Bu mezarlıkta adsız bebekler yatıyor

Güncelleme Tarihi:

Bu mezarlıkta adsız bebekler yatıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

MEZARLIKLAR MÜDÜRÜ: ISLAH EDECEĞİZ

Mahalle sakinlerinin anlattığına göre çevre sağlığını tehdit eden derme çatma mezarlığı kaldırmak isteyenler, tepkiyle karşılaşmış. Hatta tehdit edilmişler. Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Ahmet Seyit Olgun ise bebek mezarlığından biz aradığımızda haberdar oldu. Yetkilileri bölgeye göndererek, inceleme yaptıran Olgun, arazinin sahibini araştırdıklarını ve anlaşma halinde, 6 dönümlük arsayı mezarlık olarak ıslah edeceklerini söyledi.

HIDIR KOÇ (Ziya Gökalp Mahallesi Muhtarı)

Bir yıl önce öğrendim

Mezarlığın çevresinin duvarla çevrilmesini ve artık gömü yapılmamasını istiyoruz. Bu insanlar mağdur edilmeden, bölgenin ıslah yollarını araştırıyoruz. Ayrıca bizim mezarlık sorunumuz var. Bu tabii ki isteyenin ölüsünü istediği yere gömmesine gerekçe olamaz. Ancak Büyükşehir Belediyesi'ne mezarlık yeri için başvurduk. Cevap bekliyoruz.

HALİDUN ÖZBATUR (Küçükçekmece Belediye Başkanı)

Halkı uyardık

Böyle bir yerden haberim yoktu. Mahalleye giderek, yaşayanlara yaptıklarının suç olduğunu anlattık ve bu alana bir daha gömü yapmamalarını konusunda uyardık. Buranın ıslah edilmesi için Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ile görüşüyoruz.

Burası İstanbul'un sanayi merkezi İkitelli'nin tam göbeği. İkitelli Ayazma Mevkii. İmarı olmayan onlarca evin dizildiği bölgenin tam ortası ise bebek mezarlığı. Ayazma Mevkii'nde, ne Mezarlıklar Müdürlüğü'nün, ne de diğer yetkililerin bildiği, hiçbir kayıtta yer almayan onlarca minik beden yatıyor. Mezarlığın ne adı, ne kaydı var.

Onlar, doktor yüzü görmeden büyüdükleri anne karnından, evlerde ilkel usullerle yapılan doğumlarla günışığına çıkar çıkmaz göçmüşler dünyadan. Bir bölümü de birkaç gün kalabilmiş dünyada. Ne doğum kağıtları olmuş, ne de nüfus kağıtları. Sonra, doktor parası bile vermekten aciz aileleri mezarlık parası da bulamadığı için buraya gömülmüşler.

Anne babaların oluşturduğu bu mezarlıkta, şimdi baş ve ayak uçlarında birer taş, tahta ya da briketle yatıyorlar. Hayatta kalmayı başarmış çocuklar mezarlığın hemen yanında oyun oynuyor. Bazen de hüzünle bakıyorlar, yaşama şansı bulamayan küçük kardeşlerine. Mezarlık, mahallenin tam ortasında olduğu için yol olarak da kullanılıyor.

Bunlar çevrede yaşayanların anlattıkları. Ancak, parasızlık ve cahillik nedeniyle bebeklerini kendi oluşturdukları mezarlığa gömerek, suç işleyenlerin, büyükleri buraya gömmeye kalkışmamaları da dikkat çekiyor. Çevre sağlığını tehdit eden derme çatma mezarlığı kaldırmaya çalışanların, büyük tepkiyle karşılaştığı hatta tehdit edildiği de mahallenin diğer bölümlerinde yaşayanların anlattıkları. Çevrede yaşayanlar, sadece mahallede yaşayanların değil, diğer ilçelerdeki akrabalarının ölen bebeklerinin de bu mezarlığa gömüldüğünü iddia ediyor.

Olimpiyat Köyü’nün karşısı

Ayazma Mevkii, dünyanın en ünlü sporcularını İstanbul'da ağırlayabilmek için hazırlanan Olimpiyat Köyü'nün tam karşısı, açılışını çocuk mezarlığı Cumhurbaşkanlığı döneminde Süleyman Demirel'in yaptığı Keresteciler Sitesi'nin tam yanı. Seçim dönemlerinde adayların gidip oy istedikleri, vaatlerde bulunduğu Ayazma Mevkii'nde çevreyi tehdit eden bu mezarlığa kimse el atmamış bugüne kadar.

Ayazma Mevkii'nde gecekondulaşma 15-20 yıl önce başlamış. Bu tüyler ürperten mezarlık ise 12-13 yıl öncesine dayanıyor.

Ayazma Mevkii'nin bağlı olduğu Ziya Gökalp Mahallesi Muhtarı Hıdır Koç, mezarlıktan bir yıl önce haberdar olduğunu söylüyor. Bu tür yerleşimlerin gözyumulduğu için her yıl büyüdüğüne dikkat çeken Koç, şunları anlatıyor:

‘‘Bu mezarlığın biran önce ıslah olmasını, çevresinin duvarla çevrilmesini ve artık buraya gömü yapılmamasını istiyoruz. Bu insanlar mağdur edilmeden, bölgenin ıslah yollarını araştırıyoruz. Ayrıca bizim mezarlık sorunumuz da var. Bu tabii ki isteyenin, ölüsünü istediği yere gömmesine gerekçe olamaz. Ancak Büyükşehir Belediyesi'ne mezarlık yeri için başvurduk. Cevap bekliyoruz.’’

Küçükçekmece Belediye Başkanı Halidun Özbatur ise bebek mezarlığından, Hürriyet'in soruları üzerine haberdar oldu. Ayazma Mevkii'ne giderek, incelemeler yapan Özbatur, ‘‘Böyle bir yerden haberim yoktu. Mahalleye giderek, yaşayanlara yaptıklarının suç olduğunu anlattık ve bu alana bir daha gömü yapmamaları konusunda uyardık. Buranın ıslah edilmesi için Mezarlıklar Müdürlüğü ile görüşüyoruz’’ dedi.

Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Ahmet Seyit Olgun da Ayazma Mevkii'ndeki mezarlıktan Hürriyet'in soruları ile haberdar oldu. Yetkilileri bölgeye göndererek, inceleme yaptıran Olgun, arazinin mülkiyet sahibini araştırdıklarını ve bir ihtilaf çıkmaması halinde, yaklaşık 6 dönümlük arsayı mezarlık olarak, ıslah edeceklerini söyledi.

Mahallenin durumu

Bir kısmı arazi tapusu üzerinde, bir kısmı hazine arazisi üzerinde yapılan kaçak binalara, devlet elektrik ve telefon götürmüş. Ana cadde asfaltlanmış. Şimdi de neredeyse 1 metrelik toprak yollara, sokak adı almaya çalışıyorlar. Ama bu mahallede yaşayanlar hálá yaz-kış çamaşırlarını mahalle çeşmesinde yıkıyor. Burada oturan kadınların neredeyse tümü soğuk sularla içiçe yaşadığı için ya kadın hastalıklarından ya böbrek hastalığından şikayetçi. Ayazma Mevkii'nde Erzurum'dan, Kars'tan, Ordu'dan Böngöl'den, Muş'tan, Van'dan, Tokat'tan gelenler var. Başakkent'in yanı başında, evlerin üzerinde kurulduğu arazi toplu konuta ayrıldığı için her an bir yıkımı bekleyen Ayazma Mevkii'de yaşam kendi raconuyla sürüp gidiyor, kimse farkında olmadan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!