'Bu kötü rüyadan uyanmak dileğiyle'

Güncelleme Tarihi:

Bu kötü rüyadan uyanmak dileğiyle
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2015 07:03

Gazeteci Ahmet Hakan'a yapılan çirkin saldırının ardından birçok kişi ve kurum tepkilerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu - CHP Genel Başkanı: Saldırı kabul edilemez. Basın ve ifade özgürlüğünü engellemeyi amaçlayan tehditler ve hukuk dışı eylemler fiziki şiddete dönüşmüştür. Lanetlenmesi gereken bu şiddetin son olmasını diliyorum.

MHP Genel Başkanı:
Sarayda millete pusu planları kurup Meclis’teki konuşmasıyla ahlaki ve vicdani tükenmenin dibini boylayanla istikbal olmaz. Bu kafa yapısının tahakkümü altındaki bir ülkede gazeteciye saldırılar normal, söz ve düşünce hürriyetine operasyonlar sıradan görülür. Gözü dönmüş ve tembihlenmiş eşkıyalar tarafından Ahmet Hakan’a yapılan saldırıyı lanetliyorum.

Selahattin Demirtaş - HDP Eş Genel Başkanı:
Aylardır gazeteciler ismen hedef gösteriliyor. Hedef gösterenler hakkında işlem yapılmıyor. Siyasi yönlendirme bu işin temel sorumlusudur. Cumhurbaşkanı, Başbakan, AKP sözcüleri ve milletvekilleri isim vererek bu gazetecileri alenen hedef gösterdi.

Kenan İpek -Adalet Bakanı: Failleri gereken cezayı çekeceklerdir.

Ömer Çelik -AK Parti Sözcüsü: Gazeteci Ahmet Hakan Coşkun’a yapılan çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Şiddet, kayıtsız şartsız reddedilmelidir.

Haberin Devamı

Yalçın Akdoğan -Başbakan Yardımcısı: Basına şiddeti kınadığımız gibi, şiddetin kaynağını çarpıtarak üretilen nefret söylemlerini de kınıyoruz.

Numan Kurtulmuş -Başbakan Yardımcısı: Gazetecilere saldırıyı nefretle kınıyorum. Olayın mahiyeti bütün açıklığıyla ortaya çıkarılacaktır.

Bülent Arınç -Eski Başbakan Yard: Gazetecilere, yine kendi camialarından, eski-yeni medya patronlarından ya da gazetecilerden tehdit gelmesi de ayrı bir facia. Bu kötü rüyadan bir an önce uyanmamız dileğiyle.

Sezgin Tanrıkulu -CHP Genel Bşk Yard: Gazeteciyi döverim diyeni kurultay divanına alan, hedef gösteren yandaşların sırtını sıvazlayan kim ise siyasi fail de odur.

Enis Berberoğlu -CHP Genel Bşk Yard:
Cinayet romanlarında katil suç mahalline dönünce yakalanır. Hürriyet’i basanlar, şimdi ‘Vallahi hiç alakamız yok’ diye ilk bağıranlar.

Koray Aydın -TBMM Başkanvekili: Saldıranlarla birlikte, azmettirici siyasiler, köşelerinden ölüm tehdidinde bulunanlar ve bütün bunları soruşturmayanlar da hesap vermelidir.

Melih Gökçek -Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı: Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Geçmiş olsun Ahmet.

Mustafa Destici BBP Genel Başkanı: Ahmet Hakan’a bu saldırı Türkiye adına utanç vericidir. m Doğu Perinçek -Vatan Partisi Genel Başkanı: Yurttaşlarımızı basınımızla dayanışmaya çağırıyoruz.

Haberin Devamı

Bu kötü rüyadan uyanmak dileğiyle
Basın özgürlüğü ve rüyadan uyanmak

İşte faşizm bu

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu: İşte faşizm bu. Lider, konuşmalarından, yazdıklarından rahatsız olduğu birini halka yaptığı bir konuşmada hedef gösterir, gerisini azgın çeteler yapar. Hürriyet’e iki kere saldırıldı, siyasi iktidar ve devletin en üstündekiler bu saldırıyı kınamadı.

Ankara Barosu Başkanlığı:
Ahmet Hakan’ın başına gelen bağıra bağıra gerçekleşti.

İstanbul Barosu Başkanlığı: Ahmet Hakan’ın yazdığı gazetenin iki kez saldırıya uğraması, saldırıya en yüksek düzeyde çıkarılan davetiyenin mazrufudur.

TÜSİAD: Basın organlarının binalarına başlayan saldırıların basın mensuplarının darp edilmesi aşamasına varması son derece kaygı uyandırıcıdır. Basın organları ve mensuplarını da içine alan tehditkar ve kasvetli atmosferin nasıl kontrolden çıkabileceğine örnek olan bu elim saldırının sadece faillerinin değil, varsa azmettiricilerinin de ortaya çıkarılması acil bir ihtiyaçtır.

