim görüyor.

Öğrenciler, farklı ülkelerde öğretim dönemlerinin farklı tarihlerde olması nedeniyle yılın herhangi bir gününde kayıt yaptırabiliyor. Okulun sömestr tatili Christmas'ta yapılıyor. Aralarda yarı dönem tatilleri bulunuyor.

Öğrencilerin büyük çoğunluğunun ebeveynleri, Türkiye'de iş için bulunuyor. Çocukların anne-babaları çoğunlukla uluslararası banka, yatırım şirketleri, oteller, turizm şirketleri, konsolosluklar, üniversiteler ve havayolları şirketlerinde çalışıyor.

KÜLTÜR SORUNU YAŞANMIYOR

Okulda Uluslararası Bakalorya (IB) programı uygulanıyor. Program, anasınıfı-beşinci sınıf, altı-10'uncu sınıflar ve 11-12'nci sınıflar olmak üzere üç aşamadan oluşuyor.

Okulun anasınıfında 23, ilkokulda 73, ortaokulda 45, lise programında ise 31 öğrenci okuyor. Okulun öğretmenleri Avustralya, Yeni Zelanda, Fransa, Kanada, ABD, İngiltere, Costa Rica, Maroco, Fas'ın da aralarında bulunduğu toplam 14 farklı ülkeden.

Öğrencilerin 29'u ABD, 19'u İngiltere, 15'i Kore, 9'u İtalyan, 8'i Almanya, 8'i Hollanda, 7'si Japonya, 6'sı Kanada'dan. Okuldaki diğer öğrenciler ise İsveç, İsrail, Norveç, İspanya, Danimarka, Arnavutluk, Fransa, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Avustralya, Azerbaycan, Malezya, Kosta Rica, Rusya, Kıbrıs, Çin, Pakistan, Irak, Fas, İrlanda, Yugoslavya, Macaristan, Gürcistan ve Tayvan'dan gelmiş.

Uluslararası okulun lise müdürü Leman Tuay, çocukların farklı uluslardan olmalarından kaynaklanan bir sorun yaşamadıklarını belirterek, ‘‘Uluslararası olmaya o kadar açıklar ki, farklı dil ve kültürlerden oldukları için neredeyse hiç sorun çıkmadı‘‘ diyor.

OKUL DİREKTÖRÜ KANADALI

Okul Direktörü John Potter, Kanadalı. Beş yıl önce Türkiye'ye gelmiş. Başka bir uluslararası okulda iki yıl çalıştıktan sonra üç yıl önce bu okulda görev yapmaya başlamış. Potter, daha önce Endonezya'daki bir Amerikan Uluslararası Okulunda çalışmış. Uluslararası bir okulda görev yapmanın çok ilginç olduğunu söylüyor: ‘‘Bazı öğrenciler dört dil konuşabiliyor. Farklı alışkanlıklar ve bakış açıları kazanmamı sağlıyorlar. Onlardan çok şey öğreniyorum. Mesela, Malezyalı öğrenci yüzünden Malezya'ya gitmek isteyebiliyorum. Burada global öğrenciler yetişiyor.‘‘

Okulun velilerinden ABD'li Monica Obst, Türk eşinin dokuz yıldır Türkiye'deki bir aile danışmanlığı şirketinde çalıştığını söylüyor. Daha önce birçok ülkede yaşadıklarını anlatan Obst, ‘‘Uluslararası eğitim Türkiye'deki gibi ezberci değil. Bu nedenle tercih ettik‘‘ diyor. 16 yaşındaki oğlu Denis Murat Obst ise, okulunun dil bakımından çok avantajlı olduğunu ve İngilizce, Almanca ve Türkçe konuşabildiğini söylüyor.

Velilerden Jane Sougstad, annesinin Türk, eşinin ise ABD'li olduğunu anlatıyor. Sougstad, uluslararası bir okulu tercih etmelerinin nedenini ‘‘Kızımın Türk kültürü almasını istiyorum ancak Türk eğitimi almasını istemiyorum‘‘ sözleriyle açıklıyor. 13 yaşındaki kızı Erin ise, ‘‘Sadece bir ülkeyle sınırlı olmamak, daha global olmak çok iyi. Burada diğer ülkelerin kültürlerine saygılı olmayı öğreniyoruz‘‘ diyor.

ÖĞRENCİLER DÜNYAYI GEZİYOR

BEN HONG KONG'DA KARDEŞLERİM FRANSA'DA DOĞDU
Erin Mc Combe (6 yaş): Babam İngiliz, annem ABD'li. Ben Hong Kong'da doğdum. Kardeşlerim Fransa'da doğmuş. Türkiye'ye 2003 yılının Mart ayında geldik. Babam burada bir bankada çalışıyor. Türkiye'yi çok sevdim. En çok jimnastik ve müzik derslerini seviyorum. En sevdiğim arkadaşlarım Japon, Hindistanlı ve Danimarkalı. Farklı ülkelerden arkadaşlarımın olması çok güzel.

HİNDİSTAN’DAN GELDİK FRANSIZCA KONUŞUYORUM

Malavika Madan (6 yaş): Babamın işi nedeniyle 2003 yılının Eylül ayında Türkiye'ye geldik. Burada bir ilaç şirketinde çalışıyor. Daha önce Hindistan'da yaşıyordum. Bu okulun en çok arkadaşlıklarını sevdim. Biraz Fransızca ve çok az Türkçe konuşabiliyorum.

JAPONYA’DAN DUBAİ’YE SONRA DA TÜRKİYE’YE GELDİK

Madoka Takashima (6 yaş): Türkiye'ye bu yılın Ocak ayında geldik. Japonya'lıyım. Buraya gelmeden önce, Dubai'de yaşıyordum. Orası çok sıcaktı. Orada da uluslararası okula gidiyordum. Burada en çok beden eğitimi dersini ve öğretmenimi seviyorum. Öğretmenim Hollandalı. Türkiye'de en çok sevdiğim yer ise evim.

İSTANBUL'DAKİ ÖZEL ULUSLARARASI OKULLAR

MEF Uluslararası İlköğretim Okulu ve Lisesi (Beşiktaş)

Özel İstanbul British International School (Beşiktaş)

İstanbul International Community School (Büyükçekmece)

Özel Bahçeköy Uluslararası ilköğretim Okulu (Sarıyer)

Özel İstanbul British International School (Sarıyer)

Özel Park Uluslararası İlköğretim Okulu (Üsküdar)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!