Haberin Devamı

Bu kötü rüyadan uyanmak dileğiyle

Türkiye şiddet dilinden kurtulsun

HÜRRİYET Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, saldırının ardından dün Ahmet Hakan’ı evinde ziyaret ettikten sonra şunları söyledi: “Türkiye’de şiddetin, tehdidin bu kadar pervasızca bu kadar kolay söylenebilmesi ve her gün tırmanması çok çok üzücü. Çok üzgünüz ve umuyorum ki bu olay şuraya getirsin Türkiye’yi; artık herkes bu tehdit dilini bıraksın. Türkiye bu tehdit ve şiddet dilinden kurtulsun. Bu şiddet, hiçbirimizi iyi bir yere götürmüyor.

Haberin Devamı

ÜZÜNTÜYLE İZLİYORUZ KORKMUYORUZ

Maalesef aileme, yöneticilere, yazarlarımıza çok ciddi tehditler yapılıyor. Bir takım medya, her gün bir köşe yazarı, bir televizyon kanalında çıkıp çok kolayca tehditler savurabiliyor. Terörist diyorlar, başka şey diyorlar... Ama sonunda işte hepimizi üzen bir olay gerçekleşiyor. Bunlar hedef gösterme, şiddeti kışkırtma ve körükleme... Umuyorum ki artık bir son olsun. Bundan sonra bütün siyasileri de iş dünyasını da sivil toplum örgütlerini de şuna davet ediyorum; bu dili bırakalım. Çünkü her tehdidi yapan töhmet altında kalır.”
Vuslat Doğan Sabancı, bir habercinin “Bu tehditlerden sonra korkuyor musunuz? Çünkü artık yerini fiili olarak şiddete bıraktı” sorusu üzerine de şöyle konuştu:
“Biz bunları üzüntüyle izliyoruz ama korkmuyoruz. Korkarak bu işi yapamayız. Biz gazeteciliğimizi yapıyoruz. Olduğumuz yolda yürümeye devam ediyoruz ve Allah’a güveniyoruz. Her şeyden önce hukukun işlemesi lazım. Bugün buraya gelenler (saldırganlar), uzun zamandan beri Ahmet Hakan’ı takip ediyorlarmış. Burada kafede pazartesi günü gelip beklemişler. Daha sonra televizyon kanalından çıkarken görüntüleri var. Takip edip buraya gelmişler. Şimdi bunların cezalarını çekmesi lazım. Hukukun, savcıların bu tehditleri savuranlara önlem alması lazım. Biz tekzipler yapıyoruz bu yayınlar durdurulsun, diye ama maalesef tekzip kararlarını çıkartamıyoruz. Bütün toplumu, siyasilerimizi, yargımızı herkesi hassas olmaya davet ediyorum.”

Haberin Devamı

Bu kötü rüyadan uyanmak dileğiyle

Avrupa Konseyi: Kışkırtıcılar cezasız kalmasın

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’a yapılan saldırıya Avrupa Konseyi sert tepki gösterdi. Saldırıyı güçlü şekilde kınadığını ifade eden Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Türk yetkililere bu saldırıyı tam olarak soruşturma ve saldırganları adalet önüne çıkarma çağrısı yaptı. Jagland, Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerin gazetecileri koruma ve kışkırtıcıların cezasız kalmasını önleme yükümlülüğünü hatırlattı.
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü Brüksel’de AB yöneticileriyle yapacağı temaslar sırasında basına yönelik baskı ve gazetecilerin güvenliğinin gündeme getirileceğini söyledi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilat (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic de, “Yetkililerin saldırganları ve saldırının arkasındakileri hızla adalet önüne çıkarmak için elinden geleni yapmasını ısrarla tavsiye ediyorum. Bu saldırıyla ülkedeki eleştirel gazeteciliğe ve özgür medyaya da saldırıldı” dedi. (Güven ÖZALP / BRÜKSEL)

Bu kötü rüyadan uyanmak dileğiyle
Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan Ahmet Hakan açıklaması: Kınıyorum

Kazanılamayacak bir savaş

- ABD Büyükelçiliği: Gazetecileri şiddet ile korkutmayı amaçlayanlar, kazanılamayacak bir savaş vermektedirler. İfade özgürlüğü kaba kuvvet ile susturulamaz.
- İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore: Ahmet Hakan’a yapılan saldırı kabul edilemez. Şiddetle kınıyorum, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kimse görüşlerinden dolayı tehdit edilemez, şiddet göremez. Basın-ifade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin en önemli aracıdır. Bu özgürlükleri korumak herkesin görevidir.

Bu kötü rüyadan uyanmak dileğiyle

Basın örgütleri ayakta

Basın Konseyi: Bu durumun sorumluluğu doğrudan siyasi iktidarındır.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Bizim öldürülen gazeteciler galerimizde halkımıza ibret verecek 64 gazetecinin portresi var.
Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti: Saldırının arkasında iktidar gücü vardır.
Gazetecilere Özgürlük Platformu: Hedef göstermeler, diş sökmeler, şiddet içerikli söylemler, siyasetçilerin ağzındaki söylemler maalesef gazetecileri hedef tahtasına oturttu.
IPI: Türk yetkililer 1 Kasım seçimlerinin meşru görülmesini istiyorlarsa, Türkiye’deki seçmenleri gelecekleri hakkında bilgiye dayalı kararlar almaktan alıkoymayı amaç edindiği anlaşılan bu suiistimallere son verip gazetecileri şiddetten koruyacak adımları derhal atmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